Uzmanlar ciddi ciddi uyardı

Yıl boyunca yağışların azlığı ve dengesiz kullanım barajlarda ki su miktarını çok azalttı. Öyle ki doğal gazın elektrikteki payı yüzde 55'lere kadar çıktı.

Uzmanlar ciddi ciddi uyardı

Kuraklık ve plansız tüketim sonucu barajlardaki su seviyesinin düşmesi üzerine, elektrik üretiminde doğal gaza ağırlık verildi. Elektrikte doğal gazın payı yüzde 55’e ulaşırken, enerji yönetiminden bir kaynak uyardı: “Rusya-Ukrayna arasında yaşanan siyasî krizden kaynaklı bir doğal gaz kesintisi yaşanırsa sonuç felaket olur.”

PLANSIZ SU KULLANIMI DA EKELENİNCE BARAJLARDA SU AZALDI

Zaman'dan İsmail Altınsoy'un haberine göre; Türkiye, 2014 Su Yılı’nda (1 Ekim 2013-30 Eylül 2014) kurak bir dönem yaşadı. Sulardaki azalmaya plansız kullanımın da eklenmesiyle elektrik üreten barajlarda su miktarı hızla düştü. Artan elektrik talebi, doğal gazla çalışan santrallerden karşılanmaya başlandı. Zaman, 27 Haziran 2014’te enerji yönetimi kaynaklarına dayanarak yaptığı haberde, ‘Türkiye kuruyor’ başlığıyla konuyu kamuoyu gündemine taşıdı. Haberde, barajlardaki sulardaki azalmanın devamı halinde kış aylarında elektrikte sorun yaşanabileceğine dikkat çekildi. Son dönemde ise elektrik üretiminde doğal gazın payı yüzde 55’e kadar çıktı. Cumartesi-pazar, tatil olması sebebiyle tüketim azalıyor ve gazın payı 50’lere düşüyor. Ancak oran eylül itibarıyla sürekli yüzde 50’nin üzerinde seyrediyor.

'ELEKTRİKTE DOĞAL GAZ PAYI ARTARSA BÜYÜK SIKINTI OLABİLİR'

Enerji yönetiminden bir kaynak, elektrikte doğal gazın payının artmaya devam etmesi halinde elektrik sisteminde büyük sıkıntı yaşanabileceği uyarısı yaptı. Kaynağa göre, bu durumun devamı halinde kriz kaçınılmaz ve sistem mutlaka duvara çarpar. Eğer Rusya-Ukrayna arasında yaşanan siyasi krizden kaynaklı bir doğal gaz kesintisi yaşanırsa, elektrikte durum felaket demektir. Kısa zamanda yapılabilecek fazla bir şey yok. Ama yerli kaynaklar mutlaka ve çok hızlı bir şekilde üretime katılmalı.

DOĞAL GAZ İTHALATI ARTTI

Elektrik üretmek için doğal gaza ağırlık verilmesi, ithalatı da artırdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, 2014 yılının ilk 7 ayında (Ocak-Temmuz) doğal gaz ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre aylık bazda sürekli artış gösterdi. Temmuz 2013’te kamu ve özel sektörün 3,4 milyar metreküp olan aylık doğal gaz ithalatı, Temmuz 2014’te 3,6 milyar metreküpe ulaştı.
<< Önceki Haber Uzmanlar ciddi ciddi uyardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER