Gürcü lider Saakaşvili, Ukrayna'da vali oldu

Gürcü lider Saakaşvili, Ukrayna'da vali oldu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi Odessa valiliğine atadı. Odessa Valiliği Basın Sözcüsü Nikolay Pakrovski valilikte gerçekleşen törenin ardından Saakaşvili'nin resmen görevine başladığını söyledi.

Gürcistan'da renkli devrimin liderlerinden Saakaşvili, ayrılıkçı bölge Güney Osetya'yı merkeze bağlamak için 2008'de operasyon gerçekleştirince Rusya ile savaşa girmek zorunda kalmıştı. Savaş sonunda ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya tam bağımsızlıklarını ilan etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Saakaşvili'yi daha önce danışman olarak tayin etmişti. Gürcistan eski lideri Ukrayna vatandaşlığını da Cuma günü aldı. Saakaşvili 2013'de seçimleri kaybetmesinin ardından hakkındaki davalar nedeni ile ülkesinden ayrılmak zorunda kalmıştı. Gürcistan birkaç kez 5 milyon dolarlık yolsuzluk davası nedeni ile Ukrayna'dan Saakaşvili'nin iadesini istedi.

Saakaşvili'nin vali olarak atanması bir çok Ukraynalı politikacı açısından da sürpriz oldu. Ukrayna Radikal Parti lideri Lyaşko, bir yabancının vali olarak atanmasını, "Ukrayna halkının aşağılanması ve tüm dünyanın önünde Ukrayna halkının kendi kendilerine düzeni sağlayamadığının kabülü" olarak değerlendirdi. Ukrayna Çevre Bakanı İgor Şevçenko ise Facebook'tan yaptığı açıklamada, bir başka yetenekli politikacının daha Ukrayna'da yönetim kadrosuna girdiğini duyurdu.

Rusya siyaset uzmanı Sergey Markov ise Saakaşvili'nin Odessa valisi olmasını, Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'le bağlantılı olduğunu iddia etti. Rusya yanlısı olan bölgenin Odessa ile sınırı olması ve bölgenin Rusya ile bağlantısının kesilmesi planlanıyor. Kiev geçen ay Rusya'nın Transdinyester'de bulunan barış gücü askerleri ile iletişimini kesmek için askeri transit geçiş anlaşmalarını iptal etti.

Moldova'nın ayrılıkçı bölgesinde 1992'den bu yana Rus askeri bulunuyor. Bölgede 1000 civarında Rus askerinin bulunduğu, bunların barış gücü olarak görev yaptığı belirtiliyor. Nisan ayında bölgede bulunan Rus askerleri 30 zırhlı araç ve tankların katılımı ile bölgede askeri tatbikat yapmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Gürcü lider Saakaşvili, Ukrayna'da vali oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER