TÜBİTAK ve TİB operasyonunu boşa düşüren rapor ortaya çıktı

20 Ocak tarihinde Telekominikasyon İletişim Başkanlığı ve TÜBİTAK'a yönelik yapılan operasyona dayanak olan ancak sonuç kısmında kriptolu telefonlar TİB'de dinlendi iddialarını reddeden bilirkişi raporuna GriHat sitesi ulaştı.

TÜBİTAK ve TİB operasyonunu boşa düşüren rapor ortaya çıktı

Operasyonu çöpe atan raporda "Kurum içerisinden dışarı veri çıkarıldığının tespiti mümkün değildir." denildi.

GriHat sitesi'nden Arzu Yıldız, bazı üst düzey Devlet erkanının kullandığı kriptolu telefonların TİB tarafından dinlendiği iddiaları üzerine yapılan operasyona  dayanak olan bilirkişi raporuna ulaştı.

Raporun sonuç bölümündeki tespitler oldukça ilginç. Uzmanlar kriptolu telefonların TİB üzerinden dinlendiği yönünde net bir bulguya ulaşamamış.

SONUÇ BÖLÜMÜNDEN BAŞLIKLAR

-Tarafımıza verilen 1. nesil kriptolu 934 adet IMEI numarasından 7 tanesi 2008 yılı itibariyle ile verileri ibdata1 dosyasında tutulan MySlql veri tabanı dosyası içerisinde vardır. 27 kere işlem görmüştür. Ancak burada işlem görmesi kesin olarak ses dinlemesi yapıldığı anlamına gelmemektedir.

- Silinmiş dosya isimleri ile elde edilen listede bu IMEI'lere rastlanmıştır. TİB’deki verilerin 2008’den sonra oluşturulduğu göz önüne alındığında , 1. Nesil kriptolu telefonlara ait IMEI’lerle ilgili net bir bilgi verilmesi HİTAP veri tabanının 2008 yılında yenilenmesi nedeniyle mümkün değildir. 

LOG KAYITLARININ SİLİNDİĞİ İDDİASI DA KANITLANAMADI

- Çalışmalara başladığımızda tarafımızdan incelenmesi istenilen LOG kayıtlarının silindiği ile alakalı araştırmada kurum içerisinde aktif çalışan LOG korelasyon programı olmadığından karşılaştırma yapma ve inceleme imkanı olmamıştır. Tüm sunucuların LOG kayıtlarının incelenmesi 800 üzerindeki sunucu göz önüne alındığında yine çok uzun sürecek bir çalışma gerekecektir.

TİB'DEKİ BİLGİLERİN DIŞARI AKTARILDIĞI İDDİASI DA BELİRSİZ

- Kurum içerisinden dışarı veri çıkarıldığının tespiti mümkün değildir. Sadece kamera kayıtları incelenerek delillendirilmesi mümkün olabilecektir. Sunuculara daha önceden kimin veya kimlerin yönetici yetkisi ile ulaştığının tespit edilememesi sebebi ile tarafımızdan bu konuda net bir bilgi verilememektedir.

- Uydular üzerinden veri aktarımının olup olmadığının incelenmesi için uydu üzerinden aktarılan veri miktarları için firmalara yazı yazılmış, ancak henüz firmalardan bununla ilgili cevap gelmediği için bununla ilgili uzman bilirkişi daha sonra ek rapor verecektir.

Oysa konuyla ilgili yayınlanan haberlerde kesin bir dille verilerin dışarı çıkartıldığı ileri sürülmüştü.

Bilirkişi raporunda ayrıca silinmiş dosya adları ile elde edilen verilerde bazı ses kayıtları yapılmış olabileceği, bunların geri getirilmesi için çok yüksek bir teknoloji gerektiği de ifade edildi.

İşte o bilirkişi raporu:




<< Önceki Haber TÜBİTAK ve TİB operasyonunu boşa düşüren rapor ortaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER