Hamilelik döneminde grip ve zatürreyi hafife almayın


Hamilelik dönemi kış aylarına denk gelen anne adaylarına uyarılarda bulunan Dr. Nilgün Avşar Benzer, hamilelerde bağışıklık sisteminin zayıflaması, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırladığını belirterek, "Hamilelik döneminde grip ve zatürreyi hafife almayın." dedi.

Kış aylarında çok sık hastalanan anne adaylarının dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu dile getiren Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Nilgün Avşar Benzer, hamilelere bazı önerilerde bulundu. Yaptığı yazılı açıklamada Dr. Benzer, "Hamilelik nedeniyle dolaşım ve solunum sistemlerinde değişimler görülen kadınların vücut direnci de düşer. Bu aylarda sıklıkla görülen üst solunum yolları enfeksiyonlarındaki viral etkenler, normal koşullarda bebeğe geçmez ve bebeğin sağlığında beklenmeyen bir durum oluşturmaz. Ancak gebelik döneminde yüksek ateşe neden olabilen grip ve zatürre gibi hastalıklar önemsenmeli, mutlaka doktora başvurulmalıdır." uyarısında bulundu.

Dr. Nilgün Avşar Benzer, üst solunum yolu enfeksiyonları denildiğinde genel olarak soğuk algınlığı ve grip akla geldiğini belirterek, şunları anlattı: "Her iki hastalığa da virüsler neden olmaktadır. Soğuk algınlığına neden olan rhinovirüs enfeksiyonları sonbahar ve ilkbaharda, coronavirüs enfeksiyonları ise en çok kışın görülür. Grip ise influenza A, B ve nadiren C adı verilen üç tür virüsten oluşur. Kış aylarında bu virüslerin doğada görülme sıklığı artar. Vücut direncinin düşmesi, kapalı ortamlarda daha fazla kalınması ve bu ortamların havalandırılmaması gibi nedenlerle kış aylarında bu enfeksiyonların görülme sıklığı yüksektir."

ÖKSÜRÜK VE HAPŞIRMA BEBEĞE ZARAR VERMEZ

Gebelerdeki soğuk algınlığında en sık görülen şikayetleri sıralayan Dr. Benzer, "Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı veya boğazdaki yanma ve öksürüktür. Grip ise ateş, öksürük, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı ile 3 haftaya kadar sürebilen halsizliğe neden olur. Hamilelikte ateş genellikle 3 ya da 5 gün sürer, özellikle akşam saatlerinde derecesi yüksektir. Öksürük, başlangıçta kurudur ancak 3 ile 4 gün sonra balgamlı olabilir. Anne adayları bu dönemde öksürük ve hapşırmanın bebeklerine zarar vereceği endişesini taşır. Ancak, çok aşırı ve adeta boğulurcasına olan öksürük nöbetleri hariç, öksürme ve hapşırma bebeğin düşme ya da erken doğum riskini artıran bir durum değildir." açıklamasında bulundu.

ATEŞ 38 DERECENİN ÜZERİNDEYSE DOKTORA BAŞVURMAKTA VAKİT KAYBEDİLMEMELİ

Dr. Benzer, hamileler için uygulanacak tedavide genellikle parasetamol gibi ağrı ve kırgınlık giderici ilaçlar kullanıldığını söyledi. Bol sıvı alınması, istirahat edilmesi, burun tıkanıklığı için okyanus suyu spreyleri ve boğaz pastilleri önerildiğini hatırlatan Dr. Benzer, "Gebelerdeki gribal ve üst solunum yolu enfeksiyonları söz konusu olduğunda, 1 hafta beklenmelidir. Eğer bir hafta içinde düzelme olmaz ve ateş 38 derecenin üzerinde seyrederse vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Bebeğe zararı olmayan antibiyotik ve diğer bazı ilaçların gebeliğin seyrinde olumsuz etki göstermesi beklenen bir durum değildir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Hamilelik döneminde grip ve zatürreyi hafife almayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER