Türkiye Somali'de ne yapıyor?

Samanyolu Haber Televizyonu Dış Haberler editörü Adnan Topkapı, bugünkü köşe yazısında Somali ziyareti sırasında şahit olduğu Anadolu insanının büyük fedakarlıklarını anlattı.

Türkiye Somali'de ne yapıyor?

Adnan Topkapı, Türkiye'nin özellikle son 3 yılda Somali'ye büyük yardımlarının olduğunu, ülkenin bu yardımlar sayesinde çok daha modern bir hal aldığını belirtti. Türkiye’nin katkılarıyla yeniden yapılanma sürecine giren Somali’de, Anadolu insanını büyük fedakarlıklarla çalıştığını vurgulayan Topkapı, bu çalışmalardan en önemlisinin ise Kimse Yok Mu aracılığıyla kurulan “Deva Eğitim ve Araştırma Hastanesi" olduğunu ifade ediyor. 

Adnan Topkapı Türk hükümetinin Somali'ye olan yatırımlarıyla ilgili de çarpıcı bir soru sordu: Başbakan Erdoğan’ın Somali ziyareti sırasında yapılmasına karar verilen hastanenin inşaatı tamamlandı. 20 milyon dolar gibi dev bir bütçeyle yapılan Doğu Afrika’nın en büyük hastanesinin her şeyi tamamlanmış durumda. Merak ediyorum, milyon dolarlık bu hastane neden hâlâ faaliyete geçemedi?

İşte Adnan Topkapı'nın 'Türkiye Somali'de ne yapıyor?' isimli köşe yazısı;
 
THY Güvenlik Şefi Saadettin Doğan’ın Mogadişu’da uğradığı silahlı saldırı sonrası hayatını kaybetmesinin ardından Somali yine acı bir şekilde gündemimize girdi. Bu elim olay bana, her sokağa çıkışın aslında bir ölüm davetiyesi olduğu bu zor coğrafyaya yaptığım seyahatleri ve oradaki korku dolu maceralarımı hatırlattı.
 
2011’de Somali’ye giden ilk gazetecilerden biriydim. Ülkede iç savaş ve kaos hakimdi. Ülkeye girmek bile çok zordu. Önce Kenya’ya uçmamız, oradan da East Africa havayollarıyla Somali’nin federal başkenti Mogadişu’ya aktarma yapmamız gerekti. Ülkeye indiğimiz andan itibaren her an tetikteydik. Nereden geldiği belli olmayan bir kurşun veya bomba hayata veda anlamına gelebilirdi.
 
Aradan 3 yıl geçtikten sonra 2014’te bir kez daha gittim Somali’ye. Ülkenin havasının değiştiğini ilk girişte hissetmiştik. Mogadişu Uluslar arası Havalimanı geçmişe kıyasla daha modern ve daha güvenliydi. Ana yolların büyük kısmı asfalt olmuştu. Türkiye’nin katkılarıyla yeniden bir yapılanma vardı Somali’de. Şehir yeniden yapılanırken Somali’nin geleceği de yeniden inşa ediliyordu adeta.
 
Ancak can güvenliği sorunu ciddi şekilde devam ediyordu. Hükümet ve devlet yetkilileri ile binaları sürekli bombalanma tehdidiyle karşı karşıyaydı. El Kaide bağlantılı eli kanlı terör örgütü El-Şebab yüzlerce insanın ölümüne sebep olmuştu. Biz de bir bombalı saldırıdan kılpayı kurtulduk. Birleşmiş Milletler ofisine gitmek üzere hareket eden konvoyumuzun geçişinden yaklaşık 45 saniye sonra yol üzerinde patlayan bomba yüreklerimizi ağızlarımıza getirdi adeta.
 
Ancak tüm bu korku ve dehşet verici tabloya rağmen Somali’de el uzatan fedakâr ruhların varlığına da ibret ve gıpta ile şahitlik ettim. Ülkedeki kaos ve şiddete rağmen orayı terk etmeyen ve Somalili çocukları eğitmeye devam eden Bedir Türk okulları öğretmenleriyle ailelerinin adanmışlığını tarif etmem imkansız…
 
İYİ Kİ "DEVA" VAR!

Somali’deki açlık, kuraklık ve insani drama karşı Bedir Türk okullarının rehberliğinde yardıma koşan Kimse Yok Mu derneği de gerçekten çok büyük faaliyetlere imza attı. Anadolu insanının yardım elini Afrika’nın boynuzu olarak adlandırılan Somali’ye ulaştıran dernek sadece gıda yardımlarıyla sınırlı kalmadı. Eylül 2013’te faaliyete giren “Deva Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kimse Yok Mu’nun en önemli kalıcı yardım yatırımlarından biri oldu.
 
8 aydır Mogadişu’da faaliyet gösteren Deva Hastanesinin ismini Somali’de meydana gelen elim olaylarla birlikte çok fazla duyar olduk. Nisan ayında elçilik binamızın inşaatına roketatarla düzenlenen saldırıda yaralanan işçilerimize ilk müdahale Deva Hastanesi’nde yapılmıştı. Son saldırıda hayatını kaybeden THY Güvenlik Şefi Saadettin Doğan da Deva’ya getirildi. Ancak başından vurulan Doğan kurtarılamadı.
 
TÜRK DOKTORLARI: SOMALİ'YE GELİP MESLEĞİMİZİN SADAKASINI VERELİM İSTEDİK

Deva hastanesini son ziyaretimizde görme fırsatı bulmuştum. Birbirinden fedakâr doktorlar yıllık izinlerini “mesleğimizin sadakası” diyerek Somali’de geçiriyor, Somalili hastaların dertlerine şifa olmaya çalışıyorlardı. Bir yandan da Somali'li doktorları eğitiyor, birikimlerini Somali'li meslektaşlarına aktarıyorlardı. Ailelerinden uzakta iletişim imkanlarını zayıf olduğu kara kıtanın en zor coğrafyası Somali'de seve seve hizmet ediyorlardı. Saatler geçiyor ama mesai bitmiyordu onlar için. Hastanedeki mesai sonrası yetimhanelere gidiyorlar, yetimlerin yaralarını sarmaya çalışıyorlardı. Kimi zaman kendi çocukları akıllarına geliyor,  yetimleri muayene ettikten sonra onları kendi çocukları bağırlarına basıyorlardı. İşte bunları düşününce iyi ki Deva var diyorum. Zira "Deva" Somali'de hem hastalara hem de gönüllere şifa oluyor.
 
TÜRKİYE’NİN YAPTIRDIĞI HASTANE HÂLÂ FAALİYETE GİRMEDİ ?

Ancak anlamakta zorlandığımı bir konu var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali ziyareti sırasında yapılmasına karar verilen* hastanenin inşaatı tamamlandı. 20 milyon dolar gibi dev bir bütçeyle yapılan Doğu Afrika’nın en büyük hastanesinin her şeyi tamamlanmış durumda. Türkiye’nin yaptırdığı hastanenin adı bile belli hâlbuki. RECEP TAYYİP ERDOĞAN hatta tabela ve tabelaya asılacak harfler bile hazır. Merak ediyorum, milyon dolarlık bu hastane neden hâlâ faaliyete geçemedi?
 

<< Önceki Haber Türkiye Somali'de ne yapıyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER