Hakim ve savcılar başkanlık sistemini istemiyor


Ankete katılan hakim ve savcıların yüzde 70'i ülkeyi diktatörlüğe götüreceği, uygulanan kanun ve yasalara göre fiilen bu sistemin uygulandığı düşüncesiyle başkanlık sistemine karşı oldukları yönünde görüş bildirdi. Katılımcıların yüzde 24,8'i ise çift başlılığı engelleme adana başkanlık sisteminin gerekli olduğunu savundu.

Çerçevesi belli olmamasına rağmen seçim öncesi tartışılan konuların başında başkanlık sistemi geliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın olması yönünde sürekli gündeme getirdiği sistemle ilgili hakim ve savcıların katıldığı bir anket yapıldı. 'adalet.org' sitesinde yayınlanan ankete bin 855 hakim ve savcı katıldı. Katılımcılar, 'Başkanlık sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?' sorusuna cevap verdi. En yüksek oran başkanlık sisteminin ülkeyi diktatörlüğe götüreceği yönünde çıktı.

Yüzde 55 hakim-savcı (1022 kişi), "Başkanlık sistemini ülkemizin koşullarını düşündüğümde doğru bulmuyorum. Bu sistem, bizi diktatörlüğe götürür, çok sesliliği ortadan kaldırır." şıkkını işaretledi. Yüzde 20 hakim-savcı da (372 kişi), başkanlık sistemine karşı olduğunu, zaten ülkenin seçim kanunu, yasama organının oluşumu, siyasi partiler yasası göz önüne alındığında fiilen bu sistemin uygulandığını dile getirdi.

Başkanlık sistemini doğru bulanların oranı ise yüzde 19,9 (370 kişi). Gerekçesi olarak da istikrar, çift başlılığı engelleme ve güçlü bir devlet yapısını gösterdi. 91 hakim-savcı ise (yüzde 4,9), başkanlık sistemine taraftar olduğunu ve tam olmasa da fiilen bu sistemin uygulanmakta olduğu görüşünü savundu. Yüzde 6,2 kişi de çekimser görüş bildirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Hakim ve savcılar başkanlık sistemini istemiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER