Hamilelik döneminde de doktor kontrolünde antibiyotik kullanılabilir


Hamilelik döneminin bilinenin aksine, hiçbir şekilde ilaç kullanılmaması gereken bir zaman dilimi olmadığına dikkat çeken uzmanlar, idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishal gibi hastalıklarda hamilelerin doktor kontrolünde antibiyotik kullanabileceğini ifade etti.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erhan Karaalp, hamilelikte hangi durumlarda antibiyotik kullanılabileceğini anlattı. Hamilelik döneminde kadın vücudunun tüm sistemlerinde değişiklikler olduğu gibi, bağışıklık sisteminde de değişiklikler yaşandığını belirten Karaalp, "Vücudun bebeği kabullenmesi için bağışıklık zayıflar ve hamile kadın, hastalıklara daha açık hale gelir. Bu yüzden enfeksiyonlar ve buna bağlı antibiyotik kullanımı ihtiyacı, hamile olunmayan döneme göre daha sık olabilir. Anne adaylarının çeşitli yakınmalarını gidermek ya da bir hastalığa yakalandıklarında hastalığı tedavi etmek amaçlı gebelik döneminde dahi olsalar, kendilerine gebeliğe uygun ilaç ve özellikle antibiyotik tedavileri verilebilir. Hamilelik döneminde çeşitli sebeplerle doktor talebiyle antibiyotik kullanımı gerekebilir. En sık rastlanan sebepler idrar yolu enfeksiyonları (sistit, pyelonefrit), üst solunum yolu enfeksiyonları, toplum kökenli zatürre (pnomoni), Sinüzit, cilt enfeksiyonları, diş ve diş eti enfeksiyonları, ishal." şeklinde konuştu.

Kayaalp, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncelikle şu önemli noktayı unutmamalıyız: Hamilelik planlamaya başlandığı andan itibaren her ne için gerekecek olursa olsun; anne adayları, hekimleri kendilerine antibiyotik tedavisi verirken çocuk sahibi olmayı düşündüğünü veya hamilelik şüphesi olduğunu mutlaka hekimlerine belirtmeliler. Böylece bilinmeyen gebelik durumunda dahi, geriye dönük olarak ilaç bebeğe zarar vermiş midir endişesi yaşanmaz. Hamilelik şüphesi belirtildiği takdirde, ya gebeliğe kesin zarar vermeyecek antibiyotikler seçilir; ya da gebeliğe zararlı antibiyotik yazılma zorunluluğunda öncelikle gebelik testi yaptırılıp hamile olunmadığından emin olunur."

Kullanılacak antibiyotiğin doktor kontrolünde alınması gerektiğini belirten Karaalp, "Anne adayı, özellikle bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşında kendi başına galip gelemiyor ve buna bağlı olarak gebeliği tehlikeye girmek üzereyse, antibiyotik kullanımı şart hale geliyor. Ancak bu ilaçların seçiminde doktorun kesinlikle kontrol ve onayının alınması, kullanılacak antibiyotiğin etken maddesi ile dozajının gebeliğe zarar vermeyecek şekilde özenle seçilmesi gerekmektedir. Antibiyotik kullanılmadığı durumlarda ilerleyen enfeksiyonlar, erken zar yırtılması ve erken su gelişi, erken doğum eylemi ile anne rahmi iltihaplarına sebep olabilir; ateşin de eşlik ettiği enfeksiyonlarda ateş, anne karnındaki bebeğin kalp atışlarının hızlanmasına ve kalp ritm bozukluklarına yol açabilir." ifadelerini kullandı.

Antibiyotik kullanımı konusunda anne adaylarını uyaran Erhan Karaalp, "Şunu çok iyi bilmek gerekir ki; her hamilelik farklıdır, her hastalık da farklıdır. Bu yüzden anne adaylarımızın ya da hastalarımızın yanlışa düştüğü en önemli konu; "O, antibiyotik kullandı böyle oldu ya da şunu kullanmadı, şöyle oldu!" diye kendisini başka hamile ya da hastalarla kıyaslamaktır. Bir başka deyişle, antibiyotik kullanımına gerek olup olmadığına hamilenin kendisinin karar vermesidir. Bu vahim hataları çok sık duyuyoruz." diye konuştu




CİHAN
<< Önceki Haber Hamilelik döneminde de doktor kontrolünde antibiyotik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER