Saldırılara rağmen seçimin galibi değişmedi

Türkiye’de seçimlerin markası haline gelen Cihan Haber Ajansı (Cihan), siber ve fizikî saldırılara rağmen cumhurbaşkanı seçimlerine de damgasını vurdu

Saldırılara rağmen seçimin galibi değişmedi

Ajans, internet sistemine yapılan birçok siber saldırıya karşın 80 bin kişilik ekibiyle vatandaşlara en doğru sonuçları duyurmayı başardı.

22 ulusal kanal, 4 ulusal gazete, 300 internet sitesi ve 35 internet haber portalına seçim sonuçları bilgisini  aktaran ajans, son 7 seçimde olduğu gibi Yüksek Seçim Kurulu ile aynı sonuçları verdi.  Seçimlerin demokratik ve şaibesiz bir şekilde geçmesine büyük katkı sağlayarak toplumun her kesiminden övgü aldı. Sonuçlar iPad ve iPhone gibi platformlardan da grafik destekli takip edilebildi. Cihan, seçim çalışmasında birçok engelleme ile karşılaştı. 30 Mart yerel seçimlerinde de yapılan çoğu yurtdışı kaynaklı yüz binlerce bilgisayardan yapılan siber saldırı bu seçimlerde de gerçekleştirildi. “Ddos” adı verilen  saldırı ile ajansın veri iletişimine darbe vurulmak istendi. FOX TV, hem Cihan hem de Anadolu Ajansı’nın (AA) seçim sonuçlarını vererek yapılan manipülasyonu gözler önüne serdi. Cihan Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici, siber saldırılarla kurumun internet altyapısının en kritik saatte çökertildiğini söyledi. 40 dakikalık uğraşın ardından sonuçları en doğru şekilde vermeye başladıklarını dile getiren Bilici, Türkiye’nin önde gelen kanallarının Cihan’ı tercih ettiğini ifade etti.

TV YÖNETİCİLERİNDEN CİHAN'A TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cihan Haber Ajansı (Cihan) ile çalışan televizyon yöneticileri, Cihan'ın başarılı bir çalışma yaptığını söyleyerek, yılların getirdiği tecrübe hızlı ve son derece güvenilir sonuçlar verdiğini belirtti, Cihan yöneticileri ve sahada çalışanlara teşekkür etti.

DOĞAN ŞENTÜRK: HER ZAMANKİ GİBİ ÇOK ATAK VE MAHİR GÖRDÜM

30 Mart seçimleri, yerel seçimler olmak üzere Cihan Haber Ajansı ile 8. seçim çalışmasını yaptıklarını söyleyen FOX TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, Cihan'ı her zamanki gibi çok atak ve mahir gördüğünü dile getirdi.

Türkiye'de itibar linci geleneği olduğunu vurgulayan Şentürk, "Başarılı olan ajansları, başarılı olan kanalları eleştirmek, üstelik de haksız yere eleştirmek her zaman bir gelenek haline gelmiştir. Biz de buna meydan vermemek için bu başarıların ardından atılan çamurları, buna benzer sıkıntıları aşmak için Anadolu Ajansı ile de çalıştık. Aslında bir anlamda da iyi oldu bu. Çünkü Türk halkı şunu gördü, arkadaşlar, Türkiye'de başarıyı karalamak, itibar linci yapmak çok kolay, fakat biz bunu yaptığımız sürece işini iyi yapan, işine saygısı olan insanları da Türkiye'de insanların gözünde düşürmeye çalışıyoruz. Şunu gördü Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir ilk başardık. Cihan Haber Ajansı'ndan verdik, Anadolu Ajansı'ndan da verdik ve gördük ki arada çok büyük bir fark yok. Ve Eninde sonunda sonuçlar bir yere kadar geldi ve aynı oldu. Evet Recep tayyip Erdoğan en fazla oyu aldı, ikinci sırada Ekmeleddin İhsanoğlu oldu, üçüncü sırada Demirtaş oldu. Biri manipülasyon yapıyormuş, öteki yapmıyormuş, Anadolu Ajansı yapmıyormuş Cihan yapıyormuş, Cihan yapmıyormuş Anadolu Ajansı bunları geçtik, biz bağımsız, tarafsız, objektif yayıncılık yapan Fox haber olarak dedik ki, "biz bu seçimde her iki sonucu da vereceğiz. Türk halkının sağduyusuna, yorumuna güveniyoruz. Yorumu da onlar yapsın" ve nitekim yaptılar. Ekrana çıktık ve bütün sonuçları verdik. Cihan Haber Ajansı'ndan da son derece faydalandık. Geçmişte faydalandığımız gibi bu seçimde de faydalandık. Ve halkımıza çok objektif bir yayıncılık yaptığımıza inanıyoruz. Her şeyden önce biz huzurluyuz, arkadaşlarımız, bütün ekip arkadaşlarımız son derece huzurlu. İyi bir şey yapmanın gönül huzuru içinde evimize gidiyoruz ve Türkiye'de diyoruz ki, artık her şeyin altında bir şey aramayalım, öküzün altında buzağı aramayalım ve itibar linci yapmayalım. İşini başarıyla yapan, işini iyi yapan, işine saygısı olan herkese biz de saygı duyalım, rekabet şövalyece olsun. O yüzden de Cihan Haber Ajansı ile çalışmaktan son derece mutluyuz." diye konuştu.

Ekrandaki grafiklerde her iki ajansı birden izleyiciye yansıtan tek kanal olduklarını, böylelikle ve vatandaşa karşılaştırma yapma fırsatı sunduklarını ifade eden Şentürk, Cihan'ın hızı noktasında şunları söyledi; "Açılan sandık sayısında Anadolu Ajansı biraz önde gitti ama diğer taraftan da baktığınızda, oy oranlarının anında karşılaştırılması, projeksiyon yapmak, geçmişe atıfta bulunmak konusunda da Cihan Haber Ajansı'nı her zamanki gibi çok atak ve mahir gördüm."

Verilerin aktarılması konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını belirten Şentürk, "İçeride, Cihan Haber Ajansı'ndaki değerli arkadaşlarım mutfakta ne yaşadı bilmiyorum. Geçen seçimde siber saldırılar olmuştu, bunda da mutlaka yeltenenler olmuştur ama ben Cihan Haber Ajansı'nın bu anlamda iyi tedbirler aldığını biliyorum. Usta insanlardan oluşuyor. O yüzden de bu tedbirlerin işe yaradığı düşüncesindeyim." değerlendirmesini yaptı.

SARILAR: 2000'LERDEN GELEN DENEYİMLE SONUÇLAR ÇOK HIZLI VE ÇOK ANLAŞILIR

Türkiye'deki seçimleri açık, seçik, net, objektif bir şekilde izleyen Cihan Haber Ajansı ile 2002'den beri çalıştıklarını belirten Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, "Son iki seçimde, yani 30 Mart ve 10 Ağustos'ta şimdi ikinci bir ajans eklendi buna, Anadolu Ajansı. Ama Cihan Haber Ajansı, yılların getirdiği tecrübeyle son derece hızlı, son derece güvenilir sonuçları hep Cihan Haber Ajansı'ndan aldık bu güne kadar." dedi.

Verilere ulaşmada bir sıkıntı yaşamadıklarını belirten Sarılar, sandıklar kapandığı andan itibaren ajanslardan veri akmaya başladığını, Cihan Haber Ajansı'nın sonuçları çok hızlı ve anlaşılır bir grafikle ve datayla abonelerine bildirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çok hızlı sonuçlandığını ifade eden Sarılar, sonuçlar noktasında karşılaşılabilecek belirli riskleri bertaraf edebilmek adına iki ajansla çalıştıklarını dile getirdi. İzleyici kitlelerine sonuçların aktarılması noktasında Cihan'ın doyurucu olduğunu belirten Sarılar, "Yani sonuçta biz çok hızlı, çok süratle bütün sonuçları alıp izleyicilerimize atlattık. Şuanda saat 20.20 civarı, sonuçların yüzde 98'i belli. Yani çok hızlıydı. Gerçekten özellikle Cihan Haber Ajansı'nın 2000'lerden beri gelen deneyimle, sonuçlar çok hızlı ve çok anlaşılır bir şekilde elimize ulaştı." şeklinde konuştu.

TARIK TOROS: CİHAN HABER AJANSI'NA TEBRİK EDİYORUM

Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros da Cihan'ın verilerinden ve hızından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uzun süredir Cihan ile çalıştıklarına ve hiç pişman olmadıklarına vurgu yapan Toros, şunları söyledi: "Cihan Haber Ajansı'nı bir kez daha tebrik ediyorum. Bundan önceki seçimlerde olduğu gibi son derece doğru bir eğri ile, doğru veri takibi ile, sahadaki elemanlarının gayretiyle bir iş götürdü. Tıpkı bundan önceki seçimlerde yaptığımız çalışma gibi artık ezbere biliyoruz. Cihan haber ajansı verileri yüzde 51'lerde durdu. Anadolu ajansı ise tavandan aldı ancak Cihan Haber Ajansı 0.2 puanlık bir farkla olayı bitirdi. Ben bir kez daha Cihan Haber Ajansı ile çalıştığımız için çok mutluyum. Cihan Haber Ajansı'na bu yolda başarılar diliyorum. Bundan sonraki seçimlerde de Türkiye'nin aynı saha çalışmasına ihtiyacı olduğunu söylüyorum. Bende devlet ajansının bağlı kurumlara farklı hizmetler götürdüğü gibi bir algı oluştu. Oranlar birbirini tutmuyordu. Özellikle sandıkların açıldığı ilk dakikalarda bunun kamuoyu ile paylaşılması da akla hep gelen trafoya kedi girdi esprileri ile sandık başı psikolojisi açısından önemli bir psikolojik kırılım. Bütün bunların önüne geçmesi açısından Cihan çok temiz bir süreç yönetti. Hepsine çok teşekkür ediyorum."

<< Önceki Haber Saldırılara rağmen seçimin galibi değişmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER