Soma faciası soruşturmasında 5 kişi tutuklandı

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner Soma faciasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Soma faciası soruşturmasında 5 kişi tutuklandı

301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili savcılık ilk adımını attı. Aralarında Soma Kömür İşletmeleri’nin üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Zanlılara, ‘ihmal’, ‘birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ gibi suçlamalar yöneltildi. 5 şüpheli, savcılıktaki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
301 işçinin ölümüyle Türkiye’yi yasa boğan maden faciasından beş gün sonra savcılık ilk adımını attı. Felaketle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 25 kişiden 20'si Soma Adliyesi'ne sevk edildi. Zanlılar arasında Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın CEO’luk yapan oğlu Can Gürkan ve Soma Kömür İşletme Müdürü Akın Çelik de yer aldı. ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma’ suçlamasıyla adliyeye sevk edilen Akın Çelik, güvenlik uzmanı Yalçın Erdoğan, mühendis Ertan Ersoy, emniyet vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık tutuklandı. Türkiye Kömür İşletmeleri Müessese Müdür Yardımcısı Ali Ulu ile Güvenlik Uzmanı Selçuk Demirci ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 15 kişi de savcılık sorgusunun ardından salıverildi.
BAŞSAVCI AÇIKLAMA YAPTI
Akhisar Cumhuriyet BaşsavcıBekir Şahiner, Soma'daki maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında şirketin yönetim kurulu başkanı dahil 25 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Şahiner, ayrıca, olayın trafo patlamasından meydana gelmediğini açıkladı.

Başsavcısı Bekir Şahiner, Soma Hükümet Konağı önünde açıklama yaptı. Olaydan sonra toplam 31 cumhuriyet savıcısının yetkilendirildiğini belirten Şahiner, bu savcıların muayene ve defin işlemlerini ve cenazelerin ailelerine teslim edilmesini sağladığını anlattı.

Olayın meydana geldiği yerde ve çevresinde, olayın ilk anından itibaren tüm önlemler Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alındığını dile getiren

Şahiner, "Delilerin tespiti ve muhafaza işlemleri gerçekleştirilmiştir. Soma ilçesinde görevli 2 cumhuriyet savcısı olayın meydana geldiği maden ocağı içerisine, maden mühendisleri, elektrik mühendisleri ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti ile maden ocağına girerek, olayın meydana geliş sebebini tespit edebilmek için olay yeri keşif işlemlerini gerçekleştirmişlerdir." dedi.

"ISI UZAKLAŞTIRILMADIĞI İÇİN KÖMÜR YANDI"

Olayın trafo patlaması sonucu meydana gelmediğini belirten Başsavcı Şahiner, hava ile temas eden kömürün oksitlenmesi ve çıkan ısı ile kömürün yanması sonucu olayın meydana geldiğini açıkladı.

Şahiner bilirkişi raporunu şöyle açıkladı: "Olayın olduğu ocak içinde cumhuriyet savcılarımız, olayın çıkış sebebinin ortaya çıkartılabilmesi için her türlü ihtimali değerlendirerek, çok titiz bir şekilde saatlerce süren incelemeyi bilirkişi heyeti ile birlikte gerçekleştirmişlerdir. Olayın neden meydana geldiği hususunda birçok iddia bulunmakla birlikte, olaydan sonra ortaya atılan trafo patlaması sonucundan olup olmadığı hususunda gerekli olan tüm incelemeler yapılmıştır. Bilirkişi heyeti tarafından, yapılan keşif sonrasında olayın meydana geliş sebebi ile ilgili, bilirkişi heyetinin vermiş olduğu ilk rapora göre; olayın trafo patlaması sonucu olmadığı, transparmatör denilen cihaz arızasından kaynaklanmış olamayacağı açıklanmıştır. Bilirkişi heyetinin cumhuriyet savcılarımız ile birlikte, yaptıkları keşif sonucunda verdikleri ilk ön rapora göre, yer altı kömür işletmesinde hava ile teması sağlanan kömürün, oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıktı. Bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde, ocak yangınlarına neden olabileceği, meydana gelen olayın kömürün kendiliğinden yanması ile oluşan karbonmonoksitin zehirlenmeye yol açabileceği, olayın meydana geldiği gün de olay öncesinde başlayan kömürün oksijen aldığı için yanması sonucu olay günü yanan kömürün yanma sonucu çöktüğü, bunun sonunda çok yoğun bir karbonmonoksit gazının maden ocağını kaplaması sebebiyle olayın meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmekle birlikte gerekçeli bilirkişi raporunun bir daha dosyaya sunulacağı bilirkişi heyeti tarafından ifade edilmiştir. "

"25 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"

Olayın soruşturulmasının 3 savcı tarafından yapıldığını ifade eden Şahiner sözlerini şöyle tamamladı: "Olayla ilgili olarak maden içinde yapılan incelemenin sonucunda kusurlu olduğu değerlendirilen maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, iç saha sahibi, iç güvenliği başmühendisi, yönetim kurulu başkanı, verdiye amirleri, bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre cumhuriyet savcıları tarafından şüpheli olarak tespit edilmiş, şüphelilerin açık adres ve kimlikleri tespit edilerek gözaltına alınamlaarı ile ilgili gerekli tedbirler gerçekleştirilmiştir.

Olayın soruşturulması Soma ilçesinde görevli 3 cumhuriyet savcısı tarafından yürütülmekle birlikte, olayın mahiyeti kapsama ve genişliği, delillerin ivedikle toplanabilmesi, soruşturmanın bir an önce tamamlanabilmesi için HYSK tarafından Akhisar İlçesi'nde görev yapmakta olan 2 cumhuriyet savcısı geçici olarak Soma'da görevlendirilmiş, yetkili cumhuriyet savcıları ivedilikle göreve başlamış ve soruşturmayı devam ettirmişlerdir. Olay hakkında soruşturmayla ilgili görevli savcı tarafından, müşteki, mağdur ve tanıkların önemli bir kısmı, ifadeleri alınmış, gözaltına alınacak şüphelilerin işlemleri de başlatılmıştır.

Şüphelilerden şirketin yönetim kurulu başkanı da dahil olmak üzere toplam 25 kişi gözaltına alınmış. İfadeleri alınan şüphelilerden 6 kişi ilk etapta tutuklanma istemiyle Soma Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiş, yapılan sorgulama sonucunda 3 şüpheli tutuklanmıştır. Kalan 2 şüpheli de serbest bırakılmıştır. Soma Cumhuriyet Savcılığınca sorgulanan 4 şüpheli ise savcı tarafından serbest bırakılmıştır.

Şüphelilerin üzerine atılı bulunan suç bu aşamada Türk Ceza Kanununun 85-2 maddesinde düzenlenen taksirle birden fazla ölüm ve yaralanmasına eylem olarak vasıflandırılmıştır."






<< Önceki Haber Soma faciası soruşturmasında 5 kişi tutuklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER