Tutukluluk sürelerine 'af gibi' düzenleme

Başbakan Erdoğan, yeni demokratikleşme paketi çerçevesinde tutukluluk süresinin 5 yılla sınırlanmasının planlandığını açıkladı. Peki bu taslakla kimler tahliye olacak?

Tutukluluk sürelerine 'af gibi' düzenleme

Tayyip Erdoğan yurtdışı seyahati öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada sürpriz bir konuyu gündeme taşıdı. Erdoğan, daha önce 10 yıl olan uygulamanın 7.5 yıla çekileceği yönündeki haberleri, ''Biz dün yaptığımız bu çalışmayla, bunu 5 yıla indirme kararı verdik ve şimdi bunu 5 yıla indiriyoruz. Meclis'ten de bunun çıkmasıyla, öyle zannediyorum ki; herhalde yüzlerce, binlerce insan bundan istifade edecek" dedi.

Peki ilgili yasa kimlere tahliye yolunu açıyor?

Hürriyet Gazetesi'nden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre yasa ile, uzun süredir devam eden Ergenekon davası gibi davalarda halen tutuklu olan ve cezaları kesinleşmemiş sanıkların tahliyesinin önü açılacak. Yasa TBMM'den geçip, resmen yürürlüğe girdiğinde hemen salıverilecekler arasında Danıştay saldırısı tetikçisi Alparslan Aslan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Rum Ortodoks Patrikhanesi sözcüsü Sevgi Erenerol, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Doğu Perinçek, Emniyet eski özel hareket dairesi başkanı İbrahim Şahin, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ve Tuncay Özkan gibi isimler de yer alıyor.

DANIŞTAY DAVASI SANIĞI ARSLAN ÇIKIYOR

Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay davası sanıkları da, yasanın çıkması halinde tahliye edilebilecekler. Danıştay sanığı Alparslan Arslan 22 Mayıs 2006'da tutuklanmıştı. Arslan ile birlikte halen bu davadan tutuklu olan diğer sanıklar ise, İsmail Sağır, Erhan Timuroğlu, Aykut Metin Şükre, Kenan Özay, Selçuk Özkan, Erkan Ayyıldız.

CUMHURİYET'İ KURŞUNLAMA DAVASI SANIKLARI DA TAHLİYE OLABİLECEK

Yine Ergenekon davasıyla birleştirilen Cumhuriyet gazetesine saldırı davası sanıkları Bedirhan Şinal ve Boğaç Kaan Murathan'a da tahliye yolu açılabilecek. Sağlık durumundaki bozulma nedeniyle son dönemde ismi gündeme gelen İnönü Üniversitesi eski rektörü Fatih Hilmioğlu ise, yasadan hemen etkilenmeyecek isimler arasında. 
Yasa, TBMM'den geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı ile Resmi Gazete'de yayınlanacak ve Resmi Gazete'de yayınlandığı gün geçerlilik kazanacak. 
Hilmioğlu, 13 Nisan 2009'da tutuklanmıştı. 13 Nisan 2014'te hapishanede tutukluluk süresi 5 yılı tamamlayacak. Eğer yasa 13 Nisan'dan önce geçerse, Hilmioğlu da bu tarihte serbest kalacak.

2008'DE TUTUKLANANLARIN TÜMÜ ÇIKACAK
2008 yılında tutuklananlar da, yasanın çıkması halinde tahliye edilecekler. 
2008'de tutuklanan isimler ve tutuklandıkları tarihler şöyle;
 
* Veli Küçük- Emekli Tuğgeneral 22 Ocak 2008
* Sevgi Erenerol- Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın sözcüsü- 22 Ocak 2008
* Sedat Peker- 19 Mart 2008
* Semih Tufan Günaltay - Akın Birdal suikastinin azmettiricisi -  20 Mart 2008 Doğu Perinçek- İşçi Partisi Genel Başkanı- 21 Mart 2008
* Hikmet Çiçek- İşçi Partisi Basın bürosu başkanı
25 Mart 2008
* Kemal Kerinçsiz- Büyük Hukukçular Birliği Başkanı, avukat- 22 Ocak 2008
* Fikri Karadağ- Emekli Kurmay albay, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı- 22 Ocak 2008
* Emekli Orgeneral Hurşit Tolon - 1 Temmuz 2008
* Levent Ersöz- Emekli Tuğgeneral- 1 Temmuz 2008
* Hasan Atilla Uğur- Emekli Albay- 1 Temmuz 2008
* Durmuş Ali Özoğlu- Toplumsal Dönüşüm Yayınevi editörü- 1 Temmuz 2008
* İbrahim Özcan - Kuvayı milliye derneği yöneticisi
1 Temmuz 2008
* Kemal Aydın- 1 Temmuz 2008

2009'DA OCAK AYINDA TUTUKLANANLAR ÇIKACAK
Tutukluluğu 5 yılla sınırlayan yasa, 2009 yılının Ocak ayında tutuklananların da tahliyesinin önünü açacak. Bu isimler şöyle;

* Mustafa Dönmez- emekli yarbay- 7 Ocak 2009
* Mustafa Levent Göktaş- Emekli Albay- 7 Ocak 2009
* Hasan Ataman Yıldırım- 7 Ocak 2009
* İbrahim Şahin- Emniyet Özel Harekat dairesi eski başkanı - 7 Ocak 2009
* Fatma Cengiz- 7 Ocak 2009
* Oğuz Bulut- 7 Ocak 2009

İLKER BAŞBUĞ'U ETKİLEMEYECEK

Ergenekon davasıyla bağlantılı olarak, irtica eylem planından yargılanan Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un durumu ise, yasa geçse bile değişmeyecek. Başbuğ, 6 Ocak 2012'de tutuklanmıştı. Dolayısıyla 5 yıllık tutukluluk süresi, eğer o zaman kadar cezası Yargıtay tarafından onanmaz, yeniden yargılama olmaz ya da Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru çerçevesinde farklı bir karar almazsa, 6 Ocak 2017'de doluyor.

BALYOZ SANIKLARI DA ETKİLENMEYECEK

Yasa, tutukluluk süresini 5 yılla sınırlandırdığından, Balyoz davası sanıkları bundan etkilenmeyecek. Yargılananlar arasında MHP Milletvekili Engin Alan, Bilgin Balanlı, Gürbüz Kaya, Can Erenoğlu gibi isimlerin de olduğu Balyoz davasında, hüküm kararları Yargıtay tarafından da onandığından, bu isimler "tutuklu" değil, "hükümlü" sıfatı taşıyorlar. Dolayısıyla, eğer yeniden yargılama ya da Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru çerçevesinde farklı bir kararı olmazsa, haklarındaki hüküm kadar hapis yatmaları gerekiyor.

YALÇIN KÜÇÜK VE HANEFİ AVCI ETKİLENMİYOR

Oda TV davasından tutuklu sanıklar Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı ise, yasadan hemen etkilenmeyecek isimler. Küçük 7 Mart 2011, Hanefi Avcı ise 28 Eylül 2010'da tutuklanmışlardı.

KCK DAVASI ETKİLENMİYOR

Tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yasanın hemen çıkması halinde, bundan ilk etapta yararlanacaklar arasında KCK sanıkları bulunmuyor. 
Çünkü KCK’ya yönelik ilk operasyon 14 Nisan 2009’da gerçekleştirilmişti. 14 Nisan’da Diyarbakır merkezli başlatılan ve 12 ilde eşzamanlı düzenlenen bu ilk operasyonda 53 kişi gözaltına alınmıştı.

<< Önceki Haber Tutukluluk sürelerine 'af gibi' düzenleme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER