Yakup Saygılı'dan gündemi sarsacak mektup

17 Aralık operasyonunu yürüten eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı, TBMM Soruşturma Komisyonu’na mektup gönderdi.

Yakup Saygılı'dan gündemi sarsacak mektup

Operasyonun ardından meslek ihraç edilen Saygılı, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden komisyona gönderdiği mektubunda, komisyonun, gerekli delilleri toplamadığını, tüm tarafları dinlemediğini ve teatral görüntü verdiğini savundu.

Saygılı, komisyona hitaben “Yukarıda maddeler halinde izah edilen konular gibi dosyada bulunan ve bulunmayan onlarca konunun aydınlatılması için, çocuklarımızın geleceğini etkileyecek temiz bir toplum adına her konunun ilgililere sorulması gerekir. Bu tarihi sorumluluk size kalmıştır” diyerek 20 kritik soru yöneltti:

SARRAF NE KADAR HİBEDE BULUNDU?

“1-22 Kasım 2013 tarihi saat 11:10’da dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ı makamında ziyaret etmiştir. Ziyaretinde, yanında getirdiği … (buradaki kelime okunmuyor) kiminle ilgilidir. Bu ziyarette hangi telkinlerde bulunmuş ve emirler vermiştir? 25 Kasım 2013 tarihi ve saat 15:18’de İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Mali Şube Müdürü’nü arayarak konu ile ilgili neleri iletip ne talimatı vermiştir?

2-2010 yılında Rıza Sarraf, Mali Şube Müdürü’nü makamında neden ziyaret etmiş ve neler teklif etmiştir? Rıza Sarraf, Emniyetin hangi birimlerine ne kadar hibede bulunmuştur? Bundan maksadı nedir?

MİT NEDEN SAVCILIĞA VERMEDİ?

3-Operasyon tarihinden 8 ay önce MİT tarafından Başbakan’a iletilen rapor kim tarafından kaleme alınmıştır? Bu suçları tespit eden birinin aynı zamanda savcılığa veya adli kolluk birimine bu suçları bildirmiş midir? Bilgi verilen Başbakan bildirmiş midir? Her iki makamın da suçu bildirmeme yetkisi bulunmakta mıdır? Kimi neden korumuşlardır?

4-2013 yılında Rıza Sarraf’ın yolcu beraberinde Dubai’ye gönderdiği yüzlerce kilogram altınlara Atatürk Havalimanı’nda müdahale edildiğinde, neler yaşanmıştır? Gümrük görevlileri, altın çantalarını açmaya neden korkmuşlardır?

5-Zafer Çağlayan’ın en kaliteli piyanoyu kim almış ve parasını kim ödemiştir?

6-MİT, 17 Aralık dosyasında adı geçenlerden hangisini dinlemiş ki bu kadar detaylı bir rapor yazılabilmiştir? Konunun TİB’den araştırılması..

İNSANSIZ HAVA ARACIYLA TAKİP EDİLDİ

7-KOM Daire Başkanı neden Teknik şube Müdürüne ve İstanbul Mali Şube Müdürü’ne “Geçmişte ve günümüzde Rıza Sarraf’ın telefonu dinlendi mi?” diye sormuş ve ilgili bilgileri istemiştir. Bu talimatı kendisine kim vermiştir?

8-İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş, kimden talimat alarak, Rıza Sarraf ve grubu ile ilgili çalışma yapılıp yapılmadığını anlamak için bir adli kolluk birimi olan Mali Şube Müdürlüğü ekiplerini takibe almış ve bu izleme için insansız izleme aracı da dahil kamu kaynaklarını kullanmıştır? Konu kendisine ve o dönem yardımcısı olan 4. Sınıf Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz’a sorulmalı.

9-İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş, mali şubenin Rıza Sarraf’ı takip edip etmediğini öğrenme görevini kime vermiş, aldığı bilgileri kime aktarmıştır? Kendisinin ve Mesut Yılmaz’ın bilgisine başvurulmalı. Konunun Muammer Güler’in ‘bu konu ile ilgili şahsen ben ilgileneceğim’ demesinin hemen arkasından cereyan etmesinin araştırılması gerekir.

10-İstihbarat şube müdürü Ahmet Arıbaş’ın, operasyondan 20 gün önce Mali ve Organize Şube Müdürlerinin görevden alınmasını neden istediği ve yerlerine kimlerin görevlendirilmesini istediği konularında dönemin İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Mesut Yılmaz’ın bilgisine başvurulmalı.

11-Organize ve Narkotik Şube’den sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı ile görüşmek için Rıza Zarraf, hangi bakanın özel kalemini arattırmış, ‘ben bakanın adamıyım’ mesajı vermiş ve randevusuna gelmeye tenezzül etmemiştir? Konu, dönemin Narkotik Müdürü Özcan Bulduk ve Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı’ya sorulmalı.

SARRAF’IN VİLLASINA POLİS BOTU TAHSİS EDİLDİ

12-Rıza Sarraf, hangi bakanın emriyle İstanbul Deniz Liman Şube Müdürü’nü arattırarak deniz kenarındaki villasına denizden korumak üzere polis botu tahsis ettirmiştir? Konu, dönemin Deniz Liman Şube Müdürü Kenan Eyigün’e sorulmalı.

13-Sarraf, bakanları devre dışı bırakarak aslında daha etkin kiminle çalışmak istiyordu? Zafer Çağlayan buna nasıl ve neden mani oldu?

14-Çağlayan ne tip bir menfaat için kaç tane ve hangi değerlerde saat ve mücevher hediye almıştır? Bunların değeri, rutin olarak aldığı komisyondan düşürülmüş müdür?

SARIGÜL DOSYASI İSTENDİ

15-İstihbarat Daire Başkanı’nın ve arkasından İstanbul İstihbarat Şube Müdürü’nün değişmesi, siyasetin polis üzerindeki etkisini ne kadar arttırdı? Daha seçim için adaylık bile belli olmamışken, daire başkanı Engin Dinç ve diğer bazı EGM yetkilileri İstanbul İstihbarat ve İstanbul Mali Şube Müdürlerini arayarak Mustafa Sarıgül hakkında dosya hazırlanmalarını isteyecek kadar ileri gitti mi?  Şube müdürleri ne yaptı? Mali ve Organize Şube müdürlerinin daha 17 Aralık operasyonu ortada yokken tasfiye edilmek istenmelerinin bu olay karşısında takındığı tavırla ilgisi var mı? Konunun İstihbarat Müdür Yardımcısı Mesut Yılmaz ile Organize Şube Müdürü ve tarafıma sorulması gerekir.

16-Sarraf’la ilgili çıkacak medya haberi hangi bakanlar devreye girmesiyle engellendi? Bu bakanlar neden başkası için devreye girmezler de Sarraf için girerler?

BAŞBAKAN’A OPERASYON BİLGİSİNİ KİM VERDİ?

17-17 Aralık 2013 günü kamuoyunda ‘sıfırlanamayan paralar’ olarak bilinen olayın aslında ne olduğu, konunun adli tapeleri ve neden bu sevkiyata el konamadığı araştırılmalı.

18- 17 Aralık sabahı, İstanbul’daki operasyon birimleri Başbakan’a saat 10:30’da bilgi notu gönderdiğine göre Başbakan saat 08:03’te kimlerin gözaltına alındığı ve olayın mahiyetini oğluna nasıl bildirebilmiştir? Dinleme yapan başka birimler mi vardı? Konuyu CHP Genel Başkanı’nın TBMM çatısı altındaki sunumundan öğreniyoruz. Başbakan’ın, bilgiyi aldıktan sonraki ilk tepkisini neden oğlunu arayıp talimatlar verip, kızını İstanbul’a göndermek olmuştur? Bu bilgiye nasıl ulaştığı konusunun kendisine, İl Emniyet Müdürü, İl Valisi ve KOM Dairesi Başkanı’na sorulması ile ‘sıfırlama tapeleri’nin Adlı Tip ile tarafsız başka laboratuvarlarda analiz ettirerek montaj, dublaj tartışmasının sonlandırılması.

FOTOĞRAFLAR NEDEN İŞLEME KONULMADI

19-Adil kolluk görevi ifa eden Mali ve Organize Şube Müdürlerinin yaptıkları adli görev sebebiyle görevden alınması emrini İl Valisi ve İl Emniyet Müdürlerine kim vermiştir? Dönemin Müsteşarı Efkan Ala ile İl Valisi arasında geçen ve kamuoyuna milletvekili Umut Oran tarafından dinletilen telefon görüşmesinde bu müdürlerin, şüphelilerin ifadelerinin alınmadan görevden alınmaları talimatının verildiği anlaşılmaktadır.

20-Soruşturma savcısı Celal Kara iddianameyi tam hazırladığı anda neden görevden alındı? İddianame taslağında neler vardı? Operasyon sırasında ele geçen dijital materyallerin incelenmesi sonucu ulaşılan çarpıcı para trafiği ve belge fotoğraflarına dair raporlar neden yeni savcı Ekrem Aydıner tarafından işleme konmadı? İlgili savcılara sorulmalı.”
<< Önceki Haber Yakup Saygılı'dan gündemi sarsacak mektup Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER