Sabah ve Atv’nin satışı TBMM’de

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Sabah-atv’nin oluşturulan havuz aracılığıyla Zirve Holding’e satılmasıyla ilgili yeni bir soru işaretini daha gündeme getirdi.

Sabah ve Atv’nin satışı TBMM’de

Sabah ve Atv’yi aldığı belirtilen Zirve Holding’in sermayesinin 380 milyon TL olduğunu, Çalık Grubu’nun ise kamu bankalarına 500 milyon dolar borcu kaldığını belirten Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, “Peki kamu bankaları ipotek veya teminat aldı mı? SPK ve BDDK bu borç devri ve teminat konularında harekete geçti mi, geçmediyse siz re’sen devreye girecek misiniz? Kamu bankalarının hükümete yakın medya kuruluşlarına sadece kredi vermediği, aynı zamanda bu kredi ödemelerini kolaylaştırmak için yüksek miktarda reklam-ilan desteği de sağladığı kanısı doğru mudur?” diye sordu.

Sabah-atv’nin Ömer Faruk Kalyoncu’nun sahibi olduğu Zirve Holding’e, “kamu bankalarına olan borçlarıyla birlikte” devredildiğinin kamuoyunda yer aldığını anımsatan Umut Oran, Babacan’ın şu sorulara cevap vermesini istedi:

Eylül 2013’te kurulan ve Aralık 2013’te Sabah-atv’yi satın alan Zirve Holding, Çalık Grubu’nun kamu bankalarına (Vakıfbank ve Halkbank) olan borçlarını da üstlenmiş midir? Ziraat, Halkbank, Vakıfbank bu satın alma işlemi için yeni kurulan Zirve Holding’e kredi desteği sağladı mı? Kamu bankaları bu satış/devir işlemleri için kaç para kredi sağlamıştır? Kamu bankaları Sabah-atv’nin satışı/devri için Zirve Holding’den ne kadar teminat ve ipotek almıştır? Bu teminat ve ipoteklerin ayrıntılı listesi nedir?

Böylesi önemli bir kredilendirme işleminin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından denetlenmesi gerekmiyor mu, Sabah-atv’nin Zirve Holding’e satışı konusunda BDDK hangi işlemleri yapmıştır? BDDK’nin ihmali varsa bu konuda siz re’sen harekete geçerek işlemi başlatacak mısınız? Sabah-atv satışına kredi sağlayan kamu bankalarının bir bölümünün Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmesi karşısında, bankalar niçin bu durumu yatırımcılara ve hissedarlara bildirmedi?

CİHAN

<< Önceki Haber Sabah ve Atv’nin satışı TBMM’de Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER