Hakkari Valiliği'nden dershaneye kapatma tebligatı

Hakkari Valiliği'nden dershaneye kapatma tebligatı

Hakkari Valiliği, FEM Dershanesi'ne kapatılması için postayla tebligat gönderdi. Yazının bugün öğleden sonra saat 15.00 gibi dershaneye ulaştırıldığı öğrenildi.

Anayasa ve Danıştay'ın dershaneler hakkında 'kapatılamaz' yönünde kararı olduğunu ifade eden dershane müdür vekili Hanefi Taşdemir, gönderilen kapatma kararının hukuksuz olduğunu söyledi. MEB yetkililerine, Anayasa'nın 166-142 ve 148 maddelerine aykırı davranarak suç işlediklerini hatırlattığını; 'kendilerinin emir kulu olduklarını ve ellerinden bir şey gelmediği' cevabını verdiklerini kaydeden Taşdemir, "Bize gönderdikleri kapatma tebligatının iletilmesinden sonra şu anda yüzlerce öğrenci mağdur edildi ve bu mağduriyetiyle bütün veliler, öğrenciler ve öğretmenler tazminat davası açacak." dedi. Taşdemir, YGS sınavının yaklaştığı bir zamanda alınan kapatma kararının öğrenciler üzerinde olumsuz izler bırakacağını söyledi.

Valiliğin kararına tepki gösteren Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Necmettin Acar ise "Ben daha önce iki öğrencimi dershaneye göndermiş, o vesileyle üniversiteyi kazanmış öğrencinin velisi olarak ve Hakkari'deki bir esnaf örgütünün yönetici sıfatıyla söylüyorum. Bu dershaneler binlerce öğrenciyi üniversiteyi kazandırmış, tıp olsun, hukuk olsun ve diğer alanlar olsun bir sürü öğrenci dershaneler sayesinde üniversiteyi kazanıp yeniden bu bölgelere gelip kendi memlaketine, kendi insanlarına hizmet etmeye başlamışlar. Bu tür hizmetin önünün bu şekilde kapatılması tercih ettiğimiz bir olay değildir. Zaten kırsal bölgelerin tamamında batıdaki gibi eğitim kalitesinin eşit gitmiyor. Bunların rekabetsizliğine karşı dershaneler bu boşluğu kapatmak üzere bölgede yapmış olduğu eğitimin devam etmesini istiyoruz. Neden, çünkü son 15 yıldır yukarıya doğru bir tırmanış içerisindedir. İlk defa bölgede doktor, avukat, mühendis ve birçok meslekten bölgeye kazandırmıştır. Daha yıllar önce yerli avukat ve doktor bulunamazken, hepsi dışarıdan gelirken bugün bölgedeki insanlarımız Van'a kadar gidip oralarda çalışmaktalar. Bunlar da bu dershanelerin sayesinde olmuştur." diye konuştu.

Dershane öğrencelerinden Cihan Açar da şunları söyledi: "Dershaneye bir hedefim olduğu için geldim. Yaptığım çabalarımın boşuna gitmesini istemediğim için dershaneye geldim. Ve bunu ben yaşadığım için söylüyorum; dershaneye gidilmeden kazanılamaz diyorum. Bunun aksini diyenlerin yanılgı içerisinde olduğunu buradan belirteyim. Ben bir dershane öğrencisi olarak bizim için eğitim çok önemlidir. Bu da bu dershanelerin sayesinde oluyor. Ve biz dershane öğrencisi olarak dershanelerin kapatılmasını istemiyoruz. Artık bizim sesimizi duymalarını istiyoruz. Her sene hedefe doğru gittiğimiz yerde ve dershanelerin kapatılması ile ilgili konuşmaları bile istemiyoruz. Bizler hedeflerimize doğru ilerlemek istiyoruz, bu hakkımızın elimizden alınmasını istemiyoruz."

Dershane öğrencilerinden Cebbar Taş, "Bir dershane öğrencisi olarak, bu dershanelerin kapatılması demek 90 yıllara geri dönülmesi demektir. Çünkü 90'lı yıllarda Hakkari gibi bir yerde 4 öğrenci üniversiteye giderken şimdi dershane sayesinde 400 öğrenci üniversiteye gidiyor. Ve aynı zaman bazı öğrenciler üniversiteyi kazanıp kendi bölümünü beğenmeyenler bu dershaneler sayesinde gelip istediği bölüme gidebiliyorlar. Ben de bir üniversite öğrencisi olarak söylüyorum, ben hukuk okumak istedim ve onun için dershaneye geldim. Eğer dershaneler kapatılırsa şu an burada lise mezunu olan öğrenci arkadaşlar özellikle matematik dersinde seviyesi sıfır derecesindedir. Bu öğrenci dershane eğitimi almazsa nasıl olur da üniversiteye gidebilir. Buradan büyüklerimize sesleniyorum, öğrencilerin önüne attıkları bu engeli kaldırmalarını istiyorum." dedi.

Öğrenci velilerinden olan Süleyman Hezer de şunları ifade etti: "Bir dershane öğrenci velisi olarak; dershaneler Doğu ve Güneydoğu bölgeleri, batıdakiyle arasındaki eğitim farkını dershaneler sayesinde kapatmaktadır. Ama şu an Hakkari'de yaşadığımız olay Anayasa ve Danıştay'ın vermiş olduğu 'Dershaneler kapatılamaz' kararına aykırı. Buradaki valilik kendi inisiyatifini kullanarak dershanenin kapatılması için bir yazı göndermiş. Bu yazıyı neye göre göndermiş, hangi kanunlara dayanarak göndermiş, yani bizim Anayasa dışında bir kanun mu var, peki bizim niye haberimiz yok? Biz çocuklarımızı kaydederken Anayasa'nın vermiş olduğu kararı çerçevesinde kaydettik. Buradaki vali neden dershanenin kapatılması için bir yazı gönderiyor? Bunu sormak istiyorum, bunun cevabını da almak istiyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Hakkari Valiliği'nden dershaneye kapatma tebligatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER