Yakub Saygılı'nın verdiği ifade çok konuşulacak türden

Yolsuzluk operasyonuna imza attığı için imza attığı için gözaltına alınan Eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, Emniyet'teki ifadesinde çarpıcı bilgiler verdi. Saygılı, yolsuzluk ve rüşvet çarkını MİT'in de takip ettiğini söyledi. Yasaklı Yasin El Kadı'nın, Tayyip Erdoğan'ın nüfuzuyla ülkeye giriş yaptığını anlattı. İşte Saygılının ifadesindeki o çarpıcı bölümler....

Yakub Saygılı'nın verdiği ifade çok konuşulacak türden

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını yapan polisler hükümete darbeye teşebbüsle suçlandı. Bu suçlamaya dayanak olarak da "yasama dokunulmazlığı olan kişilerin dinlendiği" iddiası öne sürüldü. Eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı ise emniyet ifadesinde yasama dokunulmazlığı olan kişilerin direkt olarak dinlenilmediğinin altını çizdi. Saygılı, suç örgütü liderleri ile yasama dokunulmazlığı olan şahısların fiziki ve telefon irtibatlarının tespit edildiğini belirttip, "Suç örgütü liderleri ile yasama dokunulmazlığı olan şahısların gerek fiziksel gerekse telefonla irtibatları görülmüştür. Görülen irtibatlar anlık olarak soruşturma savcısına iletilmiş, savcının suça iştirak görüşmesi olduğuna karar verdikleri tape yapılmıştır." diye konuştu.

Saygılı, rüşvet suçlarını örnek verdi. Rüşvet veren veya alanlardan birinin yasama dokunulmazlığının bulunması durumunda dinleme işlemini tapeye dökme kararını savcının verdiğini belirtti. Saygılı ayrıca, örgütlü bir suça karılan yasama dokunulmazlığı olan şahısların dinlenilmesinin Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre suç olmadığını da vurguladı.

"AYNI HEDEFLERİ MİT DE TAKİP ETTİ"

Saygılı, yolsuzluk şüphelileri ile alakalı MİT'in Erdoğan'a bir rapor sunduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:

"Raporun içeriği medyada yayınlandı. Rapor incelendiğinde aynı hedeflerin ve belki de daha fazlasının MİT tarafından da takip edildiği ve dinlenildiği anlaşılmaktadır. Demek ki adli soruşturmaları emniyete paralel olarak dinleyen başka bir istihbarat birimi bulunmaktadır."

Saygılı, ifadesinde kriptolu telefonların emniyet tarafından dinlendiği iddiasına da cevap verdi. Bu teknolojinin MİT'te ve yabancı servislerde bulunduğunu kaydetti.

"YASAKLI EL-KADI SAHTE PASAPORTLA ÜLKEYE SOKULDU"

Saygılı'ya yolsuzluk fezlekesinde, "grubun liderliğini yapan Binali Yıldırım'ın da daha üst düzey birinin talimatları ile hareket ettiği" ifadesi ile kimin kast edildiği soruldu. Saygılı'nın bu soruya Yasin El Kadı ile cevap verdi. Saygılı önce Birleşmiş Milletler El Kaide Yaptırımlar Komitesi tarafından faaliyetlerinin kısıtlandığını ve bu sebeple de Bakanlar Kurulunca da Türkiye'ye girişinin yasaklandığını hatırlattı. Ardından El Kadı'nın bizzat Başbakanlık koruma ekipleri tarafından ülkeye sokulduğunu belirtti. Saygılı, işlenen en az 5 ayrı suç olduğuna işerit ederek "Bu işlem o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'nın nüfuzu ve mahiyeti ile gerçekleştirilmiştir" dedi.

Saygılı ifadesinde Yasin El Kadı ile alakalı suç tespitlerini şöyle anlattı:

"Yasin El Kadı isimli şahsın ülkeye girişinin yasak olmasına rağmen başbakanlık koruma müdürlüğü personeli tarafından çoğunluğu Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan olmak üzere ülkeye illegal olarak sokulması, sahte pasaport kullanılması, kendisine başbakanlık koruma ekibi ve kamu araçlarının tahsis edilmesi ve yasaklı olması sebebi ile otellerde kalamayacağından kendisine villa tahsis edilmesi, işlemleri gerçekleşti. Başbakan olması kişiye suç işleme veya ülkeye girişi yasak olan kişiyi himaye hakkı vermez."

"ERDOĞAN, YASAKLI EL-KADI İLE HALİÇ'TE BULUŞTU"

Emniyet sorgusu sırasında Saygılı'ya Haliç Kongre Merkezi'nin güvenlik kameralarının incelenmesi de soruldu. Saygılı'nın cevabı ise ayrı bir skandalı gözler önüne serdi. Saygılı, Kongre Merkezi'nin kameralarının incelenerek kayıtların çözümünün yapılıp tape haline getirildiğini söyledi ve "Yasin El-Kadı isimli şahsın ülkemize girişi yasak olmasına rağmen MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeleri içeren güvenlik kameralarıdır." ifadelerini kullandı.

"GİZLİ TANIK FATİH, SORUŞTURMA SAFHASINDA YER ALMAMIŞ"
25 Aralık operasyonu kapsamında gözaltına alınan Eski Mali Şube Müdürü'nün polis ifadesinde gizli tanık Fatih'in polis memuru İ.K. olduğu öne sürüldü. Saygılı'nın ifadelerine göre gizli tanık Fatih'in savcılık toplantılarına dahi katılmadığı ortaya çıktı. 

Emniyetteki sorguda Saygılı'ya yöneltilen soruların birçoğunun 'Gizli Tanık Fatih'in beyanlarına dayandırılması dikkat çekti. Saygılı gizli tanık Fatih'in başbakanın gözaltına alınacağı yönündeki beyanına, "Gizli tanık Fatih'in söyledikleri içerisinde en saçma şey Başbakanın da gözaltına alınacağı hikâyesidir." cevabını verdi. 

SAMANYOLU HABER

<< Önceki Haber Yakub Saygılı'nın verdiği ifade çok konuşulacak türden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER