Savcı dosyayı istedi, mahkeme tahliye etti

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993- 95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Savcı dosyayı istedi, mahkeme tahliye etti

Geçen tahliye edilen 3 sanıktan sonra bugün yapılan duruşmada 2 sanık itirafçı daha tahliye edildi. 

Cizre'de gözaltına alınıp öldürülen 20 kişinin faili olarak yargılanan sanıklardan sadece üç kişi tutuklu kalmış oldu. Bugün yapılan duruşmada savcı, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için süre istedi; ancak mahkeme 2 sanığı daha tahliye etti.  

Emekli Albay Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak tahliye edildi. Sanıklardan Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak ile köy korucusu oğlu Tamer Atak geçen yıl tahliye edilmişlerdi. Sanık Kukel Atak için ise 1,5 yıl önce beraat kararı verilmişti. 

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bugün ki duruşmaya tutuklu sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, itirafçılar Adem Yakın, Fırat Altın (Abdulhakim Güven) ve eski uzman çavuş Burhanettin Kıyak ile tutuksuz yargılanan eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak ve Tamer Atak hazır bulundu. Duruşması savcısı, davaya yeni baktığını, dosyayı inceleme fırsatı bulamadığını belirterek, esas hakkında mütalaasını hazırlamak için süre istedi. Savcı, sanıklar hakkında, "Suçun vasıf ve mahiyeti", "Adli Tıp Kurumu raporları" ile "Delilleri karartma ve kaçma şüphesi" gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talep etti. 

Mahkeme heyeti gün boyunca sanıkların savunmaları aldıktan sonra duruşmaya karar vermek için ara verdi. Mahkeme aranın ardından terör örgütü PKK itirafçısı sanık tutuklu sanık Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak tahliyelerine, tutuklu diğer sanıkların ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların TCK'nın "adam öldürmek", "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede Temizöz'ün 1993'te Cizre'de terörle mücadele ediliyor görüntüsü altında bir grup oluşturduğu, bu grubun terör örgütü PKK'ya yardım ettiğini değerlendirdiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldığı kişileri sorguladığı ve öldürdüğü iddia ediliyor. 

<< Önceki Haber Savcı dosyayı istedi, mahkeme tahliye etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER