Vatandaşın 'emniyet'iyle ilgili skandal itiraf

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Kobani olaylarında halkın can güvenliğini sağlamadığını adeta itiraf etti.

Vatandaşın 'emniyet'iyle ilgili skandal itiraf

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Kobani olaylarıyla ilgili hazırladığı tutanakta, sokağa çıkmadığını ve halkın can güvenliğini sağlamadığını adeta itiraf etti.

Emniyet’in hazırladığı 40 sayfalık tutanakta, lise öğrencisi Yasin Börü ve arkadaşlarının cansız bedeninin 3 saatten fazla olay yerinde kaldığı bilgisine yer verildi. Yani emniyet ölüm ihbarından 3 saat sonra olay yerine gelebildi. Emniyet Müdürü Halis Böğürcü’nün 6, 7 ve 8 Ekim 2014’te meydana gelen olayların üçüncü günündeki ‘vurun’ talimatı tutanağa şöyle yansıdı: “Silahlı saldırıya maruz kalan ekiplerimiz tereddüt etmeden karşılık versinler.” 
EMNİYETTEN KOBANİ İTİRAFI
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Kobani olaylarıyla ilgili hazırladığı tutanakta, sokağa çıkmadığını ve halkın can güvenliğini sağlamadığını adeta itiraf etti. Olaylarla ilgili Emniyet’in hazırladığı 40 sayfalık tutanakta, lise öğrencisi Yasin Börü ve arkadaşlarının cesedinin 3 saatten fazla olay yerinde kaldığı bilgisine yer verildi. Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü’nün olayların üçüncü gününde ‘vurun’ talimatı tutanağa şöyle yansıdı: “Silahlı saldırıya maruz kalan ekiplerimiz tereddüt etmeden karşılık versinler.”
OLAYLAR BAŞLADIKTAN SONRA HABERİ OLDU AMA BAŞARILI DİYE TALTİF ALDI
Suriye’nin kuzeyindeki Kobani şehrine yönelik IŞİD saldırılarını protesto gerekçesiyle 6, 7 ve 8 Ekim 2014 tarihlerinde meydana gelen olaylarda Diyarbakır’da 14 kişi hayatını kaybetti. Olaylarla ilgili önceden istihbarat almamak, müdahalede yetersiz kalmak ve sokağa çıkmamakla eleştirilen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı olay tutanağında şok bilgiler ortaya çıktı. Kendisini başarılı gösterip özel taltif aldığı ortaya çıkan Emniyet, tutanağa göre olaylar başladıktan sonra bilgi sahibi oldu. Üstelik, 6 Ekim’de öğle saatlerinde başlayan olaylara, Diyarbakır Emniyeti hemen değil, 4-5 saat sonra önlem almaya başladı. Tutanağa göre önlemlerin alınmaya başladığı saat 17.00.
İHBARDAN 3 SAAT SONRA OLAY YERİNE GİDİLİYOR
Kurban eti dağıtırken linç edilerek öldürülen lise öğrencisi Yasin Börü (16), Hasan Gökgöz (26), Yusuf Er (18) ve Hüseyin Dakak’ın (19) cesedi saatlerce olay yerinde kaldı. Tutanağa göre emniyet 18.40’ta Bağlar ilçesi Cengizler Caddesi’nde 3 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini alıyor. Ancak bu ihbardan yaklaşık 3 saat sonra, olay yerine akşam 21.17’de polis sevk edilebiliyor. Ayrıca Ziya Gökalp Müzesi’nin yakıldığı, Bağlar PTT şubesinin içinde 150 bin lira olan para kasasının götürüldüğü bilgisine ulaşıldığı belirtiliyor ancak müdahale edilmediği anlaşılıyor.
EMNİYET MÜDÜRÜNDEN VURUN TALİMATI
Olayların ikinci gününün akşamında Sur ilçesi Tevfik Fikret Ortaokulu civarında görev alan il emniyet müdür yardımcısı ve beraberindeki polislere uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendiği belirtiliyor. Bunun üzerine Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü’nün tüm personele telsizden, “Silahlı saldırıya maruz kalan ekiplerimiz tereddüt etmeden karşılık versinler.” şeklinde talimat verdiği vurgulanıyor. Öte yandan Bağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün yanı sıra 600 kişilik bir grup 2 Taktik Kuzey Nizamiye önünden geçiş yaparken askere taşlı saldırıda bulunduğu ortaya çıkıyor. Ancak daha büyük provokasyon olmaması için herhangi bir müdahalede bulunulmadığı da tutanağa giriyor.

Polisin özellikle resmî kurumlar ile AKP binaları dışındaki bölgeleri korumadığı iddia edilmişti. Bu durum olay tutanağına da yetkili polis müdürünün “İlçe müdürleri (emniyet) parti ilçe binalarına geçsinler ve kaymakamlıklar önündeki tedbirleri gözden geçirsinler.” şeklindeki anonsuyla yansıyor.

FAİLLER HALA YAKALANMADI

Tutanakta, 27’si 18 yaşından küçük olmak üzere toplam 118 kişinin yakalandığı ve bunların 38’inin tutuklandığı kaydediliyor. Yasin Börü ve arkadaşlarının faili olduğu gerekçesiyle 25 kişinin tutuklandığı açıklanmıştı. Olaylarda hayatını kaybeden diğer vatandaşların failleri ise henüz yakalanmadı.

Zaman
<< Önceki Haber Vatandaşın 'emniyet'iyle ilgili skandal itiraf Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER