Tezkeredeki çok tartışılan ifadenin sırrı çözüldü

Tezkeredeki ülke tanımı kullanılmadan yapılan 'yabancı silahlı kuvvetler' ifadesi peşmerge çıktı...

Tezkeredeki çok tartışılan ifadenin sırrı çözüldü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, “Peşmerge’nin Kobani’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz” açıklamasıyla Türkiye'nin Ekim başında çıkardığı, 'yabancı kuvvetlerin' Türk topraklarında konuşlanmasına ilişkin tezkere uygulanmaya konmuş oldu. Böylelikle tezkeredeki "yabancı silahlı kuvvetler"in Peşmerge güçleri olduğu ortaya çıktı.

Tezkerede yer alan "yabancı silahlı kuvvetler" ifadesinden yararlanılarak, Kuzey Irak'taki Kürdistan yönetiminin silahlı gücü, Peşmerge kuvvetlerine, Türkiye topraklarından geçiş için resmi izin verildi. Açıklama bizzat Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi.  Çavuşoğlu, “Peşmerge’nin Kobani’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz” dedi. Tezkerede 'devlet-ülke' tanımı yapılamadan kullanılan "yabancı silahlı kuvvetler"in bakanın bu açıklamasıyla Peşmerge'nin olduğu ortaya çıktı.

SADECE "YABANCI KUVVETLER" DENİYORDU

TBMM'nin 2 Ekim 2014'te kabul edilen ve aynı gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren tezkere ile, "yabancı silahlı kuvvetlerin" Türkiye topraklarını kullanmasının önü açılıyordu. Tezkerede, yabancı silahlı kuvvetlerin Türk topraklarını kullanmasına izin, "yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması" cümle ile veriliyordu. Ancak tezkeredeki cümlede yabancı kuvvetlerden bahsederken "devlet/ülke" tanımının kullanılmaması, sadece "yabancı silahlı kuvvetler" ifadesinin yer alması dikkat çekmişti. Bu ifade ile, sadece Türkiye'nin resmen tanıdığı ülkelerin değil, yabancı uyruklu diğer silahlı grupların da Türkiye topraklarını kullanmasının önünün açıldığı iddiaları ortaya atılmıştı. Peşmergenin Türkiye toprakları üzerinden Kobani'ye geçmesine izin verilmesi ile, o iddialar da doğrulanmış oldu.

GÖZLER MHP'YE ÇEVRİLDİ
Peşmerge'nin Türkiye üzerinden PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'ye destek vermeye gitmesi tezkereye onay veren partileri akıllara getirdi. 2 Ekim'de kabul edilen tezkereye AKP ve MHP destek verirken CHP ve BDP hayır oyu vermişti. Bakan'ın açıklamasıyla teyit edilen PKK’nın Suriye kolu PYD'ye yardım için Peşmerge'ye Türk topraklarından izin verilmesi üzerine gözler MHP'ye çevrildi. AKP’nin getirdiği geniş kapsamlı tezkereye destek veren MHP'nin, şimdilerde bu beklenmedik duruma nasıl tepki vereceği bilinmiyor.
<< Önceki Haber Tezkeredeki çok tartışılan ifadenin sırrı çözüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER