Nesli tükendi sanılıyordu, bakın nerede bulundu

Nesli tükendiği sanılan Anadolu leoparı 36 yıl sonra Siirt’te ortaya çıktı.

Nesli tükendi sanılıyordu, bakın nerede bulundu

Nesli tükendiği sanılan Anadolu leoparı 36 yıl sonra Siirt’te ortaya çıktı. Leoparın 2010’da Gabar Dağı'nda ölü bulunduğu öğrenildi. Bu durum leoparın neslinin tükenmediğine dair umutları canlandırdı.

Türkiye’de 1970 yılından beri tükendiği kabul edilen leoparın varlığına ait ilk somut veri yıllar sonra Siirt’te ortaya çıktı. Son kayıt, 17 Ocak 1974’te Ankara Beypazarı’nda öldürülen bir leopara aitti. Öldürülen leoparla ilgili haber bir gazetede “İnsan parçalayan panter” başlığıyla yayımlanmıştı.

National Geographic Türkiye'nin nisan sayısında yayımlanacak araştırmaya göre, Siirt'ten başlayıp Şırnak üzerinden Kuzey Irak'a kadar uzanan Gabar Dağı’nda ilginç bir buluş yapıldı. Bu buluş onlarca bilim insanın 36 yıldır yaşadığını kanıtlamaya çalıştığı Anadolu leoparıyla ilgiliydi. 2010 yılında dağda bulunan hayvanın Anadolu leoparı (Panthera Pardus Tulliana) olduğu ortaya çıktı. Leoparı ölü olarak bulan kişiler önce fotoğrafını çekmiş ardından da postunu yüzmüş. Leoparın postu bugün Siirt'te bir köyde saklanıyor.


<< Önceki Haber Nesli tükendi sanılıyordu, bakın nerede bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER