Hac'da korkunç facia

Suudi Arabistan Sivil Savunma Müdürlüğü, Mina'daki izdihamda ölenlerin sayısının 753'ye yükseldiğini açıkladı. Yaralı sayısı da 887 olarak açıkladı.

Hac'da facia - Olay yeri ilk görüntüler!

Hac için gelen Müslümanların şeytan taşlama sırasında barındığı Mina çadır kentinde çıkan izdihamda bilanço yükseliyor. Suudi Al Arabiya News'un haberine göre, Suudi Arabistan'ın Sivil Savunma yönetimi, Hac için gelenlerin şeytan taşlama sırasında barındığı Mina çadır kentinde çıkan izdihamda 753 kişinin öldüğü ve 887 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Ulaşılan Türk hacı sayısı 5

Mina'da yaşanan izdihamın ardından kayıp bir Türk hacıya daha ulaşıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, izdiham nedeniyle kendilerine ulaşılamayan 18 kişiden birine daha ulaşıldı. Böylece ulaşılan hacı sayısı 5'e yükseldi. Beş hacının da sağlık durumlarının iyi olduğu, haber alınamayan 13 kişiye ise ulaşılmaya çalışıldığı bildirildi.

2 Türk hacı hayatını kaybetti

Mina’da şeytan taşlama sırasında yaşanan izdihamda 753 hacı hayatını kaybetmiş, 800’den fazla hacı da yaralanmıştı. İzdihamda yaralanan Türk hacı Yaşar Tartop’un kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi. Haber alınamayan 18 Türk hacıdan 4’ünün otele geldiği, 2’sine telefonla ulaşıldığı öğrenilirken, 12’sine ise hala ulaşılamadığı bildirildi.  Ayrıca Suud yetkililer, ölen hacılar arasında 2'de Türk hacının kimliğinin tespit edildi bilgisini verdi.

Görmez: 18 Türk hacıdan haber alamıyoruz


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mina'daki izdihamın ardından 17 Türk hacıdan haber alamadıklarını açıkladı.  Mehmet Görmez, görgü tanıklarının verdiği ifadeye göre Müzdelife ve Arafat'tan Mina'ya doğru hacı adayları gelirken, Cemarat'ta şeytan taşlayan hacılar ile henüz Müzdelife'den gelen hacıların karşılaşması neticesinde bir izdiham yaşandığını anlattı.  
Olay yerinden facianın detaylarını anlattı


Hac'da yaşanan faciada olay yerinden bildirdi! | Samanyolu Haber >
Twitter üzerinden açıklama yapan Sivil Savunma yönetimi, kurtarma operasyonlarının yolda olduğunu söyledi. Mekke yakınlarındaki Mina çadır kentinde yüzbinlerce hacı adayı "şeytan taşlama" sırasında izdihamın ortasında kalmıştı.

İzdihamın yaşandığı 204 numaralı sokak, hacıların Mina'da şeytan taşladığı bölgeye giden iki anayoldan biri.

Hac'da yaşanan faciada olay yerinden ilk açıklamalar | Samanyolu Haber
Diyanet açıklama yaptı: Şu ana kadar Türk hacılarıyla ilgili vefat haberi ulaşmadı Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Mina'da yaşanan izdiham üzerine Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in talimatıyla kriz masası oluşturduklarını bildirdi. Keleş, yaptığı açıklamada, Mina'da yaşanan izdihama ilişkin gelişmeleri, Diyanet İşleri Başkanlığının Mekke'deki hastanesi ve Mina'daki çadır hastanesinde takip ettiklerini söyledi.
 
Keleş, "Diyanet İşleri Başkanımızın talimatı ile kriz masası oluşturduk. Bize, şu ana kadar Türk hacılarıyla ilgili vefat haberi ulaşmadı. Ekiplerimiz takip ediyor. Bilgi ulaşması durumunda paylaşacağız" diye konuştu. 11 Eylül'de de facia yaşanmıştı
Kâbe'de 11 Eylül günü genişletme projesi kapsamında Mescid-i Haram dışında bulunan bir vinç devrilmiş, yaşanan faciada aralarında 8 Türk'ün de bulunduğu 107 kişi hayatını kaybetmişti.

Kabe'de bayram namazı kılındı

Kurban Bayramı namazı, Kabe-i Şerif'te büyük bir kalabalığın katılımıyla coşku içinde kılındı. Hac farizası için kutsal topraklarda bulunan milyonlarca Müslüman, Mekke'de bayramın ilk gününü coşkuyla karşıladı. Hacılar, bayram namazlarını tekbir sesleriyle inleyen Kâbe'de huşu içinde kıldı. Her ırktan milyonlarca hacı, namazın ardından okunan hutbe sonrası hep birlikte ellerini semaya açarak dua etti ve birbirleriyle bayramlaştı. Hacılar, namazdan sonra Müzdelife'de topladıkları taşlar ile şeytan taşlamak için Mina'daki Cemerat'a (şeytan taşlama bölgesi) hareket etti. Hacılar, sabah namazının ardından, Müzdelife'de topladıkları taşlar ile Mina'daki Cemerat'a (şeytan taşlama bölgesi) gelerek burada 'büyük şeytan'ı taşladı. Hacılar, bayramın 2'inci ve 3'üncü günü de küçük, orta ve büyük şeytana yedişer taş atmak suretiyle, Hac ibadetlerini yerine getirecek. TARİHTE HAC FELAKETLERİ
Yakın tarihte Müslümanların Hac farizasını yerine getirirken karşı karşıya kaldıkları büyük felaketler şöyle:

1987: Suudi Arabistan güvenlik güçleri bir İran yanlısı gösteriyi önlerken 400 kişi vefat etti.

1990: Kutsal mekânlara giden tünelde sıkışan bin 426 hacı vefat etti.

1994: Çıkan izdiham sonucu 270 kişi hayatını kaybetti.

1997: Çıkan bir yangında 343 hacı öldü, bin 500 hacı yaralandı.

2006: Şeytan taşlama görevi sırasında 364 hacı ezilerek vefat etti.
<< Önceki Haber Hac'da korkunç facia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER