Torba güze kaldı, bandrolde kördüğüm

Bandrolün kalkmasını devlet tekelinin getirilmesi şartına bağlayan AKP, torba yasayı güze bırakarak Risale-i Nur yasağını sürdürdü.

Torba güze kaldı, bandrolde kördüğüm

Meclis Genel Kurulu, kanun çalışmalarını bitiremeden tatile girince, Risale-i Nur'u devlet tekeline alacak maddenin yürürlüğe girmesi de ertelendi. 135. gününe erişen bandrol engeli ise tam bir kördüğüme dönüştü.

TORBA MESAİSİ EKİM AYINA KALDI

Meclis Genel Kurulu, Ramazan’ın başından beri üzerinde çalıştığı 148 maddelik Torba Kanunu tamamlayamadan bir kez daha tatile girdi. Daha önce bayram tatili ve cumhurbaşkanı seçimi sebebiyle iki defa ara verilen torba mesaisinin, 1 Ekim’de Meclis yeni çalışma dönemi için toplandıktan sonra devam etmesi öngörülüyor.

BANDROL DEVLET TEKELİYLE KALKACAKTI!

Kanunda yer alan ve Risale-i Nur’u devlet tekeline alacak maddenin yürürlüğe girmesinin de ertelenmesi anlamına gelen bu durum, yaklaşık 4.5 aydır devam eden bandrol engelinin de kördüğüme dönüşerek devamını netice verecek. İktidar, bandrolün kalkmasını devlet tekelinin getirilmesi şartına bağlamıştı.

Torba yasa güze kaldı, bandrol sürüncemede

TBMM Genel Kurul’u, “Torba Kanun Tasarısı” nın 5. bölümü kabul edilmesinin ardından 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Tasarının görüşmeleri Meclis’in tatile girmesi nedeniyle yeni yasama yılına kaldı. 148 maddelik tasarının geriye kalan 21 maddesi tatilin ardından görüşülecek. Torba tasarının tamamı mecliste görüşülmedikçe, Risale-i Nur’ların basımına yönelik ‘düzenlemeler’ getireceği iddiasıyla kabul edilen madde dahil, daha önce mecslite kabul edilen yasalar yürülüğe giremeyecek. Böylece, bugün 135. gününe giren “Risale-i Nur’a Bandrol Engeli” 1 Ekim tarihine kadar devam edecek. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oldukça tartışmalı bir şekilde uzun süre gündemi meşgul eden Torba Yasa bütün itirazlara rağmen, Komisyon’da kabul edilerek Genel Kurul’da görüşülmeye başlanmıştı. Genel Kurul’da yaşanan şiddetli tartışmalar nedeniyle çıkması geciken Torba Yasa yeni yasama yılında görüşülecek. Torba Kanun mecliste kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanının imzasına sunulacak.

AKP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti

Hak sahipliği tesbit dâvâsı açıldığı iddiasıyla Nisan ayı başından beri Risale-i Nurların neşri için yayınevlerine bandrol verilmiyor. Bu durumun düzeltileceği iddasıyla Torba Kanun’a eklenen korsan bir madde ile Risale-i Nurların devletleştirimesi amaçlandı. TBMM’de çıkan şiddetli tartışmalar ve yaşanan kavgalar yüzünden çıkması geciken ‘korsan madde’, geçen hafta Genel Kurul’da gündeme gelmiş, CHP, MHP ve HDP’li vekillerin itirazına rağmen, AKP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti. Meclisin yoğun mesaisine rağmen Cumhurbaşkanı seçimlerinin de araya girmesiyle, Torba’ya dahil edilen 148 maddenin tamamı görüşülemedi. Torba Kanun tamamıyla yasalaşmadığı için yürülüğe giremeyecek. Böylece 135 gündür devam eden ve Risale-i Nur Külliyatı’nın neşrini fiilen engelleyici durumda olan bandrol uygulaması 1 Ekim’e kadar devam edecek.

Kapanışı espriyle yaptı

Genel Kurul’da, “Torba Kanun” tasarısı olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 148 maddeden oluşan tasarının 102 ile 126. maddelerini kapsayan 5. bölümün kabulünün ardından Danışma Kurulu teklifi getirildi. Kabul edilen öneriyle TBMM, 1 Ekim Çarşamba gününe kadar tatile girmiş oldu. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da birleşimi, 1 Ekim Çarşamba günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı. Yakut, kapatırken “Çok şükür” diyerek, espri yaptı. TBMM Genel Kurulu 1 Ekim’den önce cumhurbaşkanının yemin etmesi için 28 Ağustos Perşembe günü toplanacak. Meclis, Cumhurbaşkanı yemin töreninin ardından yeniden tatile girecek.

Yeni Asya

<< Önceki Haber Torba güze kaldı, bandrolde kördüğüm Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER