Yolsuzluğu yapanlar Meclis iradesini hiçe sayıyor

Yolsuzluk Komisyonu başkanı AKP'li Hakkı Köylü'nün tanık listesini bakanlar lehinde ifade verecek isimlerden seçtiğini belirten CHP'li Erdal Aksünger ve Emre Köprülü toplantıyı terk etti.

Yolsuzluğu yapanlar Meclis iradesini hiçe sayıyor

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştırmak üzere kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu dünkü toplantısında alt komisyonun İstanbul Adliyesi’nde yaptığı dosya incelemelerini ele aldı.

Zaman'ın haberine göre, toplantıya, komisyon başkanı AKP’li Hakkı Köylü ile CHP’li üyeler arasında yaşanan ‘dinleme’ tartışması damgasını vurdu. CHP’li üyeler, komisyon kararı olmamasına rağmen alt komisyonun İstanbul adliyesinde yaptığı tanık dinlemelerine tepki gösterdi. CHP’li üyeler başta Reza Zarrab olmak üzere soruşturma dosyasında adı geçen isimlerin Meclis’e çağrılarak dinlenmesi talebini dile getirirken, Komisyon Başkanı Hakkı Köylü alt komisyon olarak İstanbul Adliyesi’nde yaptıkları dosya incelemesinin ardından 8 kişilik bir isim listesi önerdi. Yaşanan tartışma üzerine CHP’li üyeler Erdal Aksünger, Emre Köprülü ve Rıza Türmen toplantıyı terk etti. Gazetecilere açıklamada bulunan CHP’li Aksünger, soruşturmanın baş aktörü Reza Zarrab konusunda Meclis iradesinin hiçe sayıldığını belirterek, Zarrab’ın Meclis’te dinlenmesini talep ettiklerini bildirdi.

'LİSTELER KONUSUNDA MUTABIK BİLE KALMADIK'

Aksünger, şu görüşü dile getirdi: “Kendisinin alt komisyon tarafından çağrılmasının, bizim taraf olacağımız bir konu olmadığını daha önce beyan etmiştik. Biz dinleme listelerini daha tasnif bile etmedik, mutabık kalmadık. Ama Komisyon Başkanı Köylü, kendi inisiyatifinde bu komisyonu götürmeye ve kendine göre bu komisyonun siyasi olduğunu ispat etmeye kararlı gözüküyor. Komisyonda, dinleme listelerinin hangilerinin olacağı tartışma konusu olunca kendisi karar aldığı 8 kişiyi dinlemek istedi. Bu 8 kişilik listeyi gördüğümüz anda bunların sadece bakan lehine ifade verme ihtimali olan insanlar olduğu kanaatini getirdik. Bu 8 kişi, genelde bakanlara yakın insanlar, çocukları, bakanın korumaları. Zafer Çağlayan üzerinde yoğunluklu olarak, kardeşi, oğlu, yakın koruması, özel kalemi. Erdoğan Bayraktar’ın özel kalemi, gümrük müsteşarı bir arkadaş. Savunma ağırlıklı bir dinleme gibi görünüyor.”

‘YAKUB SAYGILI’YI CHP OLARAK GİDER DİNLERİZ’

Listede bulunan bazı isimlerin tanıklıktan çekilebileceklerine de işaret eden CHP’li Aksünger, soruşturmayla ilgili savcı ve emniyet mensuplarının mutlaka dinlenmesi gerektiğine ancak bu isimlerin Köylü’nün listesinde olmadığına dikkat çekti. Aksünger, “Bu davada çok önemli insanlar olduğunu beyan etmiştik. Bunlardan Yakub Saygılı gibi, bazı emniyet müdürleri, savcıların da burada dinlenilmesini istedik. Kendileri, bunları dinleyemeyeceği imajı verdiği için itirazlar üst boyutta oldu, tartışmalar çıktı, arkasından da biz komisyonu terk ettik. Eğer bir komisyon böyle bir karar alacaksa, CHP üyelerinin hiçbirinin bu kararın altında imzası olmayacak. Eğer bu kararı, dinleme listelerini legalize etmek, bakanlar lehine bu işi götürmek istiyorlarsa CHP, bunların hiçbirinin altına imza koymayacak.” şeklinde konuştu.

'KOMİSYON BAŞKANI KARARLARA UYMUYOR'

HDP’li komisyon üyesi Bengi Yıldız ise bütün tanıkların üst komisyon tarafından dinlenmesinin kararlaştırıldığını ancak komisyon başkanının pratikte buna uymadığını söyledi. Yıldız, “Biz komisyon olarak sormamız gereken soruları soramadık. O tanıklar bizden kaçırıldı. Komisyonun hukuken tanıklarla doğrudan temas kurması gerekir. Geldiğimiz aşama itibarıyla, dosyanın temel aktörleri, dosya yüce divana gidecekse orada tanık olacak şahısların tamamı bizim tarafımızdan dinlenmeden bu sürecin dışına atıldı. Bu soruşturmadan sağlıklı bir şey çıkmaz. Tek taraflı yürüyen bir süreç var. Muhalefet partilerinin dinlenmesini istedikleri kişiler yerine komisyon başkanınca belirlenen 8 kişinin ismi önümüze konuldu.” dedi.

LİSTE 10 KİŞİYE ÇIKARILDI

CHP’li üyelerin terk etmesinin ardından devam eden toplantıda, dinlenilecek isim listesi MHP ve HDP’lilerin talebiyle 8 kişiden 10 kişiye çıkarıldı. Soruşturma Komisyonu, tanık dinlemelerine önümüzdeki hafta salı günü başlayacak. Komisyonun çağıracağı isimler şöyle: Sadık Soylu (eski bakan Erdoğan Bayraktar’ın özel kalemi), Mehmet Ali Kahraman (Bayraktar döneminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü), Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Mehmet Şenol Çağlayan (eski bakan Zafer Çağlayan’ın kardeşi), Kaan Çağlayan (Zafer Çağlayan’ın oğlu), Zafer Çağlayan’ın koruma polisi, özel kalemi Onur Kaya, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altınyıldız, eski Fatih İlçe Emniyet Müdürü Orhan İnce.” Soruşturma Komisyonu, tanık dinlemelerinin ardından 4 eski bakanı komisyona çağırarak savunmalarını alacak.
<< Önceki Haber Yolsuzluğu yapanlar Meclis iradesini hiçe sayıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER