Türkiye’nin gurur gecesi-Fotogaleri

Uluslararası Türkçe Olimpiyadı'nın final gecesi, Türkiye'nin göğsünü kabarttı.

Türkiye’nin gurur gecesi-Fotogaleri

Tanzanya'dan Amerika'ya, Japonya'dan Laos'a 84 ülkeden gelen öğrenciler, Türkçe yarışmasında dereceye girmek için mücadele etti.
İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi'ndeki töreni izleyen binlerce kişi, duygulu anlar yaşadı. Dinleri, ırkları ve renkleri farklı 355 çocuğun hep birlikte İstiklal Marşı'nı okuması ayakta alkışlandı. Olimpiyat Meşalesi'ni Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın yaktığı törene çok sayıda bakan, parti lideri, milletvekili, belediye başkanı ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. 5 bin kişilik salon tıklım tıklım dolarken, bazı ziyaretçiler dışarıda kaldı. Ünlü sanatçı Sertab Erener'in okuduğu Olimpiyat Şarkısı’na yabancı öğrenciler de eşlik etti. Salondaki izleyiciler, “Güneş gibi üstümüze doğuyor Türkçe / Tohum gibi dünyaya serpilince / Filizlenip boy verecek binlerce hece…” mısralarını gözyaşları içinde tekrarladı.
Türkmenistan'dan Aygül Taşlıyeva, hikâye dalında birinci oldu. Kompozisyonda Bosna-Hersek'ten Njomeza Krasniqi, resimde Belarus'tan Alina Prichodouskaya altın madalya kazandı. Törende bir konuşma yapan Meclis Başkanı Arınç, Türkçe Olimpiyatı'nda dereceye girenlere gelecek yıldan itibaren TBMM'nin de özel ödül vereceğini açıkladı. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bir destandır. Bunu herkesin görmesi lazım.
Mozambik'ten Şili'ye kadar bu güzel eğitim kurumlarını o ülkelere kazandıran milletime teşekkür ediyorum. Bu işi düşünen bir kişi var. Milyonlarca insan bizi gözyaşı dökerek izliyor. Ama bunların içinde birisi var ki hüzünlü gurbette televizyon başında bizleri izliyor. O güzel insana milletim adına teşekkür borcum var. Hüzünlü gurbet bir an önce bitsin, vuslat gerçekleşsin.”
10-17 Haziran tarihleri arasında yapılan 4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı’nın muhteşem final gecesi adını olimpiyat nedeniyle ‘İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Farklı ülkelerden gelen 355 öğrenci, final gecesinde ‘barış, sevgi ve kardeşlik’ mesajları verdi. Ödül gecesinde ünlü sanatçı Sertab Erener, Olimpiyat Şarkısı’nı söyledi. Bütün öğrenciler tek tek sahneye çıkarak seyircileri selamlarken büyük alkış aldı.
Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, amaçlarının Türkçeyi sevdirmek ve yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. Farklı ülkelerden gelen öğrencilerin Türkiye’de kardeş gibi karşılandığını vurgulayan Sağlam, “Hedefimiz 10. olimpiyata tüm dünya ülkelerinin katılımını sağlamak.” diye konuştu.
Yarışmanın tanıtım klibi büyük ilgiyle izlenirken, olimpiyat kapsamında hikaye, resim, kompozisyon ve ülke stantları dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Şiir ve şarkı yarışmalarında finale kalan öğrenciler ise jüri karşısında eserlerini okudu. Kenan Işık, Osman Yağmurdereli ve Ahmet Özhan gibi ünlü sanatçıların yer aldığı jüride Türkçe konusunda hassas isimler olan, ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, reklamcı Ali Saydam, yazar Ayşe Kulin, gazeteciler Ali Bayramoğlu, Ergun Babahan, Hakkı Devrim, Ömer Lütfi Mete, yönetmen Halit Refiğ, yazar Herkül Millas, Prof. Dr. İskender Pala, spiker Mehmet Akarca, karikatüristler Öznur Kalender, Suat Yalaz ve Necdet Çatak ile eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Sait Talat Halman görev yaptı. 2 yaşındaki Sura Bal’ın İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını büyük bir coşkuyla okuması gözyaşları arasında dinlenirken, öğrencilerin okuduğu şiirler de jüri, sunucu ve seyircileri ağlattı.
Eşi Münevver Arınç’la törene katılan Meclis Başkanı Bülent Arınç, olimpiyatı ‘mükemmel’ olarak niteleyerek, “Bunu herkes görmeli, herkese örnek olmalı. Eminim 10. yılda tüm dünya ülkeleri burada olacak.” dedi. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ise, “Şu anda hasta ve gurbette olan Fethullah Gülen’in büyük hayaline iman eden ve bunu gerçekleştiren herkesi tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Toktamış Ateş ise “Bu manzara beni heyecanlandırdı.” dedi.
Ecevit’e Türkçe ödülü Jüri Özel Ödülleri de final gecesinde sahiplerini buldu. Ali Şir Nevai Ödülleri; Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Kenan Gürsoy’a, Gaspıralı İsmail Ödülleri; Doç. Dr. Mehmet Kara ve Yavuz Bülent Bakiler’e, Karamanoğlu Mehmet Bey Ödülleri de; Bülent Ecevit ile Toktamış Ateş’e verildi. Ecevit’in ödülünü DSP il başkanı aldı.
Herkes İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’ne akın etti
Törene, TBMM Başkanı Bülent Arınç, eşi Münevver Arınç, DYP lideri Mehmet Ağar, ANAP lideri Erkan Mumcu, BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, eski bakanlardan Güldal Akşit, Meral Akşener, Halil Şıvgın, H.Celal Güzel, Lütfullah Kayalar, İsmail Köse, CHP milletvekilleri, belediye başkanları, büyükelçiler ile seçkin bir topluluk katıldı. TÜRKÇE YARIŞMASINDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER TEMEL SEVİYE YABANCI DİL 1 1. Ershad Halud Shadee Filipinler 2. Hafız Mübeşir Pakistan 3. Ahmadou Bamba Ndiaye Senegal 4. Jeri Osaretin Usiagu Nijerya 5. Mutasim Billa Sudan 6. Qonitina Bilqisti Endonezya 7. Mariam Sow Gine 8. Sunee Annel R. Madagaskar TEMEL SEVİYE YABANCI DİL 2 1. Abdurrahman Feyzi Afganistan 2. Mersela Kamina Arnavutluk 3. Nadica Sibinovska Makedonya 4. Dan Cracan Moldova 5. Stefka Teodorova Bulgaristan 6. Parvina Sadıkova Tacikistan TÜRKİYE TÜRKÇESİ 1. Timur Amet Afganistan 2. Selma Iaia Romanya 3. Ebru Mehmeti Kosova ANA DİL TÜRKÇE 1. Duygu İpek Almanya 2. Firdevs Gürsoy ABD 3. Lutfiye Cennet Koyu Avustralya ORTA SEVİYE TÜRKÇE 1. Ovez Vellekov Türkmenistan 2. Nertil Osmani Arnavutluk 3. Yevgeniya Yakunina Rusya Fed. İLERİ SEVİYE TÜRKÇE 1. Safiye Abbas Irak 2. Gülnaz Şaydullina Tataristan 3. İslam Madadov Kazakistan Zaman
<< Önceki Haber Türkiye’nin gurur gecesi-Fotogaleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER