Polislere yapılan bu uygulama vicdanları yaraladı

Günlerdir hukuksuz şekilde adliyede alıkonulan 49 Emniyet mensubuna bayramda görüş izni verilmedi.

Polislere yapılan bu uygulama vicdanları yaraladı

Müebbet hapis cezası alan mahkûmlara bile tanınan bu hakkın gasp edilmesi kamu vicdanını yaraladı. Binlerce vatandaş bayramlaşmak için Çağlayan’a koşarken polis yakınları, “Kendimizi hiç yalnız hissetmedik.” dedi.

Sahur operasyonuyla gözaltına alınan ve hukuksuz olarak 7 gündür Çağlayan Adliyesi’nde tutulan 49 Emniyet mensubuna yakınları ile bayramlaşma izni çıkmadı. Müebbet hapis cezası almış hükümlülere bile tanınan bu hakkın kanunen serbest kalması gereken Emniyetçilere verilmemesi hem insanî hem de hukukî açıdan büyük ihlal olarak değerlendirildi. Avukatların arefe günü istediği bayramlaşma izni ‘Daha bayram gelmedi’ denilerek reddedilmişti. Dün tekrar izin dilekçesi yazan avukatlar, müracaat edecek savcı bulamadı. Adliye önünde ise buruk da olsa bayram havası yaşandı. Binlerce vatandaş polis yakınlarını yalnız bırakmadı. Destek için gelenler, polis yakınlarına tatlı ikram ederken, bayramlaşma merasiminde uzun kuyruklar oluştu. Emniyet amiri Oğuzhan Ceylan’ın eşi Nehire Ceylan, kendi ailesini bırakıp gelen insanlara teşekkür ederek, “Bize o kadar güzel destek verdiler, dua ettiler ki sanki Kâbe’de bayram yaşıyormuşuz gibi hissettik.” dedi.

Adliyede bayramlaşma talebini değerlendirecek savcı yok


Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki hukuk garabetlerine bir yenisi daha eklendi. Arefe günü polis avukatları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak nezarethanede tutulan müvekkillerin bayramda aileleriyle görüşmelerine imkan sağlanmasını istemişti. Savcılık, ‘daha bayram gelmedi’ diyerek bu talebi reddetmişti. Bayramın birinci gününde avukatlar, dilekçelerini tekrar hazırladı. Bu dilekçede, “Soruşturma devam ederken gözaltı süresi dolmasına rağmen yukarıdaki dosya numarası verilmiş olan dosyada gözaltı süresi dolmasına rağmen halen haksız bir şekilde alıkonulan (muhafaza altında tutulan) müvekkillerimizin 28 Temmuz tarihinin Ramazan Bayramı’na denk gelmiş olması ve 7 gündür devam eden mağduriyet de göz önünde tutularak, bu kutsal günde 1. ve 2. dereceden yakınları ile bayram görüştürmesi yaptırılması yönünde talepte bulunma zorunluluğu hasıl olmuş ve 27.7.2014 tarihinde savcılığınıza müracaatımız edilmiş, ancak bu talep ‘henüz bayram başlamamış’ olması gerekçesiyle reddedilmiştir.” denildi.  Ancak avukatlar, ‘Tamamen insani ve kutsi bu talebin kabulüne karar verilerek müvekkillerimizin bayram görüşmesi yapılmasına karar verilmesini talep ve arz ederiz’ ifadelerini içeren dilekçelerini teslim edecek adli merci bulamadı. Adliyede görev yapan nöbetçi savcılar bu talebi ‘bizim görevimiz değil’ diyerek değerlendirmeye almadı.
<< Önceki Haber Polislere yapılan bu uygulama vicdanları yaraladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER