Hamilelikte şeker, anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir


Hamilelik öncesi var olan veya hamilelik süresince ortaya çıkan diyabet ve hipertansiyonun anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokabildiği, ancak gerekli önlemlerin alınması durumunda sağlıklı bir gebelik ve doğumun hiç de zor olmadığı bildirildi.

Konu ile ilgili olarak bilgi veren Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, önceden diyabeti olmayan bir gebede ikinci trimester (16-26. haftalar arası) ve sonrasındaki bir zamanda diyabet ortaya çıkmasına gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) adı verildiğini söyledi.

Pek çok kadında gestasyonel diyabetin belirti ve sinyal vermediğini, 24-28. haftada rutin olarak yapılan şeker yükleme testinde tanı konulduğunu, şeker yükleme testinin 24-28. gebelik haftaları arasında yapıldığını ifade eden Tekcan, "Eğer obezite, daha önce iri bebek doğurma, önceki gebelikte gebelik şekeri geçirmiş olma veya ölçülen açlık kan şekeriniz 92 mg/dl üzerinde ise ilk 3 ayda şeker yükleme testi yaptırmalısınız. Test sonucunda gebeliğe bağlı şeker hastalığı tanısı almışsanız; endokrin, diyet ve kadın doğum bölümü tarafından sıkı takip edilmeniz gerekiyor. Şeker ölçümleri günlük takibe alınmalı. Diyetiniz orta derecede karbonhidrat içerecek şekilde düzenlenmeli." dedi.

Ayrıca düşük kalorili diyetlerin kilo kaybına ve ketosis dediğimiz istenmeyen durumlara yol açtığını, egzersiz, kan şekerini düzenlemekte iyi bir yol olduğunu, bu önlemlere rağmen şekeriniz kontrol altına alınmazsa ilaç tedavisi başlanabileceğine dikkat çekti.

HER 10 GEBEDEN BİRİ DİYABETLE İLGİLİ SORUN YAŞIYOR

Doç. Dr. Serpil Salman da açıklamasında her 10 gebeden yaklaşık birinin diyabetle ilgili sorun yaşadığını söyleyerek, "Annede gebelik diyabeti varsa; bebeğin aşırı büyük doğması (4 kg.dan fazla), bununla birlikte akciğerlerinin yeterince olgunlaşamaması, doğumdan sonra bebekte kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), kalsiyum, magnezyum düşüklüğü, yenidoğan sarılığı ve hatta nadir de olsa bebek kayıpları görülebilir." dedi.

Annenin tedavi edilmesinin bebekteki bu sorunların gelişme ihtimalini azalttığının bilimsel olarak kanıtlandığını belirten Salman, "Hap kullanan diyabetli anne adaylarında ilaç kesilip insüline başlanır, insülin kullanmakta olanlarda ise gebelikte daha güvenli olduğu için insülinlere geçiş yapılır. Gebelikte hedef kan şekeri düzeyi diğer diyabetlilere kıyasla düşüktür. Kan şekerini istenilen seviyede tutabilmek için, hasta sık takiple izlenmelidir. Diyabetli kadınlar iyi takip edilirlerse sorunsuz bir gebelik geçirip sağlıklı bebekler dünyaya getirebilirler" değerbendirmesinde bulundu.




CİHAN
<< Önceki Haber Hamilelikte şeker, anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER