Yerli savaş uçağında sevindiren gelişme

Türkiye’nin havacılıkta en önemli projesi olan yerli savaş uçağında tasarım aşaması tamamlandı.

Yerli savaş uçağında sevindiren gelişme


İnsansız Hava Aracı ANKA, eğitim uçağı Hürkuş derken Türkiye’nin gelecek 10 yıldaki en önemli havacılık projesi ‘Milli Muharip Uçak’ olacak. Radara yakalanmayacak yerli savaş uçağının 2023’te gökyüzüyle buluşması hedefleniyor.

Yeni konseptin, Hava Kuvvetleri’nde 1988’den bu yana kullanılan F-16’ların yerini alması planlanıyor. Ağırlıklı olarak hava-hava görevlerinde kullanılacak uçak için en önemli isteklerden biri de ‘düşük görünürlük’ yani radara yakalanmama. Ana tasarımında da bu özelliğe büyük önem verildi. Bunun için silahların gövde içinde taşınması tercih edildi. Böylece radar ekolarının daha az yansıtılması hedeflendi. Yüksek hız, etkili vuruş gücü, üstün manevra yeteneği ve büyük harekât yarıçapı gibi ana maddeler sıralandığında ortaya üç farklı tasarım çıktı. 



Hürriyet'te yer alan habere göre modellerden biri çift, diğer ikisi tek motorlu. İstenilen görevler yapılabilirlik ve maliyetlerle karşılaştırılacak. Bunlardan biri seçilerek yola devam edilecek. Yerli savaş uçağında en kritik konu motor. Motor geliştirmek uçaktan çok daha zor. Bu nedenle tasarımda tek veya çift motor tercihine göre bir imalatçı ile işbirliği yapılacak. Mevcut motorların geliştirilmesi ve yerli savaş uçağında kullanılması da gündemde.

KANARDLI: Tek motorlu uçakta, yüksek manevra kabiliyeti ve düşük hızda havada tutunma için ön gövdeye ‘kanard’ olarak adlandırılan parça eklendi. Boyut olarak üç model arasından en küçüğü

ÇİFT MOTORLU: Tasarımda daha fazla silah yükü ve havada kalma için çift motor tercih edildi. Uçağın boyu diğer modellere göre daha uzun. Hızı yüksek, menzili uzun.

TEK MOTORLU: Beşinci nesil savaş uçağı tasarımı diğer konseptlere göre daha standart çizgilere sahip. Boyut olarak orta sınıfta. Kanat yapısı F-22’yi, gövde ve kuyruk ise F-35’i andırıyor.
<< Önceki Haber Yerli savaş uçağında sevindiren gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER