Hafter, ateşkes için Kahire’ye gitti
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Haziran 3 2020
Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), salı günü ülkede savaşan Hafter ve Sarraj güçlerinin, üç ay önce askıya alınan ateşkes görüşmelerine yeniden başlamayı kabul ettiklerini açıkladı.
Bu kararın ardından iki tarafta da diplomasi trafiği yoğunlaşmış durumda.Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la Libya'daki durumu konuştuklarını açıklarken, Hafter ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’la ateşkesi konuşmak üzere Kahire’ye gitti.
Arab News’in geçtiği habere göre BAE ve Mısır, Libya'da karşıt güçlerin ateşkes müzakereleri sürdürmeyi kabul etmelerini olumlu karşıladıklarını duyurdu.
Mısır ve BAE dışişleri bakanları, ortak açıklamada, Birleşmiş Milletler ve Berlin Konferansı’na atıf yaparak tarafların sürece tam olarak bağlı kalmaları çağrısında bulundular ve siyasi geçiş sürecinin, Libya'da barış ve birliği sağlamak için tek çözüm olduğunu da eklediler.
Ocak ayındaki Berlin konferansı, ateşkesin sağlanmasıyla sonuçlanmıştı, ancak daha sonra sahadaki çatışmaların tırmanması sonucu durmuştu.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Libya'da General Halife Hafter'i, "siyasi çözüme yanaşmamakla" suçladı. Çavuşoğlu, "Hafter bu savaşı kazanamaz" dedi.
Mevlüt Çavuşoğlu 24 TV'ye yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Fransa gibi ülkelerin Hafter'e destek verdiklerini söylerken, "Hafter, son zamanlarda saldırganlığını artırdı" ifadesini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunu gören Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac hükümeti, karşı atakla Hafter tarafını püskürtmeye başladı ve önemli yerleri ele geçirdi. Trablus'tan Tunus'a kadar sahil bandının ele geçirilmesi, uluslararası havaalanlarının ele geçirilmesi, havadan ve karadan ilerleme kaydedilmesi esasen gösteriyor ki Hafter bu savaşı kazanamaz."
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Aile birleşimi vizesinde Türkler Almanya'da ilk sırada2.12 yaşındaki çocuk, okul müdürünü gözünü kırpmadan vurdu! İşte o kare...3.Özel'e Meriç tepkisi artıyor: '15 Temmuz militanlığına soyunmuş'4.Moskova bambalı saldırıyla sarsıldı: Rus general hayatını kaybetti5.Ünlüleri sarsan uyuşturucu skandalına Okan Buruk'un da adı karıştı! Savcılıktan açıklama geldi
6.Altın yüzde 67,5'lik artışla rekor kırdı7.Vekiller birbirine girdi, Meclis ringe döndü8.72 kilo altın nerede? CHP'li Murat Emir belgeleriyle paylaştı!9.Uyuşturucu soruşturması: Mal varlığına el konulan iş adamının şöförü herşeyi anlattı!10.Trump özel elçi atadı, Grönland krizinde tansiyon yükseldi!

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

Aile birleşimi vizesinde Türkler Almanya'da ilk sı...

12 yaşındaki çocuk, okul müdürünü gözünü kırpmadan...

Özel'e Meriç tepkisi artıyor: '15 Temmuz militanlı...

Moskova bambalı saldırıyla sarsıldı: Rus general h...

Ünlüleri sarsan uyuşturucu skandalına Okan Buruk'u...


