Olimpiyatlara mekan vermeme gerekçeleri şoke etti

Türkçeyi kardeşliğin, barışın ve sevginin ortak dili haline getiren olimpiyatlar bu yıl Türkiye’de yapılamadı. AKP’li belediye ve valilikler, komik bahanelerle statlar ile salonlarda etkinlik düzenlenmesine izin vermedi.

Olimpiyatlara mekan vermeme gerekçeleri şoke etti

Tadilat var’ denilen mekânlarda konser ve mezuniyet törenleri yapıldı. Bazı şehirlerde ise bahane edilen program hiç olmadı.

SUDAN SEBEPLER

Dünyanın 145 ülkesinde dalgalanan ‘Türkçe’nin ses bayrağı’ öz vatanında garip kaldı. 2003’te 17 ülkeyle başlayan Türkçe Olimpiyatları’nın 12’ncisi maalesef bu yıl Türkiye’de yapılamadı. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin tertip heyeti, 11 yıldır olduğu gibi, statlar ve salonlar için başvuru yaptı. Ancak AKP’li belediyeler ve valilikler, sudan bahanelerle etkinliklere izin vermedi. İstanbul’da ‘dolu’ denen Sinan Erdem Spor Salonu’nda, istenen tarihler arasında sadece iki gün program yapıldı. Ankara’da ret gerekçesi, ‘çimler ezilmesin’ oldu. İzmir’de hiç olmayan bir şampiyona gerekçe gösterilirken Konya’da iki ay sonraki program bahane edildi. Güya bakımdaki Zonguldak stadında mezuniyet töreni, tadilatı 300 gün boyunca sürecek Karaman stadında Muazzez Ersoy konseri vardı. Böylelikle, Başbakan Erdoğan’ın, 21 Mart’ta Erzurum’da söylediği “Artık Türkçe olimpiyatları yapamazlar. Bizden stat alamazlar, kapalı spor salonu alamazlar. O defter kapandı.” sözleri, AKP’li belediye ve valilikler tarafından hayata geçirilmiş oldu.

STAD VERMEME GEREKÇELERİNİN HİÇ BİRİ GERÇEK ÇIKMADI

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) ve illerdeki sivil toplum kuruluşları Anadolu’nun dört bir köşesinde etkinlikler için salon ve stat talebinde bulundu. Talepler, “yoğunluk, tadilat, bakım ve onarım, kamu huzuru ve güvenliği, uygun görülmedi, çimler zarar gördü” gibi gerekçelerle reddedildi.  Dilekçelerde yazılan gerekçelerin hiçbirinin gerçek olmadığı ortaya çıktı.  Böylelikle gelenekselleşen Türkçe coşkusu siyasi ayrımcılık ve gerginliğe kurban edildi. Dünyanın 145 ülkesinden gelecek binlerce öğrenci, veli ve katılımcı iştirakiyle Türkiye’yi tanıtma hakkı engellendi. Devletin ve turizm acentelerinin çok büyük bütçelerle gerçekleştiremediği tanıtım fırsatı bu sene kaçırılmış oldu. TÜRKÇEDER yetkililerine tek olumlu dönüş yapan Mersin’in MHP’li Toroslar Belediyesi oldu. Belediye, Mersin il etkinlikleri kapsamında 6-7-8 Haziran’da Toroslar Belediyesi Koray Aydın Stadyumu’nda düzenlenmesine izin verdi.  

İstanbul’da geçen sene açılış, şarkı finali ve naat gecesinin yapıldığı Sinan Erdem Spor Salonu için yapılan talep, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildi. Belediyenin TÜRKÇEDER’e ilettiği 22 Mayıs 2014 tarihli resmi yazısında, “28 Mayıs-8 Haziran 2014 tarihleri arasında derneğiniz tarafından düzenlenmesi planlanan ‘12. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ İstanbul etkinlikleri için Sinan Erdem Salonu ile ilgili talebiniz yoğunluk nedeniyle karşılanamamaktadır.” denildi. Ancak İBB tarafından verilmeyen salonun bu tarihler arasında sadece 2 gün kullanıldığı belirlendi. Salon, 30 Mayıs tarihinde Birlik Vakfı ve Milli Türk Talebe Birliği tarafından ‘Fetih Ruhu ve Gençlik’ konulu kompozisyon yarışması ödül töreni için kullanılırken, salonda 4 Haziran tarihinde ise  Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından ‘20. Türk Dünyası Çocuk Şöleni’ düzenlendi. 26 Mayıs-1 Haziran tarihleri için istenen Ankara 19 Mayıs Stadyumu ise çimler ezildiği gerekçesiyle reddedildi.

VALİLİK VE AKP'Lİ BELEDİYELER YASAKTA YARIŞTI 

Sakarya’da Atatürk Stadı genel bakım bahanesiyle verilmedi. Ancak Herhangi bir bakım yoktu. Zonguldak’ta Karaelmas Kemal Köksal Şehir Stadı’nda bakım onarım çalışmaları nedeniyle 4 Haziran’da Türkçe Olimpiyatları’na izin çıkmadı.  İki gün sonra 6 Haziran 2014’te Bülent Ecevit Üniversitesi’nin mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan, 7 Haziran’da yapılacak etkinlik için 10 bin kişilik spor ve kongre salonunu istendi. Belediye, haziran ve temmuz ayları boyunca boş olmasına rağmen 24 Temmuz-3 Ağustos Avrupa Genç Erkekler Basketbol Şampiyonası’nı gerekçe göstererek derneğin talebini geri çevirdi. Kastamonu Eğitimciler Derneği’nin Türkçe Olimpiyatları etkinliği için istediği Gazi Stadı, hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedildi. Kastamonu Üniversitesi’nin mezuniyet töreni düzenlendi. Kahramanmaraş’ta 8-12 Haziran tarihleri arasında Hanefi Mahçiçek Stadyumu talep edildi. Bakım ve onarım bahane edilerek tahsis edilmeyen stadyumda, 7 Haziran tarihinde Kıraç konseri düzenlendi.

Türkiye’de kapandı ama dünyada çok büyük kapılar açıldı

“Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden ülkemize gelen öğrencilerin Türkçe için yarışırken kendi kültürlerinin tanıtılmasında katkı sağlayan Türkçe Olimpiyatları’nın arkasında maddi manevi desteklerini esirgemeyen Türk milleti var. Başladığı günden bu yana dünyaya barış mesajları veren olimpiyat çocukları, Anadolu’nun dört bir tarafında adeta bayram havası estirmekteydiler. Maalesef bu sene aziz milletimize bu coşkuyu yaşatamadık. İllerdeki program için gerekli resmi başvurularımızı yaptık; fakat olumlu cevap alamadık. Bu durum bize dünyada çok büyük kapıların açılmasına vesile oldu.”

Türkçe Şöleni, İzmir’de ‘olmayan’ şampiyonaya takıldı

İzmir’de etkinlik bu sene 25 Mayıs–2 Haziran arasında Atatürk Stadyumu’nda düzenlenmek istendi. İzmir Valiliği’nin yazılı cevabında o tarihlerde Bayanlar Ragbi ve U16 Türkiye Futbol Şampiyonası’nın Atatürk Stadı’nda düzenleneceği kaydedildi. Ancak her iki etkinliğin de talep edilen tarih ve yerle ilgisi olmadığı ortaya çıktı. Türkiye Kadınlar Ragbi Şampiyonası 16-18 Mayıs 2014 arasında Buca İlçe Stadı’nda yapıldı. U16 Türkiye Futbol Şampiyonası ise İzmir’de hiç düzenlenmedi.

Adana’da valilik meydana bile izin vermedi

Adana etkinliklerinde stat için ret cevabı alan tertip heyeti, daha önce her türlü konser ve mitinglerin yapıldığı Uğur Mumcu Meydanı için Adana Valiliği’ne başvurdu. Vali Vekili Halis Arslan imzalı ‘ret’ dilekçesinde, kamu huzuru ve güvenliği açısından programa izin verilmediği belirtildi. ‘Açık yerlerdeki toplantılar güneş batmadan önce dağılacak’ hükmü ve Emniyet Müdürlüğü’nün, vatandaşların araç ve yaya trafiği açısından etkilenecekleri gerekçesiyle programın uygun olmadığı kaydedildi.

Karaman’da stat tadilattaydı ama konser düzenlendi

Olimpiyatlar için Karaman Gevher Hatun Koleji Mezunları ve Mensupları Derneği’nin Karaman Valiliği’ne yaptığı başvuru ile 9 Haziran’da Kemal Kaynaş Stadyumu’nda etkinlik yapmak istedi. Valilik 20 Kasım 2013 tarihinden beri tadilatı yapılan stadyumun 300 gün boyunca etkinliklere kapalı olacağını belirterek talebi reddetti. Ancak tadilatta olduğu söylenen stadyum, 7 Haziran 2014 Cumartesi günü şehir protokolünün de katıldığı Muazzez Ersoy konserine ev sahipliği yaptı.

Zaman


<< Önceki Haber Olimpiyatlara mekan vermeme gerekçeleri şoke etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER