ÖYM'ler kalktı, önemli davaların akıbeti merak ediliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün özel yetkili mahkemeleri kaldıran düzenlemeyi onaylaması, Malatya’daki önemli soruşturmaları durdurdu.

ÖYM'ler kalktı, önemli davaların akıbeti merak ediliyor

Dosyalar, Kazım Çillioğlu, Muhsin Yazıcıoğlu, savcı Murat Uzun ve Madımak katliamı soruşturmaları ile terör davalı olayların gerçekleştiği illerdeki adliyelere dağıtılacak. 15 gün içinde dosyaların yetkili cumhuriyet savcılıklarına gönderilmesi gerekiyor. Bu durum hem resmi işlemler nedeniyle zaman kaybına yol açaçak hem de yeni savcıların dosyalara hakim olarak işlem yapabilmesi aylar alacak.

Zaman Gazetesi, Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasıyla Türkiye gündemine damga vuran bazı davaların adresi olan Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmaların uğrayacağı akıbeti haberleştirdi. İşte bazıları...

KAZIM ÇİLLİOĞLU VE MADIMAK DAVASI

Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken 1994 yılında hayatını kaybeden Kazım Çillioğlu dosyası, Tunceli Adliyesi’ne gönderilecek. 2010 yılında başlatılan soruşturma kapsamında Çillioğlu’nun mezarı açılmış, önemli bulgular elde edilmişti. Bilirkişi raporu da olayın intihar değil cinayet olduğunu ortaya koymuştu. Madımak katliamıyla ilgili başlatılan yeni soruşturma da Sivas Adliyesi’ne iletilecek. Savcılık, Sivas’ta 37 kişinin hayatını kaybettiği olaylara karışanlar arasında PKK üyesi 4 kişinin olduğunu tespit etmişti. Bunların PKK’nın üst düzey bir ismiyle irtibatlı olduğu, onun da Alevi ve Sünni kesime yönelik çapraz eylemlerin organizatörlüğünü yaptığı iddia edilmişti.

M.YAZICIOĞLU'NUN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

Eski BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişi, 25 Mart 2009’da Kahramanmaraş’ta helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. Kazaya ilişkin soruşturma bu şehirden Malatya TMK 10. maddesiyle görevli cumhuriyet savcılığına gönderilmişti. Bu dosyaya da artık Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı bakacak.

SAVCI UZUN SUİKASTI VE ZİRVE YAYINEVİ DAVASI

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanan Ovacık Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un öldürülmesine ilişkin soruşturma dosyası da Ovacık Savcılığı’na iletilecek. Yaklaşık 7 yıldır süren ve son aşamaya getirilen Zirve Yayınevi davası ise yeni mahkeme heyeti tarafından görülecek. Binlerce sayfalık dava dosyaları yeniden incelenecek. Düzenleme kapsamında Zirve Yayınevi’nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesine ilişkin suçüstü yakalanan 5 kişi tahliye olacak. Sanıklar, ‘hükümeti darbeye teşebbüs’ suçlamasıyla müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
<< Önceki Haber ÖYM'ler kalktı, önemli davaların akıbeti merak ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER