Halkbank için kritik gün! Gözler ABD'de

Amerika Birleşik Devletleri'nde 'İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği' suçlamasıyla yargılanan Halkbank'ın temyiz davasındaki kritik duruşma bugün gerçekleştirilecek.

SHABER3.COM

New York İkinci Bölge Mahkemesi'nde tele konferans yöntemiyle bugün öğleden sonra yapılacak duruşmada Halk Bankası avukatları, temyiz hakimleri Raymond J. Lohier, Susan L. Carney ve William J. Nardini’nin karşısına çıkacak ve New York Güney Bölgesi savcıları argümanlarını ortaya koyacak.

Bankanın avukatları, "Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası" kapsamında üst mahkemeye yaptıkları itirazda Halkbank'ın ABD'de yargılanamayacağını savunuyor. Savcılık ise bankanın ABD'de yargılanabileceği görüşünde.

Bugünkü temyiz duruşmasından sonraki bir tarihte mahkeme yargıçları itiraz ve savcıların argümanlarını değerlendirip bankanın ABD'de yargılanıp yargılanamayacağına karar verecek.

New York İkinci Bölge Mahkemesi'nin Halkbank'ı haklı bulması durumunda bir alt mahkeme olan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'ndeki dava süreci duracak.

Temyiz mahkemesinin banka aleyhinde karar vermesi durumunda ise federal mahkemedeki dava süreci kaldığı yerden devam edecek.

Halkbank, "Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası" kapsamında "ABD'de yargılanamayacağı'" gerekçesiyle temyiz mahkemesine yaptığı başvuru sonuçlanana kadar, federal mahkemedeki yargı sürecinin askıya alınmasını istemişti.

Federal mahkeme bu talebi kabul etmeyince, Halkbank temyiz mahkemesine başvurmuştu.

Temyiz mahkemesi bankanın söz konusu yasa kapsamında ABD'de yargılanamayacağı gerekçesiyle yaptığı başvuruyu inceleyip karar verene kadar, federal mahkemedeki yargı sürecinin bekletilmesine hükmetmişti.

Halkbank'a savcılar tarafından "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal ettiği" suçlaması yöneltiliyor.
<< Önceki Haber Halkbank için kritik gün! Gözler ABD'de Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER