Polisleri tutuklatan müfettiş raporuna dair ŞOK ayrıntı

Sulh ceza hâkimlerinin tutuklamada referans aldığı müfettiş raporunda Doğu Perinçek’e yakınlığı ile tanınan Selim Kutkan’ın imzası var. Kutkan, İstanbul TEM Şube müdürü iken İşçi Partisi’ne yapılacak operasyonu Aydınlık’ta çalışan akrabasına sızdırdığı için görevden alınmıştı.

Polisleri tutuklatan müfettiş raporuna dair ŞOK ayrıntı

İstanbul Sulh Ceza hâkimleri Bekir Altun ile İslam Çiçek’in, 31 polis hakkında verdikleri tutuklama kararını polis müfettişlerinin yazdığı rapora dayandırması, dikkatleri o rapora çekti. Kamuoyunda da tartışılan raporda Polis Başmüfettişi Selim Kutkan ve Mülkiye Başmüfettişi A.Turgay Alpman’ın imzası var. İki müfettişin, polisler hakkında ‘illegal dinleme yaptılar’ algısı oluşturmak için bazı bilgileri çarpıtarak rapora aktardıkları belirtiliyor. Buna göre, KCK, DHKP-C ve Tevhid Selam gibi soruşturmalarda şüpheli olarak dinlenen şahısları arayan kişiler de ‘dinleniyor’ gibi gösterildi. Başbakan Erdoğan ve MİT Müsteşarı Fidan’ın ismi bu şekilde rapora girdi. 17 Aralık’tan sonra özel görev verilen Kutkan, Hrant Dink cinayetinin soruşturma aşamasında suçlamalara muhatap olan bir isim. Dink ailesinin avukatı Cem Halavut, Kutkan’ın Akbank kameralarının cinayet günü kayıtlarının yok edilmesinde parmağı olduğunu öne sürdü. Dink’in kardeşi Orhan Dink tepkisini, “Sanık olabileceklere soruşturma yaptırdılar.” diyerek gösterdi. Kutkan’ın, Aydınlık dergisinde çalışan akrabasına bilgi sızdırırken dinlemelere takıldığı Ergenekon dosyasında yer aldı. İddiaya göre, acilen görevden alınmasının ardında bu ‘köstebek’ faaliyeti vardı. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem de polislere yönelik operasyonu sahiplenmişti.

 ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELERİ İLE İLGİLİ BİLGİLERİ SIZDIRMAKLA DA SUÇLANMIŞTI

Yolsuzluk, KCK\PKK ve Selam Tevhid örgütü gibi önemli soruşturmalarda görevli polislere yönelik tutuklama kararlarının dayanağını müfettiş raporları oluşturdu. Bu raporları yazan müfettişlerin isimleri ise dikkat çekici. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek'in 31 polisin tutuklanması kararına dayanak yaptığı raporların altında Polis Başmüfettişi Selim Kutkan ve Mülkiye Başmüfettişi A. Turgay Alpman'ın imzası bulunuyor. Bu ikili, yolsuzluk soruşturması sonrası kritik idari soruşturmalarda ekip olarak görevlendirildi. Sürgün ve ihraçlara gerekçe yapılan raporlarda imzaları bulunuyor. Terörle Mücadele şube müdürü (TEM) olduğu dönemde Hrant Dink cinayetiyle ilgili soruşturmayı yürüten Kutkan, Ergenekon terör örgütü üyeleri ile ilgili bilgileri sızdırmakla da suçlanmıştı.

PERİNÇEK PARMAĞI

TEM Müdürü Selim Kutkan, iddialara göre elde ettiği bütün bilgileri İşçi Partili Doğu Perinçek'in Aydınlık dergisinde çalışan bir akrabasına aktarıyordu. İşçi Partisi'ne düzenlenecek operasyona ilişkin detayları sızdıran ‘köstebek' olduğu ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine acil olarak görevden alındı. Hatırlanacağı üzere İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Cemaat, bitirmede AK Parti hükümetine her türlü desteği veririz." demişti. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem ise, "Polislere yönelik operasyonun gerçek sahibi biziz." yönünde bir açıklama yapıp her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirmişti. Aydınlık gazetesi ile iktidara yakın basın kuruluşlarının 22 Temmuz operasyonundan sonraki manşetlerinin benzerliği de dikkat çekiyor.

27 POLİS HAKKINDA SORUŞTURMA DA DA GÖREV ALMIŞLARDI

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından, 2008-2009 yıllarında önleyici istihbarat faaliyetlerinde usulsüzlükler olduğu gerekçesiyle 27 polis hakkında soruşturma açıldı. Mülkiye Başmüfettişi A. Turgay Alpman ile EGM Teftiş Kurulu Başkanlığı Polis Başmüfettişi Selim Kutkan görevlendirildi. Müfettişler, EGM İstihbarat Dairesi Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde yaklaşık iki ay incelemelerde bulundu. Müfettişler, TCK'nın 204. maddesi uyarınca belgede sahtecilik, 257. maddesine göre görevi kötüye kullanma ve 133. maddesi uyarınca da kişiler arasındaki görüşmelerin dinlenmesi ve kayda alınması suçlarının işlendiğine hükmetti. Soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in ve haklarında tutuklama kararı verilen bazı isimlerin de aralarında bulunduğu tecrübeli polislerin görevden uzaklaştırılmasını istediler. Raporda, Ramazan Akyürek (1. sınıf), Erol Demirhan (2. sınıf), Metin Canbay (3. sınıf), Hayati Başdağ (3. sınıf), Ahmet Öztürk (4. sınıf), Mesut Yılmaz (4. sınıf), Muhammet Ali Ekli (amir) ve 17 polisin, Devlet Memurları Kanunu ve İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğü uyarınca görevlerinden uzaklaştırılması yer aldı. Alpman ile Kutkan'ın raporunun ardından İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü, söz konusu listede bulunan 27 kişiden 17'sinin açığa alınmasına karar verdi.

ŞÜPHELİLERİ ARAYANLARI DA 'DİNLENİYOR' GÖSTERDİLER

A.Turgay Alpman ve Selim Kutkan, ayrıca İstanbul İstihbarat ve Terör Şube'de delil aradı. Bu arada, polislerin ‘illegal dinleme' yaptığını ispat için bazı şüphelilerle ilgili dinlemeler müfettiş raporlarına farklı yansıtıldı. Terör örgütü PKK\KCK, DHKP-C ve Selam Tevhid gibi soruşturmalarda şüpheli olarak dinlemeye alınan şahısları arayan kişiler de ‘dinleniyor' gibi gösterildi. Polisler tarafından illegal dinleme yapılan kişiler arasında başta Başbakan Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan gibi önemli isimlerin olduğu rapora yazıldı. Ancak Erdoğan ve Fidan'ın yanı sıra çok sayıda isimle ilgili dinleme kararı bulunmadığı ortaya çıktı. Şüpheli olarak gözaltına alınan polisler de sorgularında bu bilgiyi verdiler.

DİNK CİNAYETİNDE DELİLLERİ YOK ETMEKLE SUÇLANMIŞTI

Müfettiş Selim Kutkan’ın ismi, 22 Ocak 2012’de de gündeme gelmişti. Taraf gazetesi, Hrant Dink’in ölümyıl dönümünde kardeşi Orhan Dink ile dava avukatı İsmail Cem Halavut’un görüşlerine yer vermişti. Söz konusu isimler, dönemin TEM Müdürü Selim Kutkan’ı, Ergenekon sanıklarına operasyon bilgisini vermek ve delilleri yok etmekle suçlamıştı.

‘MÜFETTİŞ, KENDİSİNİ DEŞİFRE EDENLERE HINÇ BESLİYORDU’

Gözaltına alınan polislerle ilgili raporlarda imzası olan Polis Başmüfettişi Selim Kutkan’ın ismi geçmişte de tartışmalı olaylarla gündeme gelmişti. Gazeteci Adem Yavuz Arslan'ın “Bi’ Ermeni Var...” adlı kitabında kendisiyle ilgili önemli ayrıntılar yer alıyor. Kitaba göre, İstanbul Emniyeti'nde Ergenekon soruşturmasını ilk evresinde bitirmek isteyen ekibin içerisinde Kutkan da yer alıyordu. Kitapta konuyla ilgili şu iddialar şöyle dile getiriliyor: "Soruşturmadaki fiili engelleme girişimlerine rağmen dananın kuyruğu, Terör Müdürü Selim Kutkan'ın bir görüşmesi dinlemeye takılınca koptu. Kutkan, işgal ettiği şube müdürlüğü makamı gereği Ergenekon soruşturması hakkında her şeyden erken haberdar oluyordu. Fakat bir gün enteresan bir gelişme oldu. Kutkan teknik takibe takıldı. Terör müdürü elde ettiği bütün bilgileri Emniyet Müdürlüğü binası dışına çıkarak ankesörlü bir telefondan Aydınlık dergisinde çalışan bir akrabasına aktarıyordu. Üstelik aktardığı bilgiler arasında yakında İşçi Partisi'nin de operasyon kapsamına alınacağı ve kimlerin dinlendiği bilgisi vardı." İddiaya göre, bu durumun istihbarat birimleri tarafından tespit edilmesinin ardından Kutkan, acil olarak görevinden alındı.

Hrant Dink'in avukatlığını yapan İsmail Cem Halavut da Selim Kutkan'ın Ergenekon soruşturması hakkındaki bilgileri operasyon düzenlenmesi planlanan kişi ve kurumlara aktardığını gündeme getirmişti. Halavut, Kutkan'ın cinayetin işlendiği günkü Akbank kamera kayıtlarının da aralarında bulunduğu çeşitli delillerin yok edilmesinde parmağı olduğunu öne sürmüştü. Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink de, "Ergenekon dosyalarında gördüm. Selim Kutkan, 2009'da telefonla Ergenekon sanıklarına operasyon bilgisi verirken dinlemeye takılmış. Soruşturmayı yürüten adam bu. Sanık olabileceklere soruşturma yaptırdılar." demişti.

YÜZLERCE İSTİHBARAT VE TERÖR POLİSİNİN AÇIĞA ALINMASINA SEBEP OLDU

Güvenlik kaynakları, Kutkan'ın o dönem görevden alınmasında İstihbarat Dairesi'ni suçladığını kaydediyor. Kutkan'ın istihbarat takibi sonucunda görevden alındığını kaydeden uzmanlar, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bundan dolayı sürekli bu ekibe karşı hınç besledi. Hazırladığı raporlarla da yüzlerce istihbarat ve terör polisinin açığa alınmasına sebep oldu. Son hazırladığı raporun ardından da İstanbul'da 31 emniyet mensubu tutuklandı." Kaynaklar, Kutkan'ın İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar tarafından ‘iyi bir makam' sözü verilerek ‘motive edildiği' yönündeki iddiaların teşkilatta yayıldığını aktarıyor. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından özellikle KOM, TEM ve İstihbarat dairelerinde ‘art niyetli' raporlar hazırladıkları ileri sürülen 8 polis başmüfettişinden 4'ünün daire başkanı, 4'ünün de emniyet müdürü yapıldığı kaydediliyor.


<< Önceki Haber Polisleri tutuklatan müfettiş raporuna dair ŞOK ayrıntı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER