Seçim hileleri Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü

AK Partili seçim görevlisinin Taraf Gazetesi'ne anlattığı 30 Mart yerel seçimlerinde yaptıkları hilelere siyasiler sert tepki gösterdi.

Seçim hileleri Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü

Şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntemlerin kullanıldığını ifade eden siyasiler, tek parti döneminde bile bu kadar fazla seçim hilesi yapılmadığını söyledi. AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi’nde görevli olan ve can güvenliği nedeniyle ismini açıklamayan vatandaşın 30 Mart yerel seçimlerinde yapılan hilelere ilişkin itirafları dün Taraf Gazetesi’nde yayımlandı.

“Seçimleri böyle kazandık” başlığı ile yayımlanan haberde seçimlerde sandık başkanlarına bolca kontör gönderildiği, çok sayıda mükerrer oy kullandırıldığı, kasıtlı olarak bazı bölgelerde elektriklerin kesildiği, İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları'na AK Parti'ye yakın isimlerin atandığı ifadeleri yer aldı. Bugün Gazetesi'nin haberine göre, ifade vermeye hazır olduğunu açıklayan itirafçı için siyasiler, cumhuriyet savcılarını göreve çağırdı.

ZAMAN AŞIMINI İNDİRDİLER

CHP Milletvekili Atilla Kart:
Seçim suçlarına ilişkin zaman aşım süresi 2 yıldı bunu hükümet 6 aya indirdi. Bunun anlamı şu seçim suçlarına muhalefetten yapılan soruşturmalara fiili af getirildi. '2010 ile 2013 tarihlerinde soruşturma yapılan kaç kişi var, kaçı AKP üyesi, kaçı kamu çalışanıdır' diye soru önerge verdik. Hükümet 2 bin 586 soruşturma olduğunu açıkladı. Ancak bu 2 bin 586 kişinin kimlik bilgilerini vermedi. Türkiye’de seçim güvenliğinin tehdit altında olduğu seçimlerin meşruiyetinin tartışılacağı bir seçime gidiyoruz. Herkesi sandığa sahip çıkmaya davet ediyoruz. AKP, bazı kamu görevlilerine ‘Ben seni korurum’ diyor kanunsuz emir ve talimat veriyor. Devlet gücünü ve Meclis çoğunluğunu kötüye kullanarak af kanunu çıkarıyor ve suç işlettiği bu insanları affetmeye çalışıyor. Demokrasi tehdit altında.

MİLLİ İRADEYE SİVİL DARBE

CHP Milletvekili Aykan Erdemir:
Milli iradeyi dilinden düşürmeyenlerin milli iradeye nasıl sivil darbe planladıklarını bir kez daha gördük. Türkiye çoğunlukçu bir otoriterlikle yönetiliyor. Sandıktan kendi iktidarını çıkarmak için her yolu mübah gören, yeri geldiğinde yasa dışı yollara başvuran bir iktidarla karşı karşıyayız. Sivil otoriter rejim milli iradeye darbe vurmaktadır. Eğer Türkiye’de hala savcılar Cumhuriyet savcılarıysa bu gazete manşetini ihbar kabul edip sistematik darbe girişimine karşı gerekli önlemleri alır.

DOĞUDA SIKÇA GÖRÜLDÜ

HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız
: Sandıklarda yapılan bu yolsuzluklar özellikle Doğu’da sıkça görüldü. Farklı oy kullanacak insanların tutumlarını değiştirmeye yönelik adımlar atıldı. Tek parti dönemlerinde bile bu seviyede oyların iktidarın emrinde olduğu bir dönem yaşanmamıştı. AKP, partili bir vali, kaymakam, emniyet amiri tipi oluşturdu ve yandaş medyasıyla bu yapıyı dayattı. Bölgede kime sorsanız seçimlerde yolsuzlukların olduğu cevabını alırsınız. Tıpkı tüm ülkede yaşanan rüşvet almanın makul hale gelmesi gibi bölgede bu tür olaylar normal karşılanıyor.

YÜZDE 30  BİLE ALAMAZ

MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay:
2002’deki seçim şartları olursa bugün AKP yüzde 30 oy alamaz. Kamu bankalarının müdürleri bile ilçelerde köy köy gezerek vatandaşı baskı altına alıyor. 'AKP seçimleri kazanamazsa iktidar değişirse, kredi borçları için gelir gırtlağınıza yapışırız' diyorlar. Kaymakam muhtarları arayarak seçmen sayısını öğreniyor. Bu iktidar hukuk, demokrasi, parlamenter rejimi, ahlaki ve etik değerleri dikkate almıyor. Kimi kimi şikayet edeceğiz. Savcı, hakim onun savcı ve hakimi. Uzaktan kumandayla iş yapıyorlar.

SAVCILARA ÇAĞRI

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman:
AKP’nin mayasında hırsızlığın, yolsuzluğun olduğu bariz bir şekilde ortada. Bunların milli irade dolandırıcısı olduğu açık. Bunların mayasında var. Seçime hile karıştırmak bunlar için basit, sıradan bir şey. Bu saatten sonra Türkiye’de kaldıysa adalet, adalet temsilcileri bu ifadelerin üzerine gidip derinlemesine inceleme yapmalı. Savcılar bunu ihbar kabul edip üzerine gitmeli.

SANDIK HİLELERİNİ TEK TEK ANLATTI

Taraf Gazetesi, AK Partili Seçim Koordinasyon Merkezi’nde görevli bir ismin, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde gündeme gelen hile iddialarıyla ilgili gazeteye konuştuğunu ve ne tür hileler yapıldığını anlattığını yazdı. “Seçimi böyle kazandık” başlığıyla sürmanşetten girilen haberde, gazeteye konuştuğu belirtilen kişinin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun ekibine katıldığı ve hala AK Parti Genel Merkezi’nde görev yaptığı ileri sürüldü. Yerel seçimlere ilişkin soruşturmada, kendisi de dahil birçok kişinin ifade verebileceğini söyleyen söz konusu kişinin anlatımlarına göre, anketlerle toplum hazırlandı, sandık başkanları fişlendi, elektrikler kesildi ve sonuçlar bilerek hatalı gösterildi. İddialar bununla da sınırlı değil. Gazeteye konuşan kişi, hayali seçmenlere de oy kullandırılırken, hayali mahalle, cadde, sokak, ev ve gecekonduların da adres olarak gösterildiğini ileri sürdü.

SANDIK HİLESİ DAVASI AĞIR CEZALIK OLDU

İstanbul Kağıthane’de 30 Mart seçimleri seçim sandıklarında hile yapıldığı iddiasıyla 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada görevsizlik kararı verilerek 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Kağıthane’de yaşanan hilelerle ilgili 28 dava dosyası bulunduğunu belirten CHP Kağıthane İlçe eski Başkanı avukatı Zeynel Öztürk, "34. Asliye Ceza Mahkemesi, hem resmi belgede sahtecilik hem de görevi kötüye kullanma suçları olan dosyayı ağır ceza mahkemesinin bakması gerektiğini söyledi. 12. Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi kabul etti. Bu, olayın vahametini gösteriyor” dedi.

YAVAŞ: ÜZERİNE GİDCEĞİZ

30 Mart seçimlerinde CHP’den Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olan Mansur Yavaş, seçim gecesi saat 02.00’de 27 bin 500 oy farkla önde olduklarını söylemişti. Seçimin ertesi günü Melih Gökçek, seçimi kazandığını açıkladı. İlgili kurumlara yaptığı itirazları reddedilen Yavaş’ın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru da sonuçsuz kalmıştı. Taraf'ın haberini değerlendiren Yavaş, "Buradaki iddialar çok ciddi. Bahsi geçen iddiaların yeniden araştırılması gerekir. Ne gerekiyorsa yapacağız. Üzerine gideceğiz" dedi.

KORKU İMPARATORLUĞU

SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak: Seçimlerde yapılan yolsuzluklar hep söyleniyordu. Şimdi gizli tanığın ifadeleriyle ortaya çıktı. Buna itibar etmeyenler olabilir. İnanmayan veya yalan diyen olabilir. O zaman ben de sorarım, sandıklarda tespit edilen kişilere verilen cezaları ve yargı kararlarını nereye koyacaksınız? Şu an tüm Türkiye’de korku imparatorluğu oluşturuldu. Bence bütün bunları itiraf eden kişi de adını açıklamaktan bu yüzden korkuyordur.

BİR GÜN YARGILANACAKLAR

BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır: AKP’de yapılanları vicdanına kabul ettiremeyenler var. AKP’nin içindeki arkadaşlarımı bir gün yargılanabilecekleri konusunda uyarıyorum. Seçim konusunda yapılanları hazmedemeyen bir AKP’nin vicdanı çıkmıştır, yapılanı açıklamıştır. AKP, her seçim öncesi oylarını yüksek gösterdi. Vatandaşlarda ‘Bu iş tamam’ algısı oluşturdular. Seçim sonrasında ortada çok ciddi iddialar varken yapılan itirazlar reddedildi. Hükümet ve yargının bu iddiaları dikkate alması gerekir. Yasama, yargı ve yürütme tek bir yapıya bağlandığı için kimse ses çıkaramıyor.

 BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Seçim hileleri Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER