EN SON HABER: (19:42) Kuzey Irak'a hava harekatı...     EURO: 2,0140 - 2,0160    DOLAR: 1,5970 - 1,5990
 

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI'NDAN YENİDEN BAŞKANLIK SÜRPRİZİ

Kutan'dan sürpriz:Yeniden aday değilim
Kutan'dan sürpriz:Yeniden aday değilim
Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan, önümüzdeki kongrede aday olmayacağını açıkladı.

Kutan ayrıca gündemdeki konularla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yanlış doğalgaz politikaları sonucu Rusya'ya yüzde 65 bağımlı hale geldiğini anlatarak, bakanlık yaptığı dönemde İran ile yapılan doğalgaz anlaşmasını ABD'nin hangi gerekçelerle engellemeye çalıştığını aktardı.

Yeni ve sivil Anayasa çağrısında bulunan SP lideri Recai Kutan, Anayasa değişikliğine tam destek verirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kapatılan Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan'ın ev hapsini kaldırmasını olumlu bir gelişme olarak karşıladıklarını açıkladı. Erbakan'ın hukuken siyasete tekrar dönmesinin mümkün görünmediğini aktaran Kutan, SP'nin gelecekdeki lideri için ise teşkilatın karar vereceğini aktardı.

Cihan Haber Ajansı tarafından hazırlanan ve 80 yerel kanalda aynı anda canlı olarak yayınlanan "Anadolu'da Sabah" programına katılan SP lideri Kutan, ziyaretinde, gündeme ve partisindeki gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kutan, siyasi partilerin, dernekler kadar güvencesi olmadığını belirterek, siyasi partiler yasasının yeniden gözden geçirilmesini istedi. Kutan, Kafkaslar'da yaşanan gerginlikte başta ABD ve Gürcistan'ı sorumlu gösterdi. Bir dönem Enerji Bakanlığı da yapan ve Türkiye'de GAP gibi bir çok projede imzası bulunan Kutan, Türkiye'nin, doğalgazda, bir ülkeye yüzde 30'dan fazla bağımlı olmaması gerektiğini söyledi.

"BÜYÜK BİR HAKSIZLIK ENGELLENDİ"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kapatılan Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan'ın ev hapsi cezasını kaldırması nedeniyle yapılan eleştirilere cevap veren Kutan, "Bizim yasalarımız sağlık nedeniyle bir kişinin yetkili kurumların tespiti ile hapis cezasını çekmeyeceği af uygulanabileceğini belirtiyor. Bu Cumhurbaşkanın takdirine bırakılmış. Sayın Erbakan için de bu süreç işledi. Sağlık raporları alındı. Sayın Cumhurbaşkanı da imzaladı. Bu memnuniyet verici bur durum. Bir haksızlık büyük ölçüde engellenmiştir." dedi. Eleştiride bulunanların haksızlık yaptığını dile getiren Kutan, ''Sayın Cumhurbaşkanı söylüyor. 'Önüme gelen dosyayı inceledim ve imzaladım' diye. Bu konuda aynı şeyi isteyenlerin dosyasını göndermesi gerekiyor demekki'' şeklinde konuştu.

İRAN'LA DOĞALGAZ ANLAŞMASI
Türkiye-İran arasında doğalgaz anlaşmasını yapan ilk kişi olarak, Türkiye'nin enerji politikalarını değerlendiren Recai Kutan, İran ile yapılan ilk anlaşma öncesinde ABD'nin müdahalesini anlattı. Kutan, Refahyol hükümetinde Enerji Bakanlığı yaptığı dönemde; Türkiye'nin doğalgaza olan acil ihtiyacının karşılanması için İran'la anlaşma yapmak istediklerini, ancak karşılarına ABD'nin 1996 tarihli D'Amato yasasının çıkarılarak anlaşmanın engellenmek istendiğini söyledi.

Kutan, anlaşma öncesi ABD'li bir bakanın ''İran ile anlaşma yapmayın, ABD teröre destek veren ülkelerle yılda 500 milyon doların üzerinde ticaret yapan ülkelere müeyyide uygulamaktadır'' uyarısıyla karşılaştıklarını, ancak buna riayet etmediklerini aktardı. Kutan, ''İran'da o dönemde Hazar ile Tebriz'i bir birine bağlayan doğalgaz boru hattı vardı. Bizde Tebriz'den Doğu Beyazıt'ı boru hattı ile bağlayarak Türkiye'ye İran'dan doğalgaz getirmeyi istiyorduk. Amacımız çok farklı ülkelerden gaz alarak Türkiye'yi tek bir ülkeye bağımlı hale getirmekten kurtarmaktı. Ancak daha sonra üretilen yanlış politikalar nedeniyle bugün Türkiye Rusya'ya yüzde 65 bağımlı hale geldi'' dedi.

Kutan, 1996 yılında ABD'li bakan ile aralarında yaşanan olayı şöyle anlattı: ''Benim döneminde, 'Türkiye doğalgaz temini bakımından yüzde 30'dan fazla bağımlı olmayacak' Prensibini uyguladık. Bu itibarla 'çok yönlü anlaşmalar yapılacak' dedim. Zaten Rusya'dan Bulgaristan üzerinden ve İran'la anlaşmalarımız var Irak'ta çok önemli ön anlaşmalar yapmıştım. Bağdat'ın kuzeyinde gaz keşfi yapılmış. 'Gelin, işletin boru hattı kurun, götürün' dediler. Güzel bir proje idi. Ancak cereyan eden olaylar nedeniyle takip eden olmadı. Mısır, Yemen, Nijerya ile anlaşma yaptık; çok yönlü anlaşmalar yaptık. İran'dan doğalgaz alma girişimimiz oldu. ABD bize geldi, İran'la anlaşma sağlamamamızı istedi. Biz de kendilerine, anlaşma yapmak istediğimizi söyledik. Bize, 'İran ile anlaşma yapmayın, ABD teröre destek veren ülkelerle yılda 500 milyon doların üzerinde ticaret yapan ülkelere müeyyide uygulamaktadır' uyarısında bulundular. Bize farklı teklifler getirerek Katar'dan doğalgaz alabilirsiniz dediler. Katar'dan boru hattıyla doğalgaz getirmek imkansızdı. Sıvılaştırılmış doğalgazda yüzde 30 daha maliyetliydi. ABD firmaları size yardım eder dediler. Biz de herhalde bu yüzde 30 maliyeti siz ödersiniz dedik. Biz ödemeyiz dediler. Tekliflerinin hiç biri makbul değildi. D'Amato yasası sizin işiniz dedik ve milli menfaatimiz için biz İran'la anlaşma imzaladık. Çok iyi oldu. Ama sonradan Türkiye, Rusya'ya yüzde 65 bağımlı hale geldi.''

Kutan, ayrıca, ''Kafkaslar'dan enerji alabilmek için ABD için Rusya ile ilişkileri bozmamamız lazım. Çünkü Rusya'ya bağımlıyız. Ayrıca enerji konusunda çalıştığımız Azerbeycan, Türkimenista halen Rusya ile ilişkileri vardır. Enerjinin geçiş korudori Gürcistan'da istikrar temin edilmesi için çalışmalıyız'' şeklinde konuştu.

KAFKASLAR'DA GERGİNLİK
Kafkaslar'da yaşanan gerginlikle ilgili soruları yanıtlayan Kutan, Türkiye için Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasların büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Buralarda yıllarca ciddi sıkıntılar yaşanmıştır. Kafkasya dünya enerji potansiyelin büyük bir bölümüne sahip. Herkesin bölgeye yakın ilgisi var. " hatırlatması yaptı.

"GÜRCİSTAN AKILSIZLIK ETTİ"
Bölgede yaşanan gerginliğin baş aktörünü ABD olarak gösteren Kutan, ''Bu olaylardan önce ABD'den gelen Soros, Gürcistan'da bazı operayonlar yaptı. Yönetim değişikliği yapıldı. ABD Gürcistan'a el uzattı. Bölge ülkelerinde üstler kurmaya başladı. Bu durum Rusya'yı rahatsız etti. Tam bu ortamda Gürcistan akılsız bir işle Güney Osetyayı işkal etti. Rusya'da fırsat bu fırsat diyerek karşılık verdi. Bu işte ABD suçludur Gürcistan suçludur. Rusya'da bu olaylardan sonra insanlık dışı eylemler yaptı." diye konuştu.

''BOĞAZLARDAN GEÇİŞLERDE ENDİŞELİYİZ''
Türkiye'nin Boğazlarından ABD'ye ait savaş gemilerinin geçişini endişe ile takip ettiklerini belirten Kutan, İttihat Terakki döneminde savaş gemilerinin Boğazlardan geçmesine izin verilerek Osmanlı savaşın içine çekildiğini anımsattı. SP Genel Başkanı Kutan, ''Bunlara İnsanı yardım gemiler deniyor. Dış basın soruyor neden savaş gemisi gidiyor. Möntroya uygun deniyor. Pekala 15 bin tonluk ticari gemide bulunabilir.'' şeklinde konuştu.

''RUSYA'YA GÖZDAĞI VERMEYE ÇALIŞIYORLAR''
Bölgede yaşanan kavganın nedenin Kafkaya'daki petrol ve enerji kaynaklarını kimin kontrol edeceğinden kaynaklağını vurgulayan Kutan, ''Rusya; son dönemde enerji ve petrole gelen zamlar ile borçlarını ödedi, kalkındı. Bu gelişmeler Batı ülkelerini rahatısız etti. Biz ne ABD nede Rusya'dan yana olabiliriz. Bölgede barışın korunması bizi yakından ilgilendiriyor. Bölgede barışın korunması için taraflara eşit mesafade olmalıyız. İngiliz lider Chorcil'in bir sözü var; 'Bir damla petrol bir damla kandan daha değerlidir' Batı petrole böyle bakıyor. Bölgenin petrolini kontrol etmek istiyor. Karışıklık Türkiye'ye zarar veriyor. Bölgede petrolo kontrol etme yarışı var. Türkiye'yi rahatsız eden bir gelişmedir. Kafkasya ittifakı, biz bunun gerçekleşmesini istedik. Ama tarafların katılımı önemli. ABD 15 bin kilometre öteden geliyor. Meselere müdahil oluyor. Oysa bölge ülkelerine kalsa sorun daha kolay çözülür. Rusya ile iyi ilişkiler bizin menfatimize bir durum. AB ve ABD girmesi ile sorun içinden çıkılmaz bir hale alıyor.''ifadelerini kullandı.

"SİVİL VE YERLİ BİR ANAYASA ŞART"
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin açıklaması ile Anayasa değişikliği ve Siyasi Partiler Yasası tekrar gündeme gelmesinin hatırlatılması üzerine Kutan, yeni anayasa değişikliğine tam destek verdi. Mevcut anayasının askeri müdahaleden sonra yapılmış Demokratik ortamda kabul edilmesi mümkün olmayan bir anayasa olduğunun altını çizen Kutan, ''Biz daha önce değişik anayasa teklifleri hazırladık. Yeni anayasanın tepeden tırnağa değişmesi önerdik. Yeni anaya taslağı hazırladık. Hatta yayınlandı, ama ilgi görmedi, yeni yasama yılı ile bunlerı tekrar gündeme getirmeyi düşünüyoruz. Siyasi partiler yasası mutlaka gözden geçirilmeli. Biz haksız bir şekilde parti kapatmayı yaşadık. Şu anda siyasi partilerin dernekler kadar güvencesi yok. Mutlaka siyasi partiler yasası parti kapatmayı zorlaştıracak şekilde yeniden düzenlenmeli. Anayasasın sivil bir anayasa yerli bir anayasa haline getirilmesinde zorunluluk var." sözlerini kullandı.

''ADAY OLMAK İSTEMİYORUM''
Kutan, önümüzdeki günlerde yapılacak SP kongresinde adaylığı ile ilgili bir soruya hiçbir zaman görev talip olmadığını anlatarak, ''Hep camiamız istedi, ısrar etti aday oldum. Ama bu sefer camiayı ikna edersem aday olmak istemiyorum.'' dedi.

''ERBAKAN'IN SİYASETE DÖNMESİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR''
Necmettin Erbakan'ın haksız yere mahkum edildiğini söyleyen Kutan, Erbakan'ın tekrar siyasete dönmesi ve partinin başına geçmesi hakkında, ''Sayın Erbakan'ın siyasete tekrar dönmesi mümkün görünmüyor. Bu konuda hukukçularımız incelemelerde bulundu. Siyasete dönmesi yada partinin başına geçmesi hukuken mümkün değil.'' dedi.

CİHAN


28.Ağustos.2008 17:50:37
yorum yaz gönder yazdır puanla
Hakaret, küfür içeren ve imla kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmamaktadır.
 
SİZDEN GELEN YORUMLAR[28 adet yorum gelmiştir] TÜMÜNÜ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ    
ibrahimak 03.Eylül.2008 11:04:38

bilmessiniz
bilmessiniz bilemessiniz.islamda emeklilik mezarda olurr.çünkü sizin aklınız mantığınız tamamen maddiyat.tayyip erdoğan gül arınç bunlar refah partisindeyken siz nerdeydiniz.ozaman niye %47 oy vermediniz.tayyip cezalı duruma düşünce bizler ölde ölelim diyenlerdeniz.siz çayınızı yudumlarken demirelin m yılmazın peşinden koşarken biz onlarla kader birliği yapanlardanız.şimdi bize kızanlarabakın hele tayyipçi olmuşlarda bize kızıyolar eleştiriyoruzdiye.iyisiyle kötüsüyle sevabıyla günahıyla bizim talebelerimiz bisim çocuklarımızdır.yanlışlarını eleştirmek bizim entabii hakkımız.yarın başlarına bişe gelirse siz kaçacak delik bulamassınız biz sahip çıkarız.tayyipbey sen sen ol%2.5sahipçıkk.çünkü onlar allahtan başka hiçkimseden korkmazz menfaatlede işleri olmaz.tek amaç hakkın rızasını kazanmaktır.

hadi ( * ) g.p. li 30.Ağustos.2008 18:13:05

Haklısınız Size Katılıyorum.
doğru bir karar olur bence.

yalçın 29.Ağustos.2008 16:11:35

hz. osman
sakın yanlış anlamayın kıyas veya benzetme yapmıyorum ama hz. osman 83 yaşında halifeydi. hiç kimse ona niye demedi ki senin yaşın çok ileri sen artık bırak bu işleri senden deaha genç olan bisürü sahabe var artık onlara sıra vermelisin. sanki başbakan veya cumhurbaşkanı olunca mindere çıkıp güreş yapıyrsun. size ne yaşından ervbakanın veya kutanın siz zihniyete düşünceye bakın bu yaşına rağmen konuşmalarında hiç kurana ve sünnete aykırı bişey duydunuz mu. veya konuşurken hiç ııııııı şey kem küm dediğini duydunuz mu. duyamazsınız. o zaman bırakın da allah aşkına adamlar size hizmet etsin. birde lütfen bi düşünün hapishanedeki teröristlerin milletvekili adaylığı kabul ediliyor ama erbakan gibi türkiyenin heryerine hizmeti dokunmuş bir eski başbakanın adaylığı kabul edilmiyor. sizce neden acaba. gerçi bazı milli görüş düşmanlkarı bunu da çok doğru kabul ederler. neyse ne deyim allah ıslah etsin.

Selimcan 29.Ağustos.2008 14:51:20

Zaten....
Aday olmamanız gayet isabetli olmuş. Zira partinin başındaymış gibi görünmekten öteye gidemediniz. Zaten aday değildiniz...

emire 29.Ağustos.2008 12:13:55

parti olarakda
Bence Erbakan iktidar olduğu dönemde yanlış cümleler kullanarak, belli kesimlerin tepkisini çekti. Acemi siyasetçi gibi davrandı, sonuç kapatılmak oldu. Şimdi hala acemi siyasetçiler gibi AKP hakkında en insafsız eleştiriler SADET PARTİSİ'nden geliyor diye düşünüyorum.

oguz 29.Ağustos.2008 11:27:54

yimpas komasan
dogrusu milligorusculeride soydular sovana cevirdiler ALLAH diyerek simdide sahip bile cikmiyorlar dogruluk bunun neresinde milletin inancini bile isdismar etiler sizinde ali kalkancidan bir farkiniz kalmadi

ENDER 29.Ağustos.2008 10:17:53

Bİ DE ADAY OLSAYDIN
TOK BİDE ADAY OLSAYDIN YETER BE ARTIK SYN ERBAKAN DONECEM DESE GERÇEKDEN ADAY YAPARMISINIZ ? AMA SYN ERBAKANI BIRAKIN AGIRLIGI YERİNDE KALSIN BUSAATDEN SONRA ADAMI REZİL ETMEYİN YADA SAADET PARTİSİNİ TAMAMAEN FES EDİN

sefa 29.Ağustos.2008 09:41:02

akif dursuna ve onun gibi düşünenlere
akif dursunun milli görüş düşmanlığı nerden geriyor merak ettim.kendinin zeka seviyeside taban yapmış.giddikçede geriliyor.herhalde böyle devam ederse bir şey kalmayacak!!!!Milli Görüşün bu ülke ve millet için yaptıklarını göremeyenlere acırım.biraz araştırıp okuyun ondan sonra insanlar hakkında yorum yazın.

RECEP 29.Ağustos.2008 08:59:16


bazı arkadaslar onlarca talebe yetiştirmiş erbakan diyorlar
sakın yanlıs anlasılmaz haklar helal edilsin ama nasıl talebe yetiştirmiş anlamıyorum.yani din talebesi mi siyaset talebesi mi?
yıllardır siyasetin içinde olan birisi rahle-i tedrisine nasıl talebe alıp yetiştirmiş?
siyaset talebesi derseniz tamam anlarım dogrudur ama dini yönden hangi talebeleri var?
ve son olarak vatana millete hizmet sadece siyasetle mi olur?
zaten siyasette kendi talebeleri var niye hala talebesinin ayagını kaydırmaya calısıyor?
madem talebe yetiştiriyor bu saatten sonra ölüm daha da yakınken erbakana niye var gücüyle talebe yetiştirip ülkeyi manevi olarak kalkındırmıyor...
saygılar...

Taha 29.Ağustos.2008 08:57:49

2 cevap
osman 28.Ağustos.2008 18:54:55
Kardeş bu adamlar senin benim gibi emekli olmak için yaşamıyorlar.. hizmet etmek istiyorlar.. 80-90 yaşınada gelse hizmet edebilmek için ellerinden geleni yapıyorlar..Sen hiç tanıyamamışsın bu güzel insanları..

Kerim 28.Ağustos.2008 23:37:06
kardeş senin söylediğini yapsalardı senin şimdi peşinden gittiğin kişiler siyasete giremezdi ve kimse onları yetiştirmezdi.. Milli Görüş'ün işi oylarla değil.. Hizmet edebilmekle ilgili..bu dava öyle ha diyip bırakılacak birşey değil.. malasef sende bilmeden konuşmuşsun..

Allah hakkımızda hayırlı olanı versin ve bizleri O'nun yolundan ayırmasın inşallah..

 
DİĞER BAŞLIKLAR
Aralık 01 Kuzey Irak'a hava harekatı
Aralık 01 Böyle kırmızı kart görülmedi - İZLE
Aralık 01 Zabıtaların lale soğanı kavgası - İZLE
Aralık 01 Asla vazgeçmeyeceği sevdasını anlattı
Aralık 01 Rusya-Belarus birlik devleti çıkmazda
Aralık 01 Semih Şentürk ameliyat oldu
Aralık 01 Ratingde yeni bir iddia daha - Video
Aralık 01 Erdoğan'dan 'bomba' cevabı !
Aralık 01 İşte ABD'yi yönetecek yeni kadro - Foto
Aralık 01 Merkel yeniden genel başkan seçildi
 
Fehmi Koru '1 NUMARA' yı yazdı
Denktaş'ı bitirecek iddia
AK Parti'den Çankaya'ya sürpriz aday
AK Parti'de sürpriz istifa !
TUGAY 25 METREDEN AVLADI-İZLE
Org. Başbuğ'dan bir jest daha
Sürpriz istifanın perde arkası
Stadyum sunucusundan bomba
Sır perdesi aralandı
Hükümet'ten BAYRAM MÜJDELERİ
A.Abdulkadiroğlu
KURBAN DERİSİNİ KİM TOPLAYACAK ?
CHP şaşırtmaya devam ediyor. Bu sözler çok tartışılacak.
Faruk Bilgin
BOMBAY SALDIRISI
Seyfi Müezzinoğlu'nun anlattıkları nasıl bir trajedi ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
ahmet-kekec
Ahmet Kekeç
BU CAHİL HALK NE DİYOR BÖYLE?
Halk, cahil ve eğitimsizdir.
ekrem-dumanli
Ekrem Dumanlı
TUNCAY GÜNEY'İ REFERANS SAYIYORSANIZ...
Tuncay Güney ile Milli İstihbarat (MİT) arasındaki ilişkiyi belgeleyen bir haber yayınlandı geçen hafta.
engin-ardic
Engin Ardıç
İNCE TARİH
Dostlarım beni uyarıyorlar, "son zamanlarda yumuşadın" ... Peki, sertleşelim azıcık.
rauf-tamer
Rauf Tamer
HESAP TAMAMDIR
Zaten bir tuhaflık vardı.
umur-talu
Umur Talu
PARDON GÖREVİNİZ NEYDİ?
Bazen tekrar gibi oluyor ama araya değişik bir şeyler de koymaya çalışırım.
yavuz-bulent-bakiler
Y.Bülent Bakiler
ATATÜRK DE Mİ ATATÜRK DÜŞMANIDIR?
Savcılarımız, hakimlerimiz, bi­lirkişilerimiz... yel-yepelek işe koyulmuşlardı.
kursat-bumin
Kürşat Bumin
BİR KERE DAHA ADALET BAKANI
Yakın dönemde Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'i doğrudan konu edinen üçüncü yazım bu.