Güneş gözlüğü almadan önce aman dikkat

Yazın güneşin zararlı ışınlarından gözü korumanın en iyi yolu gözlük kullanmak. Ancak bu noktada hassas davranmak gerekiyor. “Pahalı kalitelidir” inanışına kanmamak önem arz ediyor.

Güneş gözlüğü almadan önce aman dikkat

Gözleri, zararlı güneş ışınlarından korumanın en etkili yolu doğru ve uygun güneş gözlüğü kulanmaktan geçiyor. Bu anlamda güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için lüzumlu, koruyucu bir araç ve sağlık malzemesi kabul edilmeli.

YÜZE OTURANI ALMAK LAZIM

Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Haşim Uslu, gözlüğün söz konusu vasıfları sebebiyle seçimine özen göstermek gerektiğini belirtti. Tercihi sadece estetik duruş üzerine bina etmemeli. Öncelikle yüz şekline uygun ürün bulunmalı.

Özellikle kulaklara, buruna baskı yapmayan ve mümkün olduğunca daha fazla alanı örten güneş gözlükleri satın alınmalı. Üstten, yanlardan, alt alandan yansıyan ışınların geçişini engelleyen büyüklükte gözlükte karar kılınmalı.

KALİTE BELGESİ BULUNMALI

Her güneş gözlüğünün ultraviyole ışınları tutmadığı bilgisini veren Uslu, “Hatta koyu renkli cam ultraviyole korumayı sağlar diyemeyiz. Cam rengiyle ultraviyole koruma arasında doğrusal bir ilişki yok. Zira normal, renksiz camlara da, ultraviyole engelleyici kaplama yapılabilir” dedi.

Gözlüğün belirli standardı ve kalite belgesi olmalı. Satın alırken buna dikkat edilmeli. Gözlük camı mutlaka yüzde 99 ve üzerinde ultraviyole korumalı olmalı.

DOĞRU GÖZLÜK NASIL ANLAŞILIR?

Güneş gözlüğünün lensi optik yönden kaliteli ve çiziksiz olmalı. Gözlük camının kalitesini anlamak için şu yöntem uygulanabilir: Gözlüğü, dikey bir çizgiye, pencere veya kapı kenarı olabilir, tutup hafifçe yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirince, çizgide bozulma oluyorsa o ürün uygun değildir. Bu gözlük kesinlikle kullanılmamalı. Öte yandan pahalı gözlük kaliteli ve iyidir inanışına da aldanmamak gerekir.

Kaynak: Özgür Düşünce Gazetesi
<< Önceki Haber Güneş gözlüğü almadan önce aman dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER