Vatandaşın tehdit, baskı, yıldırma isyanı

Bağcılarda bulunan Albayraklar Sitesi, kentsel dönüşüm çerçevesinde riskli alan ilan edildi. Her şey bundan sonra başladı. İddiaya göre kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme çevrilmek istenince vatandaş, mağdur oldu.

Vatandaşın tehdit, baskı, yıldırma isyanı

Milli Gazete'nin haberine göre kentsel dönüşüm fiyaskosu devam ediyor. Dönüşüm projesiyle birçok vatandaş mağdur edilirken, rezaletlere her gün bir yenisini daha ekleniyor. Bağcılar Albayraklar Sitesinde yaşananlar bu kadarda olmaz dedirtti.
 
İddiaya göre vatandaşlar evlerinden çıkmak zorunda bırakılırken, gidecek yer bulamayanlar da tehdit ediliyor. Dönüşüme karşı olmadıklarını belirten vatandaşlar, mağdur edilmeden ve rantsız dönüşüm yapılmasını istiyor. 
 
BİR BİR EVLERİ BOŞALTILDI

Site sakinlerinden B.Y, yaşanan rezaleti şöyle anlattı: “Evlerimiz bir bayanın “binalarımız çok sağlıklı değil” demesiyle riskli alan ilan edildi. Bizim itiraz hakkımız varmış. Ancak 60 günün geçtiği için itiraz edemedik. Bize herhangi bir bilgi vermediler. Belediye güzel önerilerde bulunmuştu.
 
Kimse mağdur olmayacak denildi. Daha sonra bizden kişi başı 60 bin 280 TL para istendi, bu daha faizsiz hali… Bizler hani mağdur edilmeyecektik diyerek belediyeye itiraz ettik. Bu rakamı 55 bin TL’ye düşürdüler. Daha sonra Belediye Başkanı size bir müjdem var dedi ve rakamı 50 bin TL düşürdüklerini söyledi

SÖZLEŞMEDE NE OLAN HİÇBİR ŞEY YOK
 
“Vatandaşın toprakları üzerinden Belediye rant yapıyor” diyen B.Y, “Belediye daire başı ödenecek tutarı 50 bin TL’ye indirse de bunun bize bedeli faiziyle 80 bin TL olacak. Biz itiraz ettikçe işler daha da kötüye gidiyor. Yetkililer 150 bin TL verelim burayı terk edin diyorlar. Ayrıca sözleşmelerin ucu o kadar açık ki okusanız bunlar sizle dalga geçiyor dersiniz.
 
Örnek verecek olursak, 100 metre kare dairenizin yerine 50 metre kare verseler sesinizi çıkaramazsınız. İhaleyi Kiptaş’a vermişler. Kiptaş’ın yaptığı sözleşmede ‘ben sizden hiç para almayacağım’ dese dahi imza atılmayacak tarzdan. Çünkü ucu çok açık… Hiçbir şey net değil” şeklinde konuştu.
 
MÜTEAHHİTİ AZARLADILAR

B.Y, “Buralar 25 yıl önce varoştu. Maddi durumu kötü olan aileler yaşıyordu. Şuanda metropol olduğu için bizi buradan göndermek istiyorlar. Burada kimse kar amacında değil...Sadece başımızı sokacak bir ev istiyoruz.
 
Topraklarımız üzerinde mülteci değiliz. Tek isteğimiz Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın aradan çıkması… Belediye kendi işini yapsın. Neden halkı karşısına alıyor. Bize projeniz şöyle dediler. Bir inceledik hiç aslı astarı çıkamadı. Proje Vadi Konaklarının projesi çıktı. Bizim ısrarlı tepkilerimiz üzerine Belediye Başkanı, ‘madem öyle, siz müteahhit bulun ona yaptıralım’ dedi.
 
Müteahhit bulduk ve Kiptaş daireleri 77 metre kare yaparken Müteahhit 80 metre kare dedi. Müteahhitti yetkililerin yanına götürdük. Müteahhitte ‘senin yaptığın bitmiş işe çomak sokmaktır’ diyerek azarladılar. Bize müteahhit bulun diyorlar, buluyoruz bu seferde kapıdan kovuyorlar” açıklamasında bulundu.
 
MİMARLAR ODASI: BÖYLE BİR PROJEYE İMZA ATMAYIN
 
“Albayraklar sitesinin afet bölgesi ilanı için bilirkişi istiyoruz” diyen E.K ise, “Bize sunulan sözleşme ve proje kafamızı çok karıştırdı. Projeyi Mimarlar Odasına götürdük. Mimarlar Odası “Böyle bir projeye kesinlikle imza atmayın. Evlerinizi kaybedersiniz” dedi. Kira yardımı diyorlar ama parasını vermiyorlar. Site’de 716 hane var. Bunların 420’si bu projeye itiraz ediyor. Yani 3/2 itiraz ediyor. Fakat Belediye Kiptaş için elinden geleni yapıyor. Zaman zaman belediye araçları siteye geliyor anons yaparak elektrik, sularınız kesilecektir diyerek vatandaşı tehdit ediyor. Hedefleri 3/2’yi ele geçirmek” ifadelerini kullandı.
 
CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK
 
E.K, “Sitemiz afet bölgesi ilan edildi ve biz itirazda bulunduktan sonra ne çöplerimiz toplandı ne de sokak lambalarımız yandı. Şuanda belediye yıldırma politikası uyguluyor. Albayraklar sitesi harabe halde, kimin girip-çıktığı belli değil. Güvenlik kulübesi bizim bütçelerimizden alınmıştı.
 
Bir gün belediye aracı gelip güvenlik kulübemizi götürdü. Bu nasıl bir mantık anlamış değiliz. Çöp arabası sitenin önünden geçiyor, içeri girmeden devam ediyor. Çöplerimizi bile kendimiz götürüyoruz. Boşaltılan dairelerde ise şuanda tinerciler yaşıyor. Hiçbir can güvenliğimiz kalmadı” diye konuştu.
 
'NET BİR SÖZLEŞME İSTİYORUZ' 

Site içerisinde çıkan kavgada 1 Suriyeli'nin hayatını kaybettiği ve 2 kişinin yaralandığını söyleyen E.K, “Ölen ve yaralanan kimdir, nedir bilen yok. Akşam olduğu zaman her yer zifiri karanlık oluyor. Çocuklarımız oyun parkında pislik içerisinde oynamaya çalışıyor. Bizim tek isteğimiz Belediyenin bu işe karışmaması. Bizler kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Ama belediye tutturdu dönüşümü Kiptaş yapacak diye… Biz kendi binalarımızı bizim bulduğumuz müteahhitlere yaptırmak istiyoruz. Eğer bu işi de Kiptaş yapacaksa elle tutulur bir sözleşme istiyoruz. Net bir sözleşme…” dedi.
 
'BELEDİYE RANT PEŞİNDE'

“Site sakinleri olarak Kiptaş’ın burada açmış olduğu büroya gidip sözleşmeleri okuduk” diyen E.K, “Kiptaş yetkilileri, ‘kafanıza yatmayan yerleri işaretleyin’ dedi. Bizde gerekli yerleri çıkarmalarını söyledik. Kabul etmediler. Hem kendileri söylüyor kafanıza yatmayan yerleri çıkarın diye, çıkarınca da bu saçmalık diyorlar. Vatandaşında görüşü alınarak sözleşme istiyoruz. Kiptaş kendi menfaatlerini korumaktan başka bir şey yapmıyor. Olan yine site sakinlerine oluyor. Belediye ise rant peşinde koşuyor” ifadelerini kullandı.

<< Önceki Haber Vatandaşın tehdit, baskı, yıldırma isyanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER