EN SON HABER: (23:21) En trajik trafik kazası ...     EURO: 2,0140 - 2,0160    DOLAR: 1,5970 - 1,5990
 

''DUVARLARI YIKMALIYIZ''

Obama, birlik çağrısında bulundu
Obama, birlik çağrısında bulundu
ABD'nin Demokrat Partili başkan adayı Barack Obama, 21. yüzyılda ortaya çıkan tehditlere karşı ABD ve Avrupa'nın birlik olması çağrısında bulundu.

ABD'nin Demokrat Partili başkan adayı Barack Obama, Almanya'nın başkenti Berlin'de halka hitaben yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda ortaya çıkan tehditlere karşı ABD ve Avrupa'nın birlik olması çağrısında bulundu.

Obama, Zafer Anıtı'nın (Siegessaeule) önünde toplanan yaklaşık 100 bin kişiye hitaben yaptığı konuşmada, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra 60 yıl önce Batı Berlin'i eski SSCB'nin kuşatmasından kurtarmak amacıyla kurulan hava köprüsünün ABD ve Almanya arasında bir ortaklık başlattığını belirterek, ''20. yüzyıl bize kaderimizin ortak olduğunu gösterdi'' dedi.

Berlinlilerin o ''karanlık dönemde'' bile pes etmediklerini, bu nedenle özgürlük hayalini iyi bildiklerini ifade eden Obama, 60 yıl önce başlayan ortaklığın 21. yüzyılda yeni tehlikelerle karşı karşıya bulunduğunu, tüm bu sorunların çözülmesi için birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini, günümüzde hiçbir ülkenin tek başına bu sorunları çözebilecek durumda olmadığını söyledi.

Dünyada yaşanan terör olaylarına, açlık ve sefalete, Orta Doğu sorununa dikkati çeken Obama, ''Bu nedenle bölünmeye hakkımız yok. Birlik içinde olmalıyız'' dedi.

ABD ile Avrupa ülkeleri arasında zaman zaman görüş ayrılıkları olduğunu, bunların gelecekte de olacağını, ancak kaderlerinin ortak olduğunu ifade eden Obama, ''Güvenliğimizi ancak birlikte sağlayabiliriz, bu nedenle uluslarımız arasında, Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında duvarlar olmamalı. Bu duvarları yıkmalıyız'' dedi.

Tarihin duvarların yıkılabileceğini gösterdiğini, ancak bunun kolay olmadığını, bunun için gerçek ve güvenilir ortaklara ihtiyaç olduğunu kaydeden Obama, bu nedenle ne ABD'nin, ne de Avrupa'nın kendisini izole edebileceğini, arada güçlü bir köprü kurarak ve zaman zaman fedakarlıklarda bulunarak, özellikle terörizme karşı başarılı olmak zorunda olduklarını, bu sorumluluktan kaçınamayacaklarını sözlerine ekledi.

ATOM BOMBASI OLMADAN

Hiç kimsenin savaştan yana olmadığını, ancak Afgan halkının El Kaide örgütünün yok edilebilmesi ve ülkenin yeniden imarı için ABD'nin ve Avrupa'nın yardımına ihtiyacı olduğunu belirten Obama, ''Komünizme karşı başarılı şekilde mücadele edebildiysek, nefretten değil, ümitten yana olan Müslümanların çoğuyla da bu yolda başarılı olabiliriz'' diye konuştu.

Obama, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini, daha önce iki süper gücün bu silahlar nedeniyle felaketin eşiğine geldiğini ifade ederek, ''Nükleer silahlar olmadan barış için çaba harcamalıyız'' dedi.

İRAN'IN NÜKLEER İSTEKLERİNDEN VAZGEÇMESİ İÇİN ÇABA HARCAMALIYIZ

Obama, Soğuk Savaş dönemi mentalitesinden vazgeçerek tüm Avrupa çapında ortaklık ve işbirliği için çaba harcanması gerektiğini belirterek, ''İran'ın nükleer isteklerinden vazgeçmesi için çaba harcamalıyız'' diye konuştu.

İsrail ve Filistinliler arasında yakınlaşma sağlamak için de çabalarını sürdüreceklerini, Irak'ta da mümkün olan en kısa zamanda yönetimi tümüyle Irak hükümetine devrederek savaşı sonlandırmak istediklerini ifade eden Obama, ayrıca dünyada emisyonu (başta kara yolu taşıtları olmak üzere atmosfere zararlı tüm sanayi ürünü gazlar) azaltacaklarını, insan hakları ihlallerine ve işkenceye izin vermeyeceklerini, ülkesine gelen göçmenlere de hiçbir şekilde ayrımcılık yapmadan eşit imkanlar tanıyacaklarını söyledi.

ABD'nin geçmişte bazı vaatlerini yerine getirmekte zorlandığını ve hatalar da yaptığını ifade eden Obama, yine de özgürlük içinde yaşayabileceklerini, demokrasi ve özgürlük için mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Obama konuşmasının ardından anıt önünde kurulan sahneden aşağıya inerek, kendisini dinleyebilmek için yerel saat ile 16.00'dan itibaren anıt çevresindeki meydanı dolduran hayranlarından bazılarına imza dağıttı.

Obama yarın da Rheinland-Pfalz eyaletine geçerek, Ramstein kentindeki Amerikan hava üssünü ziyaret edecek ve ardından Paris'e geçecek.


24.Temmuz.2008 23:42:14
yorum yaz gönder yazdır puanla
Hakaret, küfür içeren ve imla kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmamaktadır.
 
SİZDEN GELEN YORUMLAR[3 adet yorum gelmiştir]    
serkan 25.Temmuz.2008 21:38:17

YAZIK BİZE
bu adam başa gelirse siyahi ezilmişlik duygusuyla iranı vurur ortdoğuyu ateşe çevirir

german 25.Temmuz.2008 21:03:46

peki
anladik anlamasina irandaki nuklear i da arkadas sen neden demiyorsun taa 70 li yillarinda israile verdigimizi de alacagiz kendi yerlerimizdekilerinide yok edecegiz ve hatta hirosimaya atilan atombomba türündende üretmeyecegiz ve akilli füzeleride imal etmeyecegiz
birde hayalet ucaklarimizi ortadan kaldirip dünyadaki insanlara insan gibi sohbet ve muhabbet etmeye calisacagiz diye

ARDA 25.Temmuz.2008 11:58:07

NASIL BİRİ BU YAA???
Valla bu obama da iyi mi kötü mü anlamadım gitti...

 
DİĞER BAŞLIKLAR
Aralık 01 En trajik trafik kazası
Aralık 01 Ankara'da trafik kazası: 1 ölü
Aralık 01 Aksu: Bunlar bizi yıldıramayacak
Aralık 01 Mevlana'yı anma törenleri başladı
Aralık 01 Liberya'da 100 mahkum kaçtı
Aralık 01 Magandalığın böylesi görülmedi!
Aralık 01 Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis
Aralık 01 Kızılcahamam'da yangın
Aralık 01 Ergenekon'da koğuş ağası kavgası
Aralık 01 Gümrükçüoğlu görevinden istifa etti
 
Fehmi Koru '1 NUMARA' yı yazdı
Denktaş'ı bitirecek iddia
AK Parti'den Çankaya'ya sürpriz aday
AK Parti'de sürpriz istifa !
TUGAY 25 METREDEN AVLADI-İZLE
Sır perdesi aralandı
Stadyum sunucusundan bomba
Org. Başbuğ'dan bir jest daha
İşte istifanın perde arkası
Hükümet'ten BAYRAM MÜJDELERİ
A.Abdulkadiroğlu
KURBAN DERİSİNİ KİM TOPLAYACAK ?
CHP şaşırtmaya devam ediyor. Bu sözler çok tartışılacak.
Faruk Bilgin
BOMBAY SALDIRISI
Seyfi Müezzinoğlu'nun anlattıkları nasıl bir trajedi ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
ahmet-kekec
Ahmet Kekeç
BU CAHİL HALK NE DİYOR BÖYLE?
Halk, cahil ve eğitimsizdir.
ekrem-dumanli
Ekrem Dumanlı
TUNCAY GÜNEY'İ REFERANS SAYIYORSANIZ...
Tuncay Güney ile Milli İstihbarat (MİT) arasındaki ilişkiyi belgeleyen bir haber yayınlandı geçen hafta.
engin-ardic
Engin Ardıç
İNCE TARİH
Dostlarım beni uyarıyorlar, "son zamanlarda yumuşadın" ... Peki, sertleşelim azıcık.
rauf-tamer
Rauf Tamer
HESAP TAMAMDIR
Zaten bir tuhaflık vardı.
umur-talu
Umur Talu
PARDON GÖREVİNİZ NEYDİ?
Bazen tekrar gibi oluyor ama araya değişik bir şeyler de koymaya çalışırım.
yavuz-bulent-bakiler
Y.Bülent Bakiler
ATATÜRK DE Mİ ATATÜRK DÜŞMANIDIR?
Savcılarımız, hakimlerimiz, bi­lirkişilerimiz... yel-yepelek işe koyulmuşlardı.
kursat-bumin
Kürşat Bumin
BİR KERE DAHA ADALET BAKANI
Yakın dönemde Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'i doğrudan konu edinen üçüncü yazım bu.