Güney Sudan'da çocukların yarısı okula gidemiyor


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) yapılan açıklamada, Güney Sudan'da çatışmalardan dolayı çocukların yarısının okula gidemediği belirtildi. 2011'de bağımsızlığını kazanan dünyanın en genç ülkesinde iç çatışmalarda 800'den fazla okulun da yıkıldığı ifade edildi.

UNICEF'e göre Güney Sudan gibi çatışmaların ve fakirliğin yaşandığı Nijer'de çocukların yüzde 47'si , Sudan'da yüzde 41'i ve Afganistan'da yüzde 40'ı okula gidemiyor. BM'nin raporuna göre, dünya genelinde çatışmaların devam ettiği ülkelerde 109 milyon çocuğun 24 milyonu eğitimden mahrum bırakılmış durumda.

Sudan'dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan'da iç çatışmalar başlamadan önce de 1,4 milyon çocuğun derslere devam edemediği rapora yansıdı.

Bağımsızlığını kazanmasının ardından Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve eski yardımcısı Riek Machar arasında tahmin edilmeyen güç mücadelesinin başlaması ile Güney Sdan savaş alanına dönmüştü. Ağustos ayında taraflar arasında barış anlaşmasının imzalanmasına rağmen birçok bölgede çatışmalar devam ediyor. UNICEF, Güney Sudan'da halihazırda 400 binden fazla çocuğun okula gidemediğini rapor etti. UNICEF'in Güney Sudan Eğitim sorumlusu Phuong T Nguyen ayrıca, imkansızlıklardan ve öğretmen eksiğinden her 10 çocuktan sadece 1'inin ilkokula başlayabildiğini söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Sudan'da çocukların yarısı okula gidemiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER