Milyonlarca kişi bir anda evsiz kalabilir!

Türk Borçlar Kanunu'nun 2014 yılında yürürlüğe girecek kiracı ev sahibi ilişkilerini düzenleyen maddesine göre milyonlarca kişi evlerinden çıkarılma riskiyle karşı karşıya...

Milyonlarca kişi bir anda evsiz kalabilir!

Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu yaptığı açıklamada, Türk Borçlar Kanunu'na göre kiracı ev sahibi ilişkilerini düzenleyen maddenin bir yıl geç yürürlüğe girecek şekilde düzenlendiğini anlattı.

Bu maddenin, 10 yıldan fazla süredir aynı evde oturan kiracılar açısından olumsuz etkileri olacağını savunan Büyüknohutçu, "Geçmişte bütün edinimlerini yerine getiren, kirasını doğru ödeyen ve yıllık artırımını yapan kiracılar istedikleri kadar evlerde oturabiliyordu. Ancak yeni yasanın bu maddesine göre ev sahibi, 10 yılını doldurmuş kiracılarını hiçbir gerekçe göstermeden 10 yıl sonra kapının önüne koyabilecek. Kiracılarımız bu nedenle huzursuzluk içinde" dedi.

KİRADER olarak, yasa hazırlanırken bu maddeler konusunda ilgilileri uyardıklarına değinen Büyüknohutçu, gelecek yıl kiracılar sıkıntı yaşamadan önce bu maddede düzenleme yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

"Türkiye'deki konutların yüzde 50'si kiralık"

Büyüknohutçu, yasa maddesindeki değişiklik haberlerini okuyan çok sayıda kiracının kendilerini arayarak, ne yapacaklarını sorduklarını anlattı. Bu konuda kesin bir önlem bulunmadığına dile getiren Büyüknohutçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlgilileri ve bakanlığı acil önlem almaya davet ediyoruz. Türkiye'de maalesef kiracı istatistiği yok. Kaç kiracı kaç yıldır hangi konutta oturuyor, bunların hiçbirisi bilinmiyor. Kiracı profilinin çıkarılması gerekir. Kiracı sayısıyla ilgili sadece tahmin yapabiliyoruz. Türkiye'deki konutların yüzde 50'sinin kiralık olduğunu varsayıyoruz. Bunların da yüzde 20'sinin en az 10 yıllık olduğunu sanıyoruz. Milyonlarca konut kiracısı var. Aynı zamanda iş yerlerinde de de aynı söz sorun söz konusu. Milyonlarca insanımız 10 yıllık kiracı olmaları nedeniyle kapı önüne konulma tehlikesiyle karşı karşıya." Dedi.

<< Önceki Haber Milyonlarca kişi bir anda evsiz kalabilir! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER