Güzel havaya aldanıp hasta olmayın


Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Ali Değirmenci, kış ayında bulunmamıza rağmen, havaların birden ısınmasının bazı hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Değirmenci, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının havadaki nem ve iyon dengesini değiştirdiğini, bunun da insanı yorgun hissettirdiğini ifade etti. Bahar yorgunluğu olarak bilenen bu rahatsızlığın, bu yıl erken görülebileceğini ifade eden Ali Değirmenci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurdun bir kısmında hava, baharın ötesinde yaz kadar sıcak. Erken gelen bu sıcaklık insan fizyolojisini olumsuz etkileyebilir. Böyle havalarda nem ve iyon dengesi değişir. Pozitif ve negatif alarak ikiye ayrılan iyon dengesi ısı ve nemin artması sebebiyle negatif olarak artarsa kişide bahar yorgunluğu denilen sürekli halsizliğe sebep olabilir." dedi.

"DOĞRU GİYİNMEK BÖYLE HAVALARDA ÇOK ÖNEMLİ"

Mevsimsiz gelen sıcakların gece ve gündüz arasındaki ısı farkını da arttırdığına dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Ali Değirmenci, böyle havalarda doğru giyinmenin de çok önemli olduğunu vurguladı. Isı farkına tedbir alınmadığı taktirde grip gibi üst solunum yolu hastalıkların görülebileceği konusunda uyaran Değirmenci, şu tavsiyelerde bulundu: "Böyle havalarda ne çok kalın giyinmek, ne de çok ince giyinmek doğru değil. En doğru yöntem lahana gibi giyinmek. Yani pamuklu bir iç çamaşırı, onun üstüne yine pamuklu bir gömlek, onunu üstüne bir ceket veya hırka, sabah erken saatler içinde bir yağmurluk giyilebilir. Gün içinde hava ısındıkça yağmurluk, ceket sırasıyla çıkarılabilir. Bu da terlemeyi engelleyerek kişinin hasta olmasının önüne geçer. "

Mevsim değişikliklerinde vücut direncini attırmak ve hasta olmamak için doğru giyinmek kadar doğru beslenmenin de önemli olduğunu dile getiren Değirmenci, bol su tüketilmesi , mevsimine göre sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesini önerdi.

"UZUN SÜRE LODOSA MARUZ KALMAYIN"

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Ali Değirmenci, bu mevsimde sıcak hava ile birlikte lodosun da arttığını, bununda hava basıncında değişmelere neden olduğunu kaydetti. Özellikle sinizüt, migren gibi şikayeti olanların lodosa maruz kalmaması gerektiğine dikkat çeken Değirmenci, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Hiç şikayeti olmayanlar bile, uzun süre lodosa maruz kalırlarsa baş ağrısı yaşayabilirler. Lodoslu havalarda özellikle migren ve sinizüt hastaları çok dikkat etmelidir. Lodos bu rahatsızlıkları tetikleyebilir. Bu hastaların mümkün olduğu kadar lodosa maruz kalmaması, böyle havalarda dışarı çıkmaması gerekir. Eğer bu hastalar dışarı çıkmak zorunda kalırlarsa, alın ve baş bölgesini rüzgardan bir şapka veya bere yardımıyla korumalıdır. Bu hastalar kesinlikle saçlarını yıkayıp kurutmadan asla lodosa maruz kalmamalıdır. Böyle durumlarda ağrılar çok daha şiddetli olacaktır." CİHAN
<< Önceki Haber Güzel havaya aldanıp hasta olmayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER