O Paşa'nın Güneydoğu'daki en büyük kahramanlık destanıydı!

Bahtiyar Aydın'ın ölümüyle ilgili iddianame, Hasan Kundakçı'nın kitabında anlattığı o destanı yalanlıyor.

O Paşa'nın Güneydoğu'daki en büyük kahramanlık destanıydı!


Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın ölümüyle ilgili iddianamede Lice baskının tamamen kurgu olduğu ve Bahtiyar Paşanın içerden bir suikasta kurban gittiği belgeleriyle anlatılıyor. Paşanın şehit olmasından bir kaç saat sonra olay yerine giden “Tamburalı Paşa” lakabıyla ün salan dönemin Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı kaleme aldığıGüneydoğu'da Unutulmayanlar” adlı kitabında tamamen kurgu olan bu baskın hikâyesini destansı bir dille aktarıyor. PKK'lıların ilçeyi kuşattığını, 55 yaralı askeri direnmeye nasıl ikna ettiğini, büyük bir kahramanlık mücadelesi vererek ilçeyi kurtardıklarını anlatıyor.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre işte  “Tamburalı Paşa”nın dilinden Lice baskını: 
“…Lice'de teröristlerin birdenbire askerî kışlaya her taraftan ateşe başladıkları haberleri alındı. Bunun üzerine Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay E.H. (savcının hakkında müebbet istediği Eşref Hatipoğlu) süratle Lice'ye gelip birliklerin başına geçmişlerdi. Lice'de evlerin mazgallarından ve pencerelerden açılan ateşlere askerler karşılık veriyorlardı. Saat 11:00 sıralarında, teröristlerin evlerin altındaki küçük pencerelerden atılan kurşunlardan biri yan tarafta askerlere emir veren Bahtiyar Aydın'ın başına geliyor, olay yerinde şehit oluyordu. Olay bölgede şok etkisi yaptı. Lice hemen takviye edildi. Asayiş komutanı olarak, yardımcım İ.B.'yi (İlker Başbuğ) de yanıma alarak Lice'ye hareket ettim. Helikopterimiz Lice üzerine gelince alçalmaya başladı. Pilot, Albay E.H. (Eşref Hatipoğlu) ile temas kurdu. Aşağıdan, 'Sakın inmeyin. İniş yerinde teröristler sürekli ateş ediyorlar' dedi. Telsizle devreye girdim, 'E. Albayım, aşağı ineceğiz, en uygun yeri söyle. Karşı tarafı da şiddetli ateş altına alın. 2 dakika sonra, 'Komutanım, kanas kullanıyorlar. Evlerin altındaki mazgallardan ateş ediyorlar. Karşı tarafta askerlerin kaldığı okul var, orası daha güvenli' dedi. Okulun yanına indik. Okulda ayağından vurulmuş, henüz iyileşmemiş sakat bir üsteğmen bizi karşıladı, emrinde 55 sakat ve hasta asker vardı.
...Hemen yatakhaneye gittim. Askerlere, 'Arkadaşlar, teröristler sizi gözlerine kestirmiş, biraz sonra saldıracaklarmış. Yataklarınızda basılarak öldürüleceğinize, mevzilerde çarpışarak ölürüz. Hemen kalkın. Zar zor da olsa kalkın, aşağıda toplanın' dedim. Askerler de 'çarpışırız komutanım, yaralarımızı unuttuk' dediler. Gelen askerleri aşağıda topladım. Binanın etrafındaki mevzilere yerleştirdim, silahlarını hazırlattım. Sorumluluğu yardımcım Tümgeneral İ.B (İlker Başbuğ) ile paylaştım. Hasta, sakat subay, astsubay ve erleri mevzilere yerleştirmek üzücüydü ama çare yoktu. Çünkü telsizle konuşan terörist, 'hasta sakat fark etmez 55 asker iyi skandal olur' diyordu. Akşama doğru teröristler uzaktan görünmeye başladılar. ...'Ateş serbest' dedim. Karşıda vurulanlar oldu. Saldırı durdu. ...Akşam karanlık çökerken Lice'de teröristler etkisiz hale getirildiler. Şehir sessizliğe büründü. Akşam Albay E.H. (Eşref Hatipoğlu) geldi, ulaşılamayan yerlere ulaştık. Emniyet binasına geldiğimizde polisler çok sevindiler.”
Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığının yürüttüğü soruşturmada ortaya çıkan delillere göre “Tamburalı Paşa” lakaplı Hasan Kundakçı'nın böyle destansı bir dille anlattığı bu baskın aslında hiç yaşanmadı.

OLAY VE SAVCIYA GÖRE SUİKASTİN ASLI

Di­yar­ba­kır Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı tarafından hazırlanan ve mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede ara­la­rın­da Di­yar­ba­kır Jan­dar­ma Böl­ge Ko­mu­ta­nı Tuğ­ge­neral Bah­ti­yar Ay­dı­n’­ın da bu­lun­du­ğu 2’si as­ker 16 ki­şi­nin ölü­mü anlatılıyor. 

ÖR­GÜT DE­Lİ­Lİ YOK

İddianamede “Res­mi tu­ta­nak­lar­da PKK te­rör ör­gü­tü men­sup­la­rı­nın il­çe­ye sal­dır­ma­sı ne­de­niy­le bu so­nu­cun mey­da­na gel­di­ği ya­zıl­mış, an­cak ör­güt o gün il­çe­ye ken­di­le­ri­ne ait hiç­bir grup­tan sal­dı­rı ol­ma­dı­ğı­nı ile­ri sür­müş­tür. Ge­çen 20 yı­la rağ­men sal­dı­rı­ya ka­tıl­dı­ğı tes­pit edi­len ör­güt men­su­bu ol­ma­mış­tı­r. O­lay gü­nü PKK te­rör ör­gü­tü­nün Li­ce il­çe­si­ne sal­dır­dı­ğı­na ve Tuğ­ge­ne­ral Ay­dı­n’­ı öl­dür­dü­ğü­ne da­ir de­lil el­de edi­le­me­miş­ti­r” de­nil­di.


Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER