YSK'dan seçimlerle ilgili kritik karar

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önümüzdeki Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için kritik bir karara imza attı.

YSK'dan seçimlerle ilgili kritik karar

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önümüzdeki Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için kritik bir karara imza attı.

Yurtdışı seçmenlerin Köşk seçiminde ilk kez denenen randevuyla oy verme sisteminde yaşanan aksaklıkları dikkate alan YSK,  önümüzdeki genel seçimlerde randevu sisteminin kaldırılmasına karar verdi. Önünüzdeki genel seçimde yurtdışı seçmenler konsolosluklarda randevu almaya gerek olmadan YSK'nın belirlediği takvimdeki sürede oy kullanabilecekler.

KONSOLOSLUKLARDA 1-24 GÜN OY KULLANILACAK

YSK, yurtdışı seçmenlerin ülke bazında 1-24 gün süreyle esas olarak bulundukları ülkelerdeki Türk konsolosluklarında randevu almadan oy kullanmalarını kararlaştırdı.  Konsolosluk binası yüzde 100 yetersiz ise oy verme yeri kiralama yoluna gidilebilecek.

YSK DIŞİŞLERİ İLE ÇALIŞTI PARTİLERDEN GÖRÜŞ ALDI

İlk kez 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı seçiminde denenen yurtdışı seçmenlerin bulundukları ülkelerde, kiralanan yerlerde randevu alarak oy kullanmaları sisteminde yaşanan aksaklıklar  YSK'yı harekete geçirmişti. YSK randevu sistemini masaya yatırdı ve Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalışma yaptı. Sİyasi partilerden de randevu sisteminin kaldırılması konusunda görüş istendi.

AK PARTİ: KALDIRILSIN YA DA ESNEK RANDEVU SİSTEMİ GELSİN

CHP randevu sistemi kaldırılsın şeklinde görüş bildirirken, Ak Parti ve Saadet Partisi "Randevu sistemi kaldırılabilir. Esnek randevu sistemi de uygulanabilir" şeklinde görüş bildirdi. YSK bugün randevu sistemi değerlendirdi. yatırdı. YSK oyçokluğu ile randevu sisteminin kaldırılmasını kararlaştırırken bir dizi önemli karar da aldı. Önümüzdeki genel seçimde konsolosluk seçmen listeleri esas alınacak. Ülkesine göre konsolosluklarda 1-24 gün oy kullanılacak.

ONLİNE OY KULLANILACAK

CHP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu'nun talebi üzerine YSK, konsolosluklarda YSK ile internet bağlantısı olmadan da oy kullanılıp sonra bu oyların işlenmesi uygulamasının da kaldırılmasına karar verdi. YSK kararına göre önümüzdeki seçimlerde mükerrer yazımın ve hataların önüne geçilmek üzere sadece YSK ile internet bağlantısı mevcutken seçmenler konsolosluklarda oy kullanabilecekler. Online olarak kullanılan oy sisteme işlenecek. İnternet bağlantısı yokken oy kullanılmayacak.

RANDEVU SİSTEMİ AKSAMIŞTI

İlk kez 10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2 milyon 722 bin 981 seçmen bulundukları 126 ülke ve 190 temsilcilikte randevu alarak oy kullanmışlardı. Ancak, randevu sistemi yüzünden aksaklık yaşanmış ve seçime katılım çok düşük düzeyde gerçekleşmişti. Özellikle Almanya’da oy kullanılacak merkezlerin sınırlı olması, vatandaşların ülke içinde uzun seyahat etmelerini gerektirmiş ve birçok vatandaşın bu yüzden oy kullanamadığı savunulmuştu. YSK ile Almanya İçişleri Bakanlığı arasındaki görüşmelerden sonra sorunun çözümü için adım atıldı.  Böylece, en çok yurtdışı seçmenin yaşadığı Almanya’da, Türkiye’nin temsilciliğinin bulunduğu her yerleşim yerinde Türk seçmenlerin sandığa giderek, oy vermeleri sağlandı.

DHA
<< Önceki Haber YSK'dan seçimlerle ilgili kritik karar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER