Hakkari'de mobil internet 13 gündür erişime kapalı


Hakkari'de 3 Ekim 2015 tarihinden beri mobil internet sistemi erişime kapalı. Esnaflar pos cihazlarının mobil internet sistemi olmadığı için çalışmadığını belirtip sistemin bir an önce düzeltilmesini istedi.

Geçimini terzicilik ve perde satarak sağlayan esnaf Feyzi Kaya, mobil internet erişimi olmayışı nedeniyle çok zorluklar yaşadığını ve mağdur olduklarını dile getirdi. Kaya, "Hakkari'de mobil internet sistemi yok. Biz esnaf olarak çok zorluklar yaşıyoruz. Şuan kullandığımız pos makinelerinin tamamı mobil internet sistemine bağlı olduğu için kaç haftadır bu pos makinelerden hiçbir şekilde yararlanamıyoruz. Yaşantımızın tamamını internet üzerinden ayarladığımız için artık her şey mobil internete bağlandı. Eskiden faks olayları vardı. Onları da kaldırdık, çünkü mobil internet sistemiyle whatsapp yoluyla bütün bilgi ve siparişlerimizin tamamını bunun üzerinde yapıyoruz. Operatörlere sorduğumuzda 'bizde ne zaman geleceğini bilmiyoruz.' diyorlar. İnternet yok, neden yok, ne şekilde kesildiğini bize hiçbir yerden bilgi verilmiyor. Esnaf olarak çok mağdur edildik. Buradaki esnafların çoğu bu mobil internet sisteminden yararlanıyor. Bu mağduriyetimizin biran önce giderilmesini yetkili mercilerden istiyoruz. Zaten Hakkari zor bir yer. Ulaşımı zor bir kent. Hiçbir şeyden yararlanamıyoruz." şekilde tepkisini dile getirdi.

Hakkari Sanayi Ticaret Odası Başkanı Servet Taş da iletişimin engellenmesinin demokrasi dışı olduğunu belirterek bu tür uygulamaların hiçbir yönetimin uygulanmadığını dile getirdi. Taş, "Hakkari ve ilçelerinde hizmet veren GSM operatörlerinin 3G internet bağlantısı 3 Ekim 2015 tarihinden beri kesik. GSM operatörleri temsilcileri, 3G kesintisi nedeniyle kendilerinin de mağdur olduklarını belirterek, yaşanan sıkıntının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan kaynaklandığını savunduğunu söyledi.
Taş, "Bizler de 3G internet bağlantısı kullanan vatandaşların kanuni haklarını aramalarını yönünde gerekli başvuruların yapılması konusunda uyarıyoruz. Bir toplum sosyal medyadaki iletişimini engellemek demokrasi dışı bir tutumdur. Bu tür uygulamalar totaliter ve otoriter yönetimlerde bile uygulanmıyor. Biran önce mobil iletişimlerin tekrar yapılması konusunda Ulaştırma Bakanlığına bağlı Bilgi Teknoloji ve İletişim kurumuna buradan çağrı yapıyoruz." dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Başkanı İsmail Akboğa ise mobil internet erişimi için halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlandığını ve bunun seçime yakın bir zamanda yapılmasının düşündürücü olduğunu dile getirdi. Akboğa, "Hakkari'de yaklaşık on gündür 3G Mobil İnternet erişimi engellemiş durumda. Halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanmış durumda. Öte yandan mobil internete bağlı esnafların pos cihazları çalışmıyor. Kimse şuan bu pos cihazlarından işlem yapamıyor. Ve aynı zamanda bunun seçime yakın yapılması düşündürücü. 3G Mobil İnternet erişimini biran önce yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Hakkari'de mobil internet 13 gündür erişime kapalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER