Tasfiye edilen mühendislerden çılgın projeler

Yerli füze yakıtı, milli motor, genetik hastalıkların tedavisi ve düşen bir helikopterin yerini anında bulabilen sistem projeleri..

Tasfiye edilen mühendislerden çılgın projeler

17 Aralık operasyonunun ardından kamuda yaşanan tasfiye ile görevden alınan TÜBİTAK personelinin de aralarında bulunduğu Türk mühendislerin yaptığı çılgın projeler Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunuldu. Son Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’na anlatılan çılgın projelerden yerli füze yakıtı, milli motor, 4 genetik hastalığın tedavisi ve hava savunma sisteminin Türkiye’ye basamak atlattığı bilgisi de sunumlara girdi.

GÜNLÜK 100 LİTRE YAKIT

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın Erdoğan'a sunduğu ürünler arasında farklı konularda birbirinden ilginç projeler var. Dünyada sadece birkaç gelişmiş ülke tarafından üretilen füze yakıtı artık yerli imkanlarla üretilebiliyor. İlk aşamada kurulacak tesisle, günlük 100 litreye kadar yakıt üretilebilecek. SAGE Enstitüsü'nün geliştirdiği Nüfuz Edici Bombanın (NEB) üretimine başlandı.

Dünyanın Ardışık Delici Harp Başlığı taşıyan ilk ve tek uçak bombası olan NES, yer üstü ve yer altındaki hedefleri vurabiliyor. Mağaralardaki PKK hedefleri bile bombayla imha edilebilecek. Yerli bomba Makina Kimlya Endüstri Kurumu tarafından üretiliyor.

10 METRE UZAKLIKTAN BOMBA TESPİTİ

Canlı bomba saldırılarına karşı devrim niteliğindeki projede kullanılmaya başlandı. Askeri ve sivil tesislerin girişlerinde insan üzerine gizlenen bomba ve tehlikeli maddeler 10 metre uzaktan tespit ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK, Uluslararası Yüksek Teknoloji Laboratuvarı ve Bilkent NANOTAM'ın ortak yürüttüğü Terahertz Sistemi anında alarm vererek güvenlik primlerinin teyakkuza geçmesini sağlıyor.

DOĞUŞTAN YÜZ BOZUKLUĞUNA TEDAVİ

TÜBİTAK'ın İleri Genom ve Biyoenformatik Merkezi adıyla kurduğu Türkiye'nin en gelişmiş gen laboratuvarı da tıp alanında önemli yeniliklere imza attı. 4 hastalık ile genler arasındaki gen şifresini çözen uzmanlar, doğuştan gelen yüz ve kafa oluşum bozukluklarının da aralarında olduğu rahatsızlıkların tedavisinin önünü açtı. Proje kapsamında ilk defa, 10 tüm genom ve 300 egzom dizileme çalışmaları ve analizleri tamamen Türkiye'de gerçekleştirildi.

YÜKSEK HIZLI TRENE MİLLİ SİNYAL

BİLGEM Enstitüsü, TCDD ve İTÜ'nün ortak ürettiği demiryollarında ulaşım güvenliğini sağlayan sinyalizasyon sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesini sağladı. Pilot uygulama olarak Sakarya-Mithatpaşa İstasyonu'nda kullanılan sistem, emniyet düzeyi, performansı, işlevselliği ve kolay kullanımıyla tam not aldı. Sistemin yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında, 500 km'lik demiryolu bölgesinin sinyalizasyon sistemleri yenilendi.

DÜŞEN HELiKOPTERLER ANINDA BULUNACAK

Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasında enkaz alanına ulaşılamaması da Türk mühendislere buluş yaptırdı. TÜBİTAK'ın geliştirdiği Hava Aracı Takip Sistemi (HATS), araç kaza yaptığında anteni hasar görüp, bağlantı kesilse dahi, periyodik konum güncelleme özelliği olduğundan araç kısa sürede bulunabilecek.

MADENLERE ROBOT

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasındakine benzer yangına da robot üretildi. Mühendislerin geliştirdiği uzaktan kontrollü mobil robot göçük, yangın ve gaz sızıntısına karşı arama ve kurtarma ekibinden önce madene girecek. Üzerindeki video ekipmanları ve sensörler sayesinde kaza bölgesinde durumu dışarıdaki kurtarma ekiplerine anlık aktaracak. Bu sayede arama kurtarma ekiplerinin olaya müdahalesi de kolaylaşacak.

MİLLİ PROJE MİLLİ BEYİN

Bugün'ün haberine göre; Savunma sektöründeki tüm sistemlerde kullanılan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS), TÜBİTAK mühendisleri tarafından tamamen yerli olarak üretildi. Uçak, gemi, helikopter gibi araçlarda beyin işlevi görerek, görev bilgisayarlarını çalıştıran GİS, dünyada sadece 11 ülke tarafından geliştirilmiş durumda.  Bu sayede, tüm yazılımlar milli olarak geliştirildiğinden, dışarıdan müdahale ihtimali ortadan kalkacak.
 

<< Önceki Haber Tasfiye edilen mühendislerden çılgın projeler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER