Yunan halkı sandık başında

Yunan halkı, yerel ve eyalet seçimleri için sandık başına gidiyor.

Yunan halkı sandık başında

9 milyon 871 bin 733 kayıtlı seçmenin oy kullanabildiği seçimlerde, 325 belediye 13 de eyalet başkanı seçilecek.

Yunanistan’da ilk tur yerel seçimler bugün yapılıyor. Sabah saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi sorunsuz devam ediyor. Sandıklar saat 19.00’dan sonra kapanacak. Tahmini ilk resmi sonuçların saat 23.00’de açıklanması bekleniyor. 

Ülkede 325 belediye başkanlığı için 1441, 13 eyalet başkanlığı için ise 105 aday yarışıyor. Bu anlamda ülkede aday patlaması yaşandığı belirtiliyor.

Seçim işleminin işleyişine dair bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Yannis Mihelakis, ufak tefek gecikmeler dışında herhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi. Mihelakis, "Vatandaşlar, başkalarının kendi hesaplarına karar vermelerine izin vermemelidirler." dedi. 

LİDERLERİN SEÇİM YORUMU

Başbakan Antonis Samaras da Pilos’ta oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Oy kullanma görevimizi yerine getiriyoruz. Demokratik ve birlik içerisinde krizden çıkıyoruz." dedi.

Öte yandan 2012’deki oy patlaması ile dikkat çeken ana muhalefet Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Partisi lideri Aleksis Tsipras da Atina’da oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bugün söz hakkının vatandaşta olduğu mükemmel bir gün. Halk, belediye ve eyaletlerde yönetimlerin değişmesi için ilk ancak ülkemizin yeni bir sayfa açması adına çok önemli adımı atıyor." dedi.

PASOK lideri ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos da seçimlerin "ülkenin kalkınmasına ve yeni istihdama olanak vermesini." diledi. 

İKTİDAR İÇİN REFERANDUM 

Yerel seçimler, kriz politikası yürüten iktidar partileri Yeni Demokrasi (ND) ve PASOK için bir referandum niteliği taşıyor. Muhalefet partileri ise halkın iktidarı cezalandırarak oylarını arttıracaklarını düşünüyor.

ATİNA VE SELANİK ÖNEMLİ 

Başkent Atina’da sol eğilimli Yorgos Kaminis, başkan olarak girdiği seçimlerde yine favori gösteriliyor. Sıra dışı başkanlığı döneminde takdir toplayan Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris'in de görevine devam etmesi bekleniyor.

İKİNCİ TUR HAFTAYA 

Bugün yapılan seçimlerde yüzde 50+1 oy alamayan adaylardan en çok oyu alan ikisi, 25 Mayıs’ta yeniden yarışacak. 25 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri de yapılacak. Yunanistan, 766 üyeli Avrupa Parlamentosu’na 22 milletvekili gönderecek.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık mensupları da Gümülcine ve İskeçe’ye bağlı belediyelerde başkanlık ve belediye meclis üyelikleri için aday oldu. Azınlık mensupları, farklı partiler tarafından desteklenen eyalet başkan adaylarının listelerinden eyalet meclis üyeliği için yarışıyor.


CİHAN
<< Önceki Haber Yunan halkı sandık başında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER