Skandal! Tweet atan gazeteci sınır dışı edildi

AK Parti hükümeti, Today’s Zaman muhabirini, tweet'lerini bahane ederek sınır dışı etti..

Skandal! Tweet atan gazeteci sınır dışı edildi

İnternete yasak getiren düzenlemenin Meclis’ten geçmesi tartışılırken dün skandal bir olay yaşandı. Hükümet, Today’s Zaman’ın muhabiri ve blog yazarı, Azerbaycan vatandaşı Mahir Zeynalov’u, attığı tweetler sebebiyle sınır dışı etme kararı aldı.

Gerekçe olarak, Zeynalov’un “Türk savcılar, polise El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide bağlantılı kişileri tutuklama emri verdi, Erdoğan’ın atadığı polis şefleri buna uymadı.” tweeti gösterildi. İçişleri Bakanlığı, Zeynalov’un sınır dışı edilmesini ve sonucun bakanlığa bildirilmesini istedi. 4 yıldan beri Türkiye’de çalışan Zeynalov, 15 ay önce bir Türk vatandaşıyla evlenmişti. Bu sebeple Türkiye’de oturma hakkı bulunuyor.

Today’s Zaman’ın edindiği bilgiye göre Mahir Zeynalov ile ilgili sınır dışı süreci, Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yapılan, “@mahirzeynalov adlı hesaptan devlet ve hükümet büyükleri aleyhine gerçeğe aykırı beyanlarda bulunulduğu” yönündeki başvuruyla başladı. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, iddialar konusunda Emniyet İstibharat’tan, söz konusu hesabın sahibinin tespitini istedi. İstihbarat, hesabın, Today’s Zaman muhabiri Mahir Zeynalov’a ait olduğunu belirledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan da Zeynalov hakkında, hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Zeynalov, geçtiğimiz hafta emniyet müdürlüğüne giderek suçlamalarla ilgili ifade verdi. Söz konusu suçlamalar, Zeynalov’un @MahirZeynalov hesabından attığı “Turkish prosecutors order police to arrest al-Qaeda affiliates, Erdoğan’s appointed police chiefs refuse to comply (Türk savcılar, polise El Kaide ile bağlantılı kişileri tutuklama emri verdi.  Erdoğan’ın atadığı polis şefleri, bu emri yerine getirmeyi reddetti)” ve “Al-Qaeda’s Turkey operatives flee after Erdoğan-appoited officials block raid (Erdoğan’ın atadığı yetkililer baskını engelleyince, El Kaide’nin Türkiye mensupları kaçtı.)” şeklindeki iki tweeti kaynak gösterildi. Zeynalov, ifadesinde söz konusu tweetlerin medyada yayınlanan haberlere dayandığını ve hiçbir yorumda bulunmadığını dile getirdi.

Bu gelişmelerin ardından Mahir Zeynalov, İçişleri Bakanı’nın 04.02.2014 tarihinde verdiği onayla 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun’un 8-19. maddeleri uyarınca Türkiye’ye girişi yasaklı şahıslar kapsamına alındı. İçişleri Bakanı adına Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ali Baştürk’ün imzasını taşıyan kararda, Zeynalov’un “devlet büyükleri aleyhine tweet attığı gerekçesiyle” sınır dışı edilmesi ve ülkeye giriş yasağı kapsamına alınması istendi. Sonucun Bakanlığa bildirilmesi talimatı verildi.


Karar ile ilgili gazeteci Zeynalov'un eşi Sevda Nur Aslan ise, Twitter'dan anlamlı bir mesaj paylaştı. Aslan'ın attığı tweet'te "Haksızlık karşısında susmadığı, üç kuruşa akidesini satmadığı için eşimle gurur duyuyorum! Rabbim sayılarınızı arttırsın. @MahirZeynalov_" ifadeleri yer aldı..


<< Önceki Haber Skandal! Tweet atan gazeteci sınır dışı edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER