Selam Tevhid soruşturma fezlekesinde bomba detay

Kamuoyunun merak ettiği 2011/762 sayılı İran bağlantılı Selam Tevhid soruşturmasının 854 sayfalık fezlekesi ortaya çıktı.

Selam Tevhid soruşturma fezlekesinde bomba detay

Selam Tevhid terör örgütü soruşturmasını yürüten aralarında eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de bulunduğu 34 polisin tutuklanması, gözleri bu soruşturma dosyasına çevirdi.

Alınan bilgiye göre polis tarafından hazırlanan dosyada, şüpheli Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, İran İstanbul misyon temsilcisi Naser Ghafari, İran Devrim Muhafızları komutanlarından Seyit Ali Ekber Mirvekili ve Hakkı Selçuk Şanlı’nın da aralarında bulunduğu bazı İranlıların devletin üst düzey bürokrasisi ile olan bağlantıları ayrıntılı bir şekilde yer aldı. 

İRAN'DA EĞİTİM

Polis, raporun girişinde öncelikli olarak Türkiye’den bazı kimselerin eğitim amaçlı olarak İran’a gittiğini burada bu kişilere İran istihbarat teşkilatı Sawama ve Kudüs ordusu yetkilileri tarafından takip, anti takip, yer tayin etme, kroki çizme, fotoğraftan şahıs bulma, yakın savunma, istihbarat toplama, örgütlenme silah ve patlayıcı konularında 15 gün ile 2 ay arasında eğitim verildiğinin altını çiziyor. Bu kişilerin Türkiye’ye döndükten sonra da İran adına nasıl istihbarat çalışması yaptığını ayrıntılı olarak aktarıyor.

"KONSOLOSLUK ARACILIĞI İLE FAALİYETLERE DEVAM EDİLİYOR"

Soruşturma kapsamında 22 Mart 2013 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gizli tanık sıfatıyla ifade veren Şafak, İranlı ajanların Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İran İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan resmi görevliler ile bu kişilerle ortak hareket eden kişilerin İstanbul’da kanun dışı faaliyetlerde bulunduğunu iddia eden Şafak, faaliyetlerin de genellikle konsolosluk aracılığıyla yapıldığına dikkat çekti. Konsolosluk yetkililerinin diplomatik dokunulmazlığı olmasından dolayı özellikle Türkiye’de çok rahat ettiğini kaydeden gizli tanık Şafak, “İranlılar ile dini konulardaki hassasiyetim nedeniyle irtibat kurdum. Ancak gördüklerim beni hayal kırıklığına uğrattı. Türkiye’de İstanbul ve Ankara başta olmak üzere özellikle İran’ın resmi kurumları olan şehirlerde çalışmalar yapıyorlar. Bunun yanı sıra İzmir, Malatya, Trabzon, Adıyaman, Erzurum ve Elazığ’da çeşitli şirketler kurarak çalışmalarını kamufle edecek ortamlar hazırlıyor ve çalışanlar üzerinde güvenli evler oluşturuyorlar.” değerlendirmesinde bulundu. 

NATO SAVUNMA KALKANINA SIKI TAKİP

Gizli tanık Şafak, özellikle İran bağlantılı kişilerin Malatya’da kurulan NATO Savunma Kalkanı ile ilgili gelişmeleri takip etmek için bu bölgede emlakçı ve kitapçı gibi naylon şirket kurduğunu kaydediyor. Ayrıca bölgede İran’a yakın kişiler üzerinden de İran ajanlarını istihbarat elde ettiğinin aktarıyor.

İSTANBUL’DAKİ BAĞLANTILARI KONSOLOSLUK GÖREVLİSİ SAĞLIYOR

Yapılan takip bilgileri de Selam Tevhid terör örgütünün faaliyetleriyle ilgili önemli ayrıntıları ortaya koyuyor. Bu kapsamda örgütün İstanbul’daki çalışmalarını İran İstanbul misyon temsilcisi Ghafari yürütüyor. Soruşturmanın kilit ismi Yazıcıoğlu da elde ettiği bütün bilgi ve belgeleri Ghafari’ye iletiyor. Ghafari’nin üstünde ise Mirvekili yer alıyor. Soruşturmada ayrıca İranlı ajanların Türkiye’nin yanı sıra bazı yabancı ülkelerle ilgili de bilgi elde etmek için yoğun gayret gösterdiği kaydediliyor. Bu kapsamda dosyada ifadesi yer alan gizli tanık Şafak, şu bilgileri veriyor: İsrail ve Batılı ülkeler konsolosluk, büyükelçilik binalarına nasıl girilir, neresinde açıklar vardır? Yakınlarında nasıl bir yer vardır? Bana birçok kez bunu sormuşlardır. Biliyorum bu konuda çalıştıkları birçok kişi var. Tespit edilmemek için çok tedbir alırlar.” Fezlekede ayrıca özellikle İran’ın bazı ülkelerde etkin olmak için bazı illegal faaliyetlerde de bulunduğu ayrıntılı olarak yer alıyor. Yazıcıoğlu ile irtibatlı olduğu belirlenen E.Ü. isimli kişinin de İsrail’in Gürcistan Büyükelçiliği’ne yönelik 13 Şubat 2011 tarihinde düzenlenen ve son anda önlenen bombalı saldırı öncesi bu ülkeye gittiği kayıtlarda yer alıyor.

<< Önceki Haber Selam Tevhid soruşturma fezlekesinde bomba detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER