Güney Kore firmasından görme engelliler için parmakla okunan ilk akıllı saat


Güney Kore firması, ilk kez görme engelliler için parmakla dokunularak bilgilerin edinildiği akıllı saat geliştirdi. Geliştirilen yeni cihazın, saatin öğrenilmesi ve mesajların okunmasının yanında birçok işlevi olduğu belirtildi. Cihazla birlikte artık görme engellilerin de mesajlarını başkasına fark ettirmeden okuyabileceği açıklandı.

Güney Kore'den, 22 Şubat'ta İspanya'nın Barselona şehrinde düzenlenecek olan Dünya Mobil Kongresi'ne (MWC) dünyada bir ilke imza atarak görme engelliler için akıllı saat geliştiren DOT firmasının da katılacağı bildirildi. Güney Kore'nin en büyük telekomünikasyon firması SK Telekom'un mali desteğiyle kurulan DOT, bir sene boyunca yaptığı araştırma sonucu geliştirdiği saatin ön önemli özelliğinin, görme engelliler için mesaj ve zamanı, Braille Alfabesi vasıtasıyla bildirmesi olduğunu açıkladı.

DOT'un geliştirdiği akıllı saat, diğer akıllı saatler gibi akıllı telefona bağlanıyor. Saatin ekranında 30 adet nokta bulunuyor. Bu noktalar Braille Alfabesi ile telefona gelen mesajları ve zamanı kullanıcısına bildiriyor.

Şimdiye kadar görme engellilere yönelik tüm akıllı saatlerde TTS (Yazıyı Konuşmaya Çevirme) teknolojisi kullanılıyordu. Ancak bu, kişinin özel mesajlarının sesli okunmasından dolayı çevresindekilerin duymasına neden oluyordu. Dot firmasının geliştirdiği akılı saatte ise mesajların sessiz bir şekilde parmakla dokunarak okunabileceği ve kişinin özel bilgilerinin bu şekilde korunabileceği ifade edildi.

DOT firmasını Mobil Dünya Kongresi'ne götüren SK Telekom şirketi, son 7 yıl içinde 20'e yakın girişimci firmanın uluslararası teknoloji fuar ve kongrelere katılmasını sağladı. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Kore firmasından görme engelliler için parmakla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER