Özgürlükleri kısıtlayan yargı paketine en sert tepki

Hükümetin önceki akşam Meclis’e sunduğu bütün toplumu olağan şüpheli haline getirecek olan yeni yargı paketine tepki yağıyor.

Özgürlükleri kısıtlayan yargı paketine en sert tepki

AKP'nin verdiği yasa teklifiyle, yolsuzluk operasyonlarının hemen ardından soruşturmaları etkisiz kılmak için getirilen düzenlemeler geri alınıyor. Özgürlükleri sınırlayan 35 maddelik yargı paketine her kesimden tepki yağıyor.

Destici: Gün gelir yaptığınız düzenlemeler sizi vurur

Büyük Birlik Partisi(BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, hükümetin Meclis'e gönderdiği 35 maddelik yeni yargı paketinin Milli Şef ve darbe dönemlerindeki uygulamaları hatırlattığını söyledi. Yapılan anti demokratik değişikliklerin toplumun bütün kesimini etkileyeceğini kaydeden BBP Lideri, "Gün gelir bu yaptığınız düzenlemeler sizi vurur. 9 ay sonra seçim var. İktidarın değişme ihtimali var. Millet iradesi sandık kurulacak. 9 ay sonra iktidar değiştiğinde aynı uygulamalar size dönerse o zaman ne diyeceksiniz. Bunların doğru olduğunu mu söyleyeceksiniz." dedi.

Kamalak: Olağanüstü döneme hukuk hazırlanıyor
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, AK Parti milletvekilleri tarafından Meclis’e verilen yargı paketini ‘olağanüstü döneme hukuk hazırlanıyor’ şeklinde değerlendirdi.

Cihan TV Network’te yayımlanan Anadolu’da Sabah programına katılan Mustafa Kamalak Meclis’e verilen yargı paketini değerlendirdi. Türkiye’nin son dönemdeki gelişmeleri yaşamasının sebebinin iki yanlış politikadan kaynaklandığını ifade eden Kamalak, "Bir Türkiye Suriye konusunda akıl almayacak derecede yanlış yaptı. İki açılım konusunda Türkiye’yi bir belirsizliğe doğru sürükledi.” dedi. Türkiye’nin olağanüstü bir girdaba doğru sürüklendiğini söyleyen Kamalak, “Şunu söylüyorduk. Söylemeye dilimiz varmıyor ama Türkiye bir girdaba doğru sürükleniyor diyorduk. Sık sık verdiğimiz örnek şuyduk. Sizin bir yakınınız koma halindeyken siz ümidi kesmiş olsanız bile hastayı ziyaretten sonra size sorsalar Allah’tan ümit kesilmez dersiniz. Ama siz ümidi kesmişsiniz aslında. Fakat Allah’tan ümit kesilmez diyorsunuz. Bizim durumumuz buna benziyor. Sadet Partisi olarak durumun iyiye gitmediğini görüyoruz. Ama İnşallah uyanırlar Türkiye’yi o dar boğaza sürüklemez diye düşünüyoruz. Bu açılım süreci hep dışarını dayatması ile verilen sözlerin sonucu içeridekilerin vermiş olduğu sonucu cereyan ediyor. Şuan Türkiye ne yazık ki o girdaba, o darboğaza, o bataklığa doğru sürükleniyor.” diye konuştu.

Ergun Özbudun: Temel hak ve hürriyetlerden geriye dönüş var
AK Parti’ye anayasa taslağı hazırlayan Prof. Dr. Ergun Özbudun, hükümetin Meclis’e sunduğu yargı paketinin, temel hak ve hürriyetlerden geriye dönüş anlamı taşıdığını söyledi. “Savunma temel bir haktır.” diyen Özbudun, yeni paketle savunma hakkının çok açık bir şekilde ihlal edildiğini belirtti.

Anayasa Profesörü Ergun Özbudun, yargı paketini eleştirdi. Yeni paketin ‘geriye dönüş’ anlamı taşıdığını vurgulayan Özbudun, 2004 yılında temel hak ve özgürlüklerle ilgili yapılan reformlardan ve iyileştirmelerden vazgeçildiğini kaydetti. Özbudun, “2004 yılında ve geçtiğimiz Şubat ayında yapılan iyileştirmelerden açık bir geriye dönüş vardır. Temel hak ve hürriyetler aleyhine olmak üzere. Her maddesinin ayrı incelenmesi, tahlil edilmesi gerekir. Yedi hürriyeti ilgilendiren çeşitli hükümler var. Bir tanesi çok bariz; avukatın dosyayı inceleme hakkına sınırlama getirme durumu. Bu savunma hakkının çok açık şekilde ihlalidir.” ifadelerini kullandı.

Siyaset bilimci Akpınar: İstiklal mahkemeleri geri geliyor

Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Siyaset Bilimci ve Terör Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Akpınar,  AK Parti’nin mecliste görüşülen 35 maddelik yargı paketini eleştirdi. Akpınar, "AKP'nin dillendirip oy devşirdiği takriri sükun kanunu, istiklal mahkemeleri geri geliyor. 3 Aliler divanı da kuruldu. Millete hayırlı olsun!” dedi.

Doç. Dr. Mahmut Akpınar, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “AKP'nin dillendirip oy devşirdiği takriri sükun kanunu, istiklal mahkemeleri geri geliyor. 3 Aliler divanında kuruldu. millete hayırlı olsun. Ayyuka çıkmış, yargıya intikal etmiş net deliller işleme konmazken, vatandaş için makul şüphe aranacak! Makulün ölçüsü ne, kime göre? Yargıçların hükümete 'memur' olduğu ve hükümetin de öyle gördüğü bir ülkede kuvvetler ayrılığı ve adalet olmaz, olamaz!..”


Ergin Cinmen: Amaç, ‘paralel’ dedikleri yapıda savunma hakkını kısıtlamak

Susurluk sürecinde 'Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık Eylemi' ile adını duyuran Avukat Ergin Cinmen, AK Parti’nin Meclis’e sunduğu yargı paketini, hukuk devletinden güvenlik devletine dönüş olarak değerlendirdi. Bu paketin 17 - 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarıyla alakası olduğunu belirten Cinmen, “Bunun nedeni ‘paralel devlet’ dedikleri o yapıda savunma hakkını kısıtlamak. Bu kişiye ve olaya göre bir yasa düzenlemesi. Bunun hukuk devletlerinde ne kadar kabul edilemez bir şey olduğunu artık herkes biliyor.” dedi.

Cinmen, "Bu yasaları güvenlik devletine dönüş olarak değerlendiriyorum. Savunma hakkının büyük oranda ortadan kaldırılması. Biliyorsunuz 17-25 Aralık tarihinden sonra Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda (CMUK) değişiklik yapıldı. Daha önce yürürlükte olan avukatların dosya inceleyememe durumu ortadan kaldırıldı. Şimdi tekrar eski hale döndü. Bunun nedeni ‘paralel devlet’ dedikleri o yapıda savunma hakkını kısıtlamak. Bu kişiye ve olaya göre bir yasa düzenlemesi. Bunun hukuk devletlerinde ne kadar kabul edilemez bir şey olduğunu artık herkes biliyor. Yine eskisi gibi aylarca yıllarca sürecek soruşturma dosyasında, kişiler neden tutuklandığını, aleyhindeki delillerin neler olduğunu bilemez durumda olacak. Bunun savunma hakkına bir şekilde etkisi olacağını düşünüyorum. Makul şüphe meselesi var ki epeydir tartışılıyor bu. Burada da konuyla ilgili olmayan vatandaşların suçlu muamelesi görüp hiçbir neden olmaksızın üzerleri aranacak, evlere girilebilecek. Bunun da hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Baro adayı: Avukatları etkisiz, insanları savunmasız bırakmak istiyorlar

Çağdaş Avukatlar Grubu İstanbul Barosu Başkan adayı Ayhan Erdoğan, yeni yargı paketinin avukatları adeta yargının dışında tuttuğunu söyledi. İnsanların savunmasız bırakılmak istendiğini ifade eden Erdoğan, mevcut baro yönetimini de bu duruma ilgisiz kalmakla suçladı.

Bu hafta sonu yapılacak baro seçimlerinde Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Avukat Ayhan Erdoğan, İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Kendisine destek olan avukat grubuyla açıklama yapan Erdoğan, emeği ve demokrasiyi savunmanın bugün daha da kıymetli hale geldiğini ifade etti. Erdoğan, “Çünkü günümüzde adeta bir savaş hükümeti söz konusudur. Savaş hükümetinin sadece bölgede savaş isteğiyle sınırlı bir tutumu yoktur. Aynı zamanda içeride de bu savaş isteğini kendi halkına, hak ve özgürlük isteyenlere karşı sürdürdüğü bir tutum olarak görülmektedir.” dedi.
<< Önceki Haber Özgürlükleri kısıtlayan yargı paketine en sert tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER