PYD'nin dehşete düşüren sinsi planı!

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, kontrolü altındaki bölgelerde özerklik ilan etmek için derinden çalışmalarını sürdürüyor.

PYD'nin dehşete düşüren sinsi planı!

  • İddiaya göre PYD özerklik ilan etmek için derinden çalışmalarını sürdürüyor.
  • Bütün il ilçe ve köylerde “halk meclisleri” oluşturulmuş durumda.
  • Özerklik sessiz sedasız faaliyete geçirilecek.
  • Türkiye'den gelebilecek sert hamle buradaki oluşumu daha doğmadan boğabilir.
Türkiye sınırında PKK'nın Suriye kolu PYD ile El Kaide'ye yakın örgütler arasında çatışmalar devam ederken PYD'den gelen açıklamalarda özerklik ilanına dair ifadelerin de yer alması Türkiye'nin hassasiyetini arttırdı. Hükümetin bu tür bir oluşuma izin verilmeyeceği şeklindeki sert tutumu, PYD'yi ilan etmeyi düşündüğü özerklik konusunda daha temkinli olmaya zorladı.

Türkiye Gazetesi'nin haberine görePYD özerklik ilanından vazgeçmiş değil, ancak bunu resmi ve şaşaalı duyurular eşliğinde hayata geçirmeyecek. PYD kontrolündeki Kürt bölgelerinde kurum ve kurulların oluşturulması çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Bütün il ilçe ve köylerde “halk meclisleri” oluşturulmuş durumda. Bir yandan da yargı organları, belediyeler, su idaresi, elektrik idaresi gibi kurumların alt yapısının hazırlanması için çalışmalar yürütülüyor. Özerklik sessiz sedasız faaliyete geçirilecek. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PYD'nin Türkiye'ye silah doğrultmasının mümkün olmadığını söyledi. PYD Suriye'de bir özerk yönetime gitse bile Türkiye'yi dünyaya açılan kapı olarak görüyor. Bir diğer kaygı unsuru ise Türkiye'den gelebilecek sert hamle buradaki oluşumu daha doğmadan boğabilir. Abdullah Öcalan'ın rolü de bunda etkili. Türkiye'nin yürüttüğü çözüm sürecindeki ana aktörlerden biri olan Öcalan, PYD'nin de lideri. PYD'nin Suriye'de yürüttüğü savaşta en etkili destek şüphesiz Kandil'den geliyor. PKK'nın silahlı kolu HPG'nin başındaki isim olan Nurettin Sofi ve diğer üst düzey Suriyeli militanların bir süredir Suriye'de oldukları belirtiliyor.

PKK'nın Türkiye'den çekilirken bir yandan da eleman toplamasının da Suriye'deki gelişmeler doğrudan bağlantısı bulunuyor. PKK'nın, çekilirken örgüte aldığı yeni kadroları Kandil'de kısa bir eğitimden geçirdikten sonra Suriye'deki savaşa gönderdiği iddia ediliyor. Suriye'deki iç savaş uzadıkça ülkenin bir daha tek parça olarak yönetilmesini zorlaştırıyor. Kimi uzmanlara göre bu durum şimdiden imkansız hale gelmiş durumda. İngiliz Guardian gazetesi önceki günkü haberinde Esad'ın İsrail'le Lazkiye'yi merkez alan Nusayri devleti konusunda anlaştığını yazdı. Senaryoya göre Kuzey bölgesinde de bir Kürt devletinin temelleri atılıyor. Ancak PYD'nin bu mücadeleyi daha ne kadar sürdüreceği bilinmiyor. Çünkü son iki haftadır süren çatışmalarda PYD kaynakları 5 milyon dolarlık maliyet açıklıyor. PYD, ara bölgelerdeki Tel Abyad, Azez gibi yerleşim alanlarını alıp Halep'e kadar uzanmak için mücadele vermekte ise kararlı.

<< Önceki Haber PYD'nin dehşete düşüren sinsi planı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER