Vatandaşa nefes aldıracak yeni proje geliyor!

Biri Anadolu yakasında, diğeri Avrupa yakasında.. İşte yeni proje

Vatandaşa nefes aldıracak yeni proje geliyor!

Ormanlardan biri Alibeyköy Göleti etrafında, 520 hektar alanda; diğeri ise Elmalı Barajının etrafında 878 hektar alanda kurulacak. Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’a New York’un ünlü Central Parkı’nın benzeri iki muhteşem şehir ormanı yapacaklarını müjdelerken, şehir ormanlarının sadece İstanbul’da değil 81 ilde kurulacağını açıkladı.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Bakan Eroğlu, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’un geçen 50 yıl içinde nüfusunun on kat artarken doğal dokusunun önemli ölçüde zedelendiğini söyledi. Bu süreçte ecdâd yâdigârı,  insanla tabiatın buluşma noktası; Gülhane Parkı, Belgrad Ormanları, Emirgân Korusu, Yıldız Korusu ve Fethi Paşa Korusu gibi şehir korularına, aynı ölçekte yenilerinin eklenemediğine dikkat çeken Eroğlu, bu maksatla Avrupa ve Anadolu yakasında olmak üzere iki adet dev şehir ormanı kurulacağını belirtti.   

7 KAPILI ŞEHRE 7 KAPILI ORMAN

Avrupa Şehir Ormanı, bakanlık nezaretinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Alibeyköy Göleti etrafında 520 hektar alanda tesis edilecek. Asya Şehir Ormanı ise Bakanlık tarafından Elmalı gölü çevresinde kurulacak. 878 hektar yüzölçümüyle dünyanın en büyük şehir ormanlarından biri olacak Elmalı Şehir Ormanına, (servis ve yangın kapıları haricinde) yedi kapıdan girilecek, oradan da yedi mesire alanına ulaşılacak. Ortada kalan büyük alan ise yaban hayat için tahsis edilecek. Proje kapsamında Elmalı baraj gölü temizlenecek, çevresinde yürüyüş parkuru ile üzerinde kısa turlar için  yedi köprü inşa edilecek.

Mesire alanlarının isimlerinin Gülistan, Lalezar, Sümbül, Karanfil, Gelincik, Menekşe ve Çiğdem olarak adlandırıldığını belirten Eroğlu, herhangi bir siyasi tartışmaya veya çağrışıma yol açmaması için çiçek isimlerinin tercih edildiğini açıkladı.

İnsanları modern şehir hayatının yoğun stresinden kurtarmak, çevre bilincini ve tabiat sevgisini canlandırmak amacıyla kuracakları bu ormanlarda bir yanda mevcut orman dokusunun geliştirilirken, bir yandan da mesire alanı oluşturularak insanların kullanımına açılacağını anlattı. Amerika’daki Central Park ve İngiltere’deki Hayde Park benzeri bu yerlerde sincapların yanı sıra geyik ve karaca gibi yaban hayatın sevilen canlılarının yer alacağını söyledi.

<< Önceki Haber Vatandaşa nefes aldıracak yeni proje geliyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER