Güney Kore: ABD'den her zaman yardım isteyemeyiz, nükleer silahımız olmalı


Güney Kore'nin iktidardaki Saenuri Partisi Grup Başkanı Won Yoo-cheol, bugün mecliste yaptığı konuşmasında zor durumda kalındığında ABD'den her zaman yardım isteyemeyeceklerini belirtti. Won, Güney Kore'nin Kuzey Kore'nin tehditlerine karşı koymak için kendi nükleer silahlarının olması gerektiğini vurguladı.

Güney Kore Milli Meclisi'nde yaptığı konuşmasında Won, Kuzey Kore'nin muhtemel provokasyonlarına karşı koymak için daha gerçekçi adımlar atılmasının ve pratik çözümler üretilmesinin önemini dile getirdi. Kuzey Kore'nin, geçen ay gerçekleştirdiği dördüncü nükleer testin, Kore Yarımadası'nın nükleer silahsızlaştırmasını "anlamsız" kıldığını söyleyen Won, Güney Kore'nin de artık kendi nükleer silahına sahip olması gerektiğini söyledi.

ABD'nin Güney Kore'ye sağladığı yardım konusuna da değinen Won Yoo-cheol, "Yağmur her yağdığında komşumuzdan şemsiye isteyemeyiz. Kendimiz giyebileceğimiz bir yağmurluğa ihtiyacımız var." diye konuştu.

Kuzey Kore ile Güney Kore nükleer silah bulundurmama konusunda anlaşması üzerine ABD 1991 yılında kendi nükleer silahlarını yarımadadan çekmişti. ABD ise Güney Kore'yi bu yıllardan sonra bölgede korumaya devam etti. ABD'nin halihazırda Kore'de 28 binden fazla askeri ve bir de üssü bulunuyor.

Kuzey Kore'nin füze fırlatmasının ardından, Güney Kore hükümetinin, ortak işletilen Kaesong Sanayi Bölgesi'nin kapatma kararını desteklediğini de vurgulayan Won Yoo-cheol, Kuzey Kore'nin sanayi bölgesinden elde ettiği gelirle nükleer silahlanma ve füze projelerini finanse ettiği konusundaki haberi de bir kez daha dile getirdi.

Birleştirme Bakanı Hong Yong-pyo, Kaesong Sanayi Bölgesi'nde çalışan Kuzey Koreli işçilere Güney Kore şirketleri tarafından verilen maaşın büyük kısmının, Kuzey Kore hükümeti tarafından nükleer ve diğer silah türlerinin geliştirilmesinde kullanıldığını fikrini ileri sürmüştü. Yaklaşık 120'den fazla şirketin bulunduğu Kaseong Sanayi bölgesinden, Kuzey Kore'nin her yıl 100 milyon dolar gelir elde ettiği biliniyor.

Meclisteki konuşmasının devamında Meclis üyelerine seslenen Won'un ayrıca, kriz dönemine giren Güney Kore ekonomisinin canlandırılması sağlayacak bir dizi yasa tasarısının onaylanmasına çağırdığı belirtildi. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Kore: ABD'den her zaman yardım isteyemeyiz, nükleer... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER